Klasik Türk müziği hafızasını kaybetti

Klasik Türk müziği hafızasını kaybetti

Klasik Türk müziğinin duayenlerinden, Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun kurucusu ve eski şefi Prof. Dr. Nevzat Atlığ (98) Muğla’da vefat etti. Tıp doktoru ve devlet sanatçısı Atlığ ardında yönettiği sayısız sahne, radyo ve konserler dışında yirmi CD’lik müzik yayını ve beş ciltlik Türk Musikisi Klasikleri nota yayınlarını miras bıraktı. Atlığ’ın cenazesi yarın İstanbul’da Zincirlikuyu Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Topkapı’da Kozlu Kabristanı’nda toprağa verilecek.

SALİHA SULTAN

Klasik Türk müziğinin duayenlerinden, Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun kurucusu ve eski şefi Prof. Dr. Nevzat Atlığ (98) Muğla’da tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Devlet sanatçısı Prof. Dr. Atlığ’ın vefat haberi İstanbul Üniversitesinin sosyal medya hesabından “Tıp Fakültesi mezunu olan Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun kurucusu ve eski şefi Prof. Dr. Nevzat Atlığ, yaşlılığa bağlı rahatsızlıklar nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 98 yaşında vefat etti. Merhuma Allah’tan rahmet, tüm sevenlerine başsağlığı dileriz” ifadeleriyle duyuruldu.

Atlığ’ın ayrıca 98 yıllık ömrüne uzun soluklu çok sayıda başarı sığdırdığı belirtilerek, “Devlet sanatçısı olan Prof. Dr. Atlığ, sesli ve görüntülü arşiv kayıtlarının tüm kullanım haklarını 16.09.2019 tarihli bir protokolle İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne (OMAR) bağışlamıştı” bilgisi paylaşıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, hayatını kaybeden Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Nevzat Atlığ için başsağlığı mesajı yayımladı.

Bakan Ersoy, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, şu ifadeleri kullandı:

“Türk müziğinin eşsiz hafızası, koro şefi, ses sanatçısı ve değerli müzik araştırmacısı Prof. Dr. Nevzat Atlığ’ı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Müziğe olan tutkusu ve katkılarıyla hepimizin kalbinde özel bir yer edinen, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nun da kurucusu olan sanatçımıza Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.”

11kr02-man2.jpg

Nevzat Atlığ, 1976’da kurduğu Klasik Devlet Türk Müziği Korosu ile.

RADYO ANONSLARIYLA BÜTÜN TÜRKİYE’DE TANINDI

2014 yılından beridir Muğla’nın Bodrum ilçesinde ikamet eden Atlığ, müzik kariyerinin yanı sıra tıp doktoru olarak da uzun yıllar hizmet etmişti. Atlığ, radyo yayınlarının ilgiyle takip edildiği 1980’li yıllarda “Sayın dinleyiciler şimdi doktor Nevzat Atlığ yönetimde Klasik Türk Musikisi Korosu sizlere acem aşiran, beyati ve suzidil makamlarında eserler sunacaklar” gibi anonslarla bütün Türkiye tarafından tanınan bir isimdi. Prof. Dr. Atlığ’ın “70 yılı bulan san’at hayatımın özeti” dediği arşivi, kendi takdimleriyle her Cuma saat 22.00’dA TRT Nağme’de müzikseverlerle buluşmaya devam ediyordu.

İBNÜLEMİN MAHMUD KEMAL’İN MECLİSİNDEN GEÇTİ

Müzisyen bir aileden gelen Atlığ, 1943’te geldiği İstanbul’da İbnülemin Mahmud Kemal’in dönemin İstanbul’unun önemli bir musiki mahfili olan evinde Selahattin İçli, Ahmet Çağan ve Fikret Kutluğ gibi yaşıtı müzisyenlerle fasıllara katılarak müzik camiasında adını duyurmaya başlamıştı. İbnülemin’in yanı sıra Hakkı Gezgin, Ekrem Karadeniz gibi isimlerin meclislerinde Neyzen Süleyman Erguner, Mildan Niyazi Ayomak ve Hüsnü Coşar gibi dönemin kemli müzisyenleriyle de irtibatlar ve dostluklar kuran Atlığ’ın, engin musiki birikimi bu yıllarda şekillenmeye başladı.

Çalışmalarıyla Türk musikisinin zirve isimlerinden biri olan Atlığ’ın ardında yönettiği sayısız sahne, radyo ve konserler dışında yirmi CD’lik müzik yayını ve beş ciltlik Türk Musikisi Klasikleri nota yayınları miras kaldı. İstanbul Devlet Korosu’ndan emekliye ayrıldığı 1999’da, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı tarafından ‘50. Sanat Yılında Prof. Dr. Nevzad Atlığ’; 2004’te, ‘Nevzad Atlığ / Musikimizle Övünmemiz İçin’ isimli adına yazılan kitaplar yayınlandı. Atlığ’ın yaşamı ve çalışmaları öğrencisi Mehmet Güntekin’in ‘Tanıklarıyla Türkiye’de Musiki Tarihi’ kitabının ilk cildinde kendi dilinden kayıt altına alındı.

SİYASET TARİHİNE DE TANIKLIK ETTİ

İsmet İnönü’den Adnan Menderes’e, Celâl Bayar’dan Süleyman Demirel’e, Bülent Ecevit’ten Turgut Özal’a çok sayıda devlet adamıyla doğrudan veya dolaylı münasebet içinde bulunan ve birçok ödüle layık görülen Atlığ’a, son olarak 2018’de de Cumhurbaşkanlığı Necip Fazıl’a Saygı Ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından takdim edildi. Atlığ’ın cenazesi 12 Aralık Salı günü (yarın) öğle namazını müteakiben Zincirlikuyu Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Topkapı Kozlu Kabristanı’nda toprağa verilecek.

‘NEZAKETİ, BİLGİSİ VE ZEVKİYLE NÜMUNE-İ İMTİSAL İDİ’

Prof. Dr. Nevzat Atlığ’ın ardından sanat dünyasından birçok isimden başsağlığı mesajları art arda geldi:

GÜLSİN ONAY: Nevzat Atlığ’ı kaybetmişiz.. Allah rahmet eylesin.. Mekanı cennet olsun.. Ailesine, sevenlerine baş sağlığı dilerim...

BURCU KARADAĞ: Müzik dünyası ve hatta tüm Türk musikişinasların hayatında çok önemli yeri olan, hocaların hocası, Nevzat Atlığ hocamız vefat etmiş.. Menzili mübarek, mekanı cennet olsun.. Hakkında söylenecek binlerce söz var ki bu sosyal medya alemine sığmaz...

AZİZ ŞENOL FİLİZ: Rahmetle... Minnetle ... Ruhun şâd olsun aziz hocam.

CİHAT AŞKIN: Değerli hocamız, konservatuvarımızın kurucularından, klasik Türk müziğinin devlet katındaki en yetkin temsilcisi Nevzat Atlığ’ın vefatını üzüntüyle öğrendim. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine, öğrencilerine, sevenlerine ve müzik camiamıza başsağlığı diliyorum.

MEHMET GÜNTEKİN: Hocamız Nevzad Atlığ’ı kaybettik. Allah rahmet eylesin.

HÜSREV HATEMİ: Nezakette, Türk musikisi bilgisinde ve zevk seviyesinde nümune-i imtisal idi. Tıp Fakültesi 1946 mezunlarının son örneklerindendi ayrıca.

KARAR’A KONUŞMUŞ ‘ARŞİVİM TRT’DE BİLE YOK’ DEMİŞTİ

Duayen koro şefi Prof. Dr. Nevzat Atlığ, 70 yıllık müzik yaşamında oluşturduğu Türk müziği arşivini 2019 yılında, mezunu olduğu İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği ve Araştırmaları Merkezi Multimedya Arşivi’ne (OMAR) bağışlamıştı. Arşivde, duayen müzisyenin İstanbul Radyosu’nda, Klasik Türk Müziği Korosu’nda, Kültür Bakanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda ve Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) dönemin birçok usta ismi ile birlikte gerçekleştirdiği konserlerdeki ses kayıtlarının, notaların ve çeşitli konser görüntülerinin yanı sıra kendisiyle yapılmış 21 röportaj belgeseli yer alıyor.

Arşivi hakkında KARAR’a açıklama yapan Atlığ, şunları söylemişti:

“Alaeddin Yavaşça, Münip Utandı, Serap Mutlu Akbulut, Ayla Doğanay, İnci Çayırlı gibi değerli solistlerle Devlet Korosu’nda o güne kadar icra edilmemiş birçok eser seslendirdik. Diyebilirim ki bu arşiv ne konservatuarlarda, ne Kültür ve Turizm Bakanlığında hatta ne de TRT’de bile var. O yüzden müzik değeri çok haiz bir arşiv.”

NOTALARA ADANMIŞ BİR ÖMÜR

Nevzat Atlığ, 14 Ekim 1925’te süvari albayı ve müzisyen olan babası Nazmi Atlığ’ın görev yaptığı Denizli’nin Sarayköy ilçesinde doğdu. Aslen Edirneli olan Atlığ, babasından keman ve musiki öğrendi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirip röntgen teşhis ihtisası yapan sanatçı, üniversite korosunda keman çaldı, sonra bu koronun şefi ve ardından 1955-1958 arasında İstanbul Radyosu Müdürü oldu. İstanbul Radyosu Küçük Koro’sunu yönetirken 1963’te Mesut Cemil Bey’in vefatı üzerine Klasik Koro’nun şefliğine getirilen Atlığ, 1976’ya kadar bu görevi yürüttü. Milli Eğitim Bakanlığı Türk Musikisi Araştırma ve Değerlendirme Komisyonu Başkanlığı, 1000 Temel Eser Komisyonu üyeliği ve TRT yönetim kurulu üyeliği yaptı. Atlığ, 1976’da Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nu kurunca koronun şefliğine getirildi. Çeyrek asır devam ettiği İstanbul Belediye Konservatuvarının sanat kurulu başkanlığı ve Türk musikisi hocalığından ayrıldı. 1981’de Kültür ve Turizm Bakanlığının Klasik Türk Müziği dalında başarı ödülünü aldı.

Türkiye Milli Kültür Vakfınca 1983 yılı Türk Kültürü Hizmet Ödülüne layık görülen Atlığ, 1983’te Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Üyeliğine seçildi ve 1984’te Radyo Televizyon Yüksek Kurulu üyeliğine atandı. Usta sanatçı, 1985’te profesör, 1987’de Devlet Sanatçısı unvanını aldı. 1999’da da Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat büyük ödülüne layık görüldü. Atlığ, 2004’te de Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük ödülü ile ödüllendirildi. Pek çok müzisyen yetiştiren usta sanatçı, 1985’ten itibaren 30 yıl süre ile İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda öğretim üyeliği görevinde bulundu. Hakkında birçok makale ve kitap kaleme alınan Atlığ’a ayrıca Aydın Doğan Vakfınca 2013’te Türk Musikisine tahsis edilmiş olan sanat ödülü ve 2018’de de Cumhurbaşkanlığı Necip Fazıl’a Saygı Ödülü takdim edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN