Ankara İstanbul arasını yarım saate düşürecek proje! Elon Musk dev proje için kolları sıvadı: Saatte 1000 km yol alıyor

Ankara İstanbul arasını yarım saate düşürecek proje! Elon Musk dev proje için kolları sıvadı: Saatte 1000 km yol alıyor

Belki de en çok şehirler arası seyahatin yapıldığı Ankara ile İstanbul arasındaki mesafe, uzun süren yolculuklar sona erebilir. Ankara İstanbul arasını yarım saate düşürecek dev bir proje geliyor! Elon Musk, bu dev proje için kolları sıvadı. Saatte tam 1.000 km yol alacak. İşte konuya ilişkin detaylar…

Dünyaca ünlü milyarder Elon Musk, geçtiğimiz haftalarda yeni bir proje üzerinde çalıştığını açıkladı. Yeni projesine ilişkin olarak 2020 yılından beri çalışmalarını sürdürdüğünü ve “Hyperloop” kavramının üzerinde durduğunu bildirirken yeni bir konsept belirlediğini açıkladı. Yeni çalışmasının ise saatte 1.000 km yol alabilen bir tren olduğu öğrenildi.

yeni-proje-14.jpg

BU TREN SAATTE 1000 KM GİDECEK

İlk insanlı testini 2.020 senesinde gerçekleştiren bu proje, ilk denendiği dönemde bu kadar yüksek bir hıza ulaşamadı. Lakin o dönem için yapılan denemeler sonrasında insanların gözünde bir güven algısı oluşturulmak amaçlandı.

yeni-proje-12.jpg

Bu treni hayal edebilmek için Japonya’da kullanılan maglev trenini düşünebilirsiniz. Bahsi geçen trenler indüksiyon akımı denilen elektrik akımı ve elektriksel kuvvetler yardımı ile yol alıyor. Ayrıca bu trenler havada giderek ray ve tren arasındaki sürtünmeyi en aza indiriyor.

Tren ve ray arasındaki sürtünme kuvvetinin minimum seviyeye inmesi hem sarsılma oranlarını hem de sürtünme oranlarını düşürüyor. Elon musk'ın tasarladığı trene bakıldığında ise çok daha üstün bir teknoloji ile çalışmalar yürütüldüğü görülüyor.

yeni-proje-11.jpg

DEVASA BİR TEKNOLOJİ İLE ÇALIŞILIYOR

Trene ilişkin kafanızda somut bir yapı oluşturabilmek adına şunu söyleyebiliriz:

Japonya’da kullanılan maglev trenlerini bir tüpün içine alalım. Tüpün etrafında elektron mıknatısların yer aldığını düşünelim. Ardından kafamızda canlandırdığımız bu tüpün içine her 10 kilometrede bir büyük hava pompalarının geleceğini düşünelim. Bu sayede tüp içerisindeki havanın %99,9’u vakumlanıyor. Bu düzenek kapsamında ise trenin yol aldığı tüp içerisindeki hava sürtünmesi de sıfır noktalarına ulaşıyor.

yeni-proje-10-001.jpg

İlk başta imkansız gibi görünebilir lakin trene etki eden hava direncini ortadan kaldırmak, indüksiyon akımı ve manyetizma kuvvetlerini bir arada kullanmak bir treni saatte 1.000 km hızla ulaştırabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN