Daha fazla koronavirüs soluyoruz

Daha fazla  koronavirüs soluyoruz

İngiliz bilim insanları gönüllüler üzerinde yaptıkları çalışmalarda Alfa varyantıyla enfekte olanların verdikleri nefesle havaya, orijinal Vuhan suşuyla enfekte olanlardan 100 kat daha fazla virüs yaydığını belirledi. Nefesle yayılan virüs yükünün maske takılması halinde yüzde 48 oranında azaldığı tespit edildi.

KARAR DIŞ HABERLER

İngiliz bilim insanlarının son çalışması koronavirüsün yeni varyantlarının havada daha iyi yayılacak şekilde mutasyona uğradığını gösterdi. İngiltere’nin Ocak ayında yaşadığı ikinci dalgayı tetikleyen Alfa varyantı ile enfekte olan insanların, orijinal Vuhan suşuna yakalananlardan 100 kat fazla havaya virüs soluduğu belirlendi. Bu, Delta varyantının havada daha kolay yayıldığını belirleyen ABD’nin Maryland Üniversitesi araştırmacılarının elde ettiği verilerle de uyuşuyor. Araştırmanın Başyazarı Dr. Don Milton, bulguların varyantların ‘havada yayılmada daha iyi olacak şekilde gelişmeye devam ettiğini’ gösterdiğini söyledi. Enfekte gönüllülerin bir makineye nefes verdiği havanın izlenmesine dayanan çalışma, kumaş ve cerrahi maskelerin enfekte bir kişinin soluduğu virüs miktarını yarıya indirebileceğini ortaya koydu. Uzmanlar çalışamda, geçen Ocak ayında İngiltere’de ve Mart ayında ABD’de baskın hale gelen Alfa türüne odaklandı. Clinical Infectious Diseases dergisinde yayınlanan çalışmada, Mayıs 2020 ile Nisan 2021 arasında Alfa ve virüsün daha önceki suşları ile enfekte olan ve asemptomatik veya hafif semptomları olan 49 kişi incelendi. Katılımcılar Gesundheit-II adı verilen bir makineye 30 dakika maske takmadan ve 30 dakika maske takarak nefes verdi. Gönüllülerden çalışmaya katılırken alfabeyi üç kez tekrarlamaları ya da üç kez ‘mutlu yıllar’ şarkısını söylemeleri istendi. Uzmanların hangi tür parçacıklara baktığına bağlı olarak, alfa ile enfekte olmuş kişilerin soluyarak verdiği virüs miktarının, önceki türlere kıyasla 43 ila 100 kat daha yüksek olduğu görüldü. Alfa ile enfekte olan kişilerin daha yüksek viral yüke sahip olduğu daha önce tespit edilmişti. Bu da onların burun ve boğazlarından alınan sürüntülerde daha fazla virüs olduğu anlamına geliyor. Bununla birlikte araştırmacılar, enfekte olmuş kişilerin maske takmaları halinde yüzde 48 daha az virüs soluduğunu buldular. Bulgu, hem cerrahi hem de kumaş maske takan insanlar için geçerli. -

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN