Sinop, Muğla, Maraş, Hatay, Elazığ… Buraların toprağından taş değil altın çıkıyor: Kilosu 2 bin TL’den sipariş yetişmiyor

Sinop, Muğla, Maraş, Hatay, Elazığ… Buraların toprağından taş değil altın çıkıyor: Kilosu 2 bin TL’den sipariş yetişmiyor

Son senelerde Türkiye’nin bitkisel üretime verdiği önem git gide artıyor. Bu kapsamda Samsun 19 Mayıs ilçesinde, 2016’da izinle salep ekimine başlayan çiftçilerin sayısı da 150’ye ulaşmış durumda. Üreticiyle birlikte üretimde de artış yaşanırken, kuru ve yaş salepte kilosu 2 bin TL’den sipariş yetişmiyor…

Üreticiyi mutlu eden salepte hasat zamanı oldukça iyi geçiyor. Samsun 19 Mayıs’ta 2016’da izin ile salep ekimi yapmayan başlayan çiftçilerin sayısı 2016’dan bu yana 7’den 150’ye çıktı.

SALEP ÜRETİMİNE İLGİ ARTTI

Salep üretimine ilginin arttığının altını çizen 19 Mayıs Ekolojik Üreticiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Karaman, “2016 yılında bakanlıktan alınan izinle 19 Mayıs'ta salep üretimine başladık. Doğadan alınan salepleri tarlalarımıza diktik. O dönem 7 çiftçiyle birlikte başladığımız salep üretimini şu anda 150 çiftçiyle birlikte yapıyoruz. Samsun'da 60 dönüm alanda salep üretiliyor. Bunun çoğu çoğaltma amacıyla yapıldığından 6-7 yıldır salep üretenler sadece salep satımına geçebildiler. Çiftçilerimiz son 2-3 yıldır para kazanmaya başladılar. Düzgün koşullar sağlandığında dekarda 200 bin adet fideniz olabiliyor. Salep çiçeklenme başlangıcından çiçeklenmenin kozaya dönüşe kadar hasat edilebiliyor. Hasatta çoğalan yumruları alıp, anaç fideyi yumrusuyla birlikte tekrar geri dikiyoruz. Böylece aynı alandan seneye daha fazla yumru elde ederiz” ifadelerini kullandı.

salep-hasadi-1.jpg

KURUSU 2 BİN LİRADAN SATILIYOR

Kuru salebin toz halinin yaşına göre daha yüksek fiyattan alıcı bulduğunu belirten Karaman şunları söyledi:

“Düzgün ekim yapıldığında dönümden 800 kilo ile 1 ton arasında ürün alınabiliyor. İklim değişikliğine göre bu verim 500-600 kiloya kadar düşebiliyor. Dönümünde yaş fideyi üreticiden kilosu 250 TL'ye alıyoruz. Çiftçimiz bunu kendi kurutursa kilosunu 2 bin TL'den alıyoruz. Salep, dönüm alandan alınan verim ve kar oranı bakımından diğer ürünlerden oldukça kazançlıdır. Karadeniz Bölgesi salep üretimi için oldukça uygun. Salep topraktan gıda almıyor. Tamamen nemden oluşan bakterilerle, mikoriza mantarlarla yetiştiği kanıtlandı. Bu bölgelerde verim yüksekliği yaşıyoruz. Daha çok küçük alanda üretim yapan çiftçileri yönlendirmek amaçlı bunu biz tavsiye ediyoruz”

salep-hasadi-2.jpg

Türkiye’nin salep ihtiyacının karşılanması e ihraç edilebilmesi için daha çok salep üretimi gerektiğini vurgulayan Karaman, , “Son yıllarda salep yetiştirmek isteyen çiftçiler, yönetmeliğe takılıyor. Bu yılın sonunda yönetmelik düzenlemesi yapılacağı bizlere söylendi. Bu yönetmelikle birlikte vatandaşların salep yetiştirmesi de daha kolaylaşacak. Şu anda ülkede yapılan üretim, Türkiye'nin ihtiyacını karşılamıyor. Bizim üretimimiz birkaç dondurma firmasının ihtiyacını bile karşılamıyor. Şu anda 40 ton bir üretim yapsak çoğaltma nedeniyle bunun sadece 15 tonu pazara satılıyor. Bu üretimin en az bin tona kadar çıkması gerekiyor. Şu anda Samsun'da 150 çiftçi yılda tamamı hasat edilse 30 ton salep üretebiliyor. Çoğaltma nedeniyle en fazla 10 tonu pazara inebilir. Türkiye piyasasını düşünürsek hem sıcak salep içiminde hem dondurmada kullanacak olursak yaklaşık yaş olarak 500 veya bin ton arasında üretim olması lazım” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN