Türk bilim insanlarından idrar kaçırma sorununda dünyada bir ilk

Türk bilim insanlarından idrar kaçırma sorununda dünyada bir ilk

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, idrar kaçırma hastalığında da kullanılabilecek yeni bir tedavi yöntemi geliştirdi. Prof. Dr. Necmettin Yıldız tarafından geliştirilen yöntemde, idrar kaçıran kadın hastalara ayak tabanından elektrik verilerek sinir uyarımı etkisi gösteriyor.

Bir çok yeni çalışmaya imza atan Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, idrar kaçırma hastalığında da kullanılabilecek yeni bir tedavi yöntemi geliştirdi. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) AD: Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Yıldız tarafından geliştirilen yöntemde, idrar kaçıran kadın hastalara ayak tabanından elektrik verilerek sinir uyarımı etkisi gösteriyor.

Dünyada ilk kez uygulanan bu tedavi hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yıldız, medial plantar sinir uyarımı yönteminin ayrıntıları tanımlanarak; yetişememe tipinde idrar kaçırması olan kadınlarda etkinliği gösterildiğini ve bu inovatif çalışmanın sonuçları 2023 Temmuz ayında önemli bir uluslararası dergi olan Investigative and Clinical Urology’de yayımlandığını belirtti.

Yöntemin, 30’ar dakikalık seanslar şeklinde haftada 2 gün toplam 12 seans uygulandığında etkinlik sağladığını dile getiren Yıldız, idrar kaçırma tedavisinde kullanılmakta olan diğer yöntemlere alternatif olabilecek bir yöntem geliştirmiş olmaktan çok mutlu ve gururlu olduklarını ifade etti. Ayrıca Yıldız, yöntemin henüz yeni tanımlanmış olması nedeniyle farklı idrar kaçırma tiplerinde ya da başka benzer durumların tedavisinde de kullanılmaya aday olabileceğini dile getirdi.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE DİKKAT!

D vitaminin önemine de işaret eden Demirkaya, şunları aktardı: “D vitamini eksikliği MS hastalığının risk faktörleri arasında. Elbette tek başına bir risk faktörü değil. Tasmanya’da yapılan bir çalışmada, güneş ışığı altında günde 2-3 saatten fazla oynayan çocukların MS’e yakalanma risklerinin daha düşük olduğu belirlendi. ABD’de de askere kabul edilen kişilerin kan örneklerindeki incelemede de D vitamini düşük olanlarda MS gelişme riskinin daha yüksek olduğu görüldü. Dolayısıyla çocukluk döneminde D vitamini eksikliği olması, gelecekte MS için risk faktörü oluşturuyor. Genetik, çevresel gibi tüm bu faktörler yan yana geldiğinde, genetik zemini bulunan kişilerde MS’in ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor.” Demirkaya, MS hastalarına D vitamini düzeylerinin doktor kontrolünde 30-100 ng/mL arasında olmasının önerildiğini kaydetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN