Oruç tutarken baş ağrısı çekenler dikkat! Hastaneye gitmeden çözümü var: Migren ağrısını hemen geçiriyor

Oruç tutarken baş ağrısı çekenler dikkat! Hastaneye gitmeden çözümü var: Migren ağrısını hemen geçiriyor

Uzmanlar, Ramazan ayında, baş ağrısı çekenleri potansiyel tehlike konusunda uyarıyor. Baş ağrısı yaşayan herkes bu önleyici tedbir ve çözümleri ciddiye almalıdır. Doğru bakım ve baş ağrısı ile ilgili sağlık sorunları riskini azaltmak mümkün.

Ramazan Ayında Baş Ağrısı Çekenleri Potansiyel Tehlike Konusunda Uyarıyor

Ramazan ayı, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca Müslüman için oruç tutma, derin düşünme ve ruhsal yenilenme zamanı. Ancak oruç tutmak, hafiften güçsüzleştiriciye kadar değişebilen baş ağrıları yaşama riskini de beraberinde getirir. Tedavi edilmediği takdirde bu baş ağrıları ciddi bir soruna dönüşebilir, hatta bir beyin tümörünün varlığına işaret edebilir.

 

Op. Dr. Mehmet Feryat Demirhan'a göre, Ramazan ayında yaşanan baş ağrılarının başlıca nedenlerinden biri beyindeki bir tümör olabilir. Konuyla ilgili konuşan Demirhan, tümörlerin kafatasının içinde büyüyebildiğini ve nöbetler, baş dönmesi, uzuvlarda güçsüzlük, konuşma-görme bozuklukları ve yürümede dengesizlik gibi semptomlara neden olabileceğini açıkladı. Bu nedenle, bu semptomları yaşayan herkesin derhal bir doktora başvurması şiddetle tavsiye edilir. Bununla birlikte, Ramazan ayında baş ağrısı riskini azaltmaya yardımcı olabilecek çeşitli önleyici tedbirler ve çareler var. Aşağıda yer verilen önlemler, oldukça etkili olabilir.

Kaliteli uyku

Kaliteli uyku: Günde en az 6-8 saat uyumak esas. Çünkü bundan daha az uyumak, özellikle açlık ve susuzluk nedeniyle yorgunluğa ve sinirliliğe neden olabilir. Sık baş ağrısı çeken kişiler uyku düzenlerini buna göre düzenlemeli.

Su tüketimi

Su tüketimi: Yeterli miktarda su içmek, özellikle vücudun buharlaşma ve soluma yoluyla su kaybettiği sıcak yaz aylarında sağlığın korunması için gerekli. Susuz kalmamak için özellikle akşam iftar vaktinden sahur vaktine kadar günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesi önerilir.

Aromatik yağlar

Aromatik yağlar: Nane ve lavanta yağları rahatlatıcı etkiye sahip ve sakala sürülerek ya da kaynar su dolu bir kabın içine birkaç damla damlatılarak buharı koklamak için kullanılabilir.

Soğuk su torbası

Soğuk su torbası: Etkilenen bölgeye soğuk su torbası uygulamak kronik ve inatçı baş ağrılarını hafifletmenin etkili bir yolu. Ancak uygulamadan önce kişinin genel vücut ısısının normal olduğundan emin olmak önemli.

Nefes egzersizleri

Nefes egzersizleri: Ağızdan nefes alıp burundan vererek uygulanan doğru nefes egzersizlerinin baş ağrılarını azalttığı bilinmektedir.

Yiyecek seçimleri

Yiyecek seçimleri: Vücutta hızla şekere dönüşen gıdalar veya yüksek karbonhidrat içerenler de dahil olmak üzere diğer şekerli gıdalar, hızlı ve yoğun bir insülin salgılanmasına neden olarak hipoglisemi adı verilen ve yemekten yaklaşık 1-2 saat sonra kan şekerinin aniden düşmesine neden olan bir durumu tetikleyebilir. Hipoglisemi baş ağrısına da neden olur. Bu nedenle gıda seçimlerine dikkat etmek önemli.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN