Evi, doları, borsada parası olanlar dikkat! Seçim sonrası tek tek bunlar olacak: Büyük tufana hazır olun!

Evi, doları, borsada parası olanlar dikkat! Seçim sonrası tek tek bunlar olacak: Büyük tufana hazır olun!

Borsada parası olanlar ve evi olanlar dikkat! Millet ittifakı seçimi kazanırsa bunlar tek tek gerçeğe dönüşecek! Aman dikkat! Detaylar haberimizde...

Ekonomist Evren Devrim Zelyut kaleme aldığı yazıda evi olanları, doları bulunanları ve borsada parası olanları uyardı. İşte detaylar...

DEVRİM ZELYUT UYARDI! MİLLET İTTİFAKI SEÇİMİ KAZANIRSA NELER OLACAK?

Yeniçağ yazarı Zelyut yazısında şunlara değindi,

Şu anda Türkiye'nin bulunduğu konjonktür gereği dolar kuru normal şartlarda 22 düzeyinde olmalı. Bu bilinen bir gerçek. Ekonomik politika ve faiz kararları neticesinde gelinen nokta artık delilik düzeyine ulaştı. Ancak Rus, Körfez, Net Hata Noksan ve KKM destekleri ile dolar bir şekilde 19 seviyelerinde tutuluyor.

Bu zorlu süreç seçimlerden sonra sona erecek. Ruslara ödenmeyen doğalgaz paraları sona erecek. Dolar kurunu tutmak için kaynağı belirsiz net hata noksan kalemleri sona erecek. İhracatın ithalattan fazla olması ile piyasalar dengeyi bulabilir. O zaman 20 üzeri bir kur görmeye hazır olmamız gerekiyor. 

Dolar Kuru

PEKİ SEÇİMİ KİM KAZANIRSA NE OLACAK?

Diyelim ki AKP seçimlerde başarıya ulaştı. Bu senaryoda AKP kuru serbest bırakmak zorunda kalacak. Ekonomi ancak bu şekilde dengelenebilir. Bu durumda yükselen kur ile beraber maliyetler artacak. Seçim ile beraber atılan adımlar ile oluşacak enflasyon dalgası ile halk biraz daha fakirleşecek. 

Konutta gelecek faizle beraber yerli satın alımlar iyice düşecek, artan enflasyon ile beraber de fiyatlar daha da tırmanacak. Yüksek fiyatlar ile konutta piyasa daha da durulabilir. Bu da kira artışlarına neden olacak. Kira artışları ile halk daha da ezilecek.

Borsa günden güne yükselmeye devam edecektir. Çünkü piyasadaki kaçışın başka bir yolu yok. İnsanlar birikmiş mevduatlarını faize koyup enflasyon karşısında ezilmemek için borsayı kullanmak zorunda.

AKP'nin kazandığı senaryoda borsanın geriye gideceği öngörülüyor. Borsa İstanbul'da kalan son yabancılarda bu rejimden dolayı terk edeceklerdir.

Altılı Masa

OLASI ALTILI MASA ZAFERİNDE BİZİ NE BEKLİYOR?

Kur üzerindeki baskıların azalması ile beraber yukarı yönlü hareket daha sert şekilde olacaktır. AKP baskısının kalkması kuru olması gereken noktaya getirecektir.

Bu noktada sermaye temininin seçim sonrası sürece bırakılmaması önemli bir konu. Ali Babacan'ın fonlar ile görüşüyoruz söylemleri bu noktada altılı masanın seçim sonrası sürecindeki sert geçişin yumuşamasını sağlayabilir.

Kılıçdaroğlu'da paralel açıklamalar yaptı. Londra ziyaretleri sonrası bahsettiği yurt dışı kaynaklı fonların da Türkiye'ye tekrar göz gezdirmesi ile beraber kurun ve ekonominin kontrolü tekrar ele alınabilir.

Orta vadede yurt dışı sermayesinin Türkiye'ye girişi ile beraber kurun düşeceğini ve ekonomik dengelerin rahata ulaşacağını ön görüyoruz.

Altılı Masa zaferi sonrası Borsa tarihi günler yaşayabilir. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN