Zehir yumurtaya da sıçradı! Yasaklı madde yiyormuşuz

Zehir yumurtaya da sıçradı! Yasaklı madde yiyormuşuz

Tayvan'a ihraç edilen yumurtalarda kanserojen maddenin tespit edilmesi üzerine konuşan uzman Alçay, o maddenin yasaklı olduğunu söyledi. İşte ayrıntılar...

Tarım ve Orman Bakanlığı, iddiaların ardından inceleme başlattığını ve nitrofuran içeren yumurtaların imha edildiğini duyurdu. Bu olayın etkisiyle Tayvan, Türkiye'den yumurta ithalatını durdurdu.

NİTROFURAN KANSERE YOL AÇIYOR

gfd-001.jpg

İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Teknolojisi Program Başkanı ve Dr. Öğretim Üyesi Ayla Ünver Alçay, konu hakkında bilgi verdi. Nitrofuran maddesinin geniş spektrumlu bir antibiyotik sınıfı olduğunu belirtti. Bu maddenin vücutta birikmesinin insanlar ve hayvanlar için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini vurguladı. Avrupa Birliği'nde gıda üreten hayvanlarda nitrofuranların kullanımına izin verilmediğini ve Türkiye'de de yumurta elde edilen tavuklar dâhil gıda elde edilmek amacıyla yetiştirilen hayvanlarda kullanımının yasak olduğunu ifade etti. Nitrofuran kullanımına dair tespit olması durumunda 5996 sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" kapsamında işlem uygulandığını belirtti.

Dr. Ayla Ünver Alçay, 1950’li yıllarda piyasaya sürülen nitrofuranların kullanılmasının hormonal sistem bozukluklarına ve kansere yol açabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle birçok ülkenin nitrofuran antibiyotiklerin gıda amaçlı kullanılan hayvanlarda kullanımını yasaklayan yasa ve yönetmelikler çıkardığını belirtti. Avrupa Birliği ülkelerinde nitrofuran grubu antibiyotiklerin hayvancılık sektöründe 2006 tarihinden itibaren yasaklandığını, Türkiye'de de bu kararın alındığını ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN