Çocuklarda ikinci dozda farklı aşı

Çocuklarda ikinci dozda farklı aşı

12-16 yaş grubundakilere gelecek haftadan itibaren aşı uygulamasının başlayacağı İngiltere’de 15 binde bir de olsa kalp kası iltihaplanması riskini en aza indirmek için çalışma yapılıyor. Katılımcılara ilk doz olarak BioNTech aşısı yapılacak. Sekiz hafta sonraki ikinci doz için birkaç farklı aşı denenerek bağışıklık tepkisi ve yan etkiler gözden geçirilecek.

KARAR DIŞ HABERLER

İngiltere’de 12-15 yaş grubundakiler için Kovid-19 aşısının ikinci dozunda özellikle kalp kası iltihaplanması riskini en aza indirmek amacıyla yeni bir çalışma başlatıldı. Euronews’in haberine göre, Oxford Aşı Grubu tarafından başlatılan çalışmada 12-15 yaş grubu için farklı aşılama programları denenerek bağışıklık tepkisi ve yan etkiler gözden geçirilecek.

Com-COV3 adı verilen araştırma kapsamında katılımcılara ilk doz olarak Pfizer/BioNTech aşısı yapılacak. İlk dozdan sekiz hafta sonra yapılacak ikinci doz uygulama için birkaç farklı yöntem denenecek. İkinci doz için denenecek yöntemler arasında Pfizer/BioNTech aşısının tam ve yarım dozu, Novavax aşısının tam dozu ve Moderna aşısının yarım dozu bulunuyor.

Denemelerin 360 gönüllü üzerinde yürütülmesi planlanıyor. Araştırmanın başındaki Matthew Snape temel kaygının özellikle genç erkeklerde ikinci doz Pfizer/BioNTech aşısından sonra ortaya çıkan miyokardit riski olduğunu belirterek çalışmalarının bu konuda çok önemli bilgiler sunacağını belirtiyor.

Miyokardit yani kalp kası iltihaplanması genellikle hafif kısa vadeli sıkıntılara neden oluyor ve genellikle tedavi edilebiliyor. Genç erkeklerde iki doz Pfizer/BioNTech aşısından sonra miyokardit görülme riskinin 15 binde 1 olduğu bildiriliyor. İngiltere’de uzun bir belirsizliğin ardından 12-16 yaş grubundakilere Kovid-19 aşılamasına başlama izni çıkmıştı. Bu yaş grubuna gelecek haftadan itibaren ilk doz olarak Pfizer/BioNTech aşısı yapılmaya başlanacak. 16-17 yaşındakiler için ağustos ayından bu yana Pfizer/BioNTech’in ilk dozu yapılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN