e-Devlet hesabınızı kontrol edin: Bu işlemi mutlaka yapmanız gerekiyor! Tüm kullanıcılara mesaj olarak gönderildi

e-Devlet hesabınızı kontrol edin: Bu işlemi mutlaka yapmanız gerekiyor! Tüm kullanıcılara mesaj olarak gönderildi

e-Devlet kullanıcıları, mesaj kutusuna gelen bilgilendirme mesajıyla şaşkınlık yaşadı. Siber güvenliği sağlamak için yeni bir uygulama hayata geçirildi. Peki, e-Devlet iki aşamalı kimlik doğrulama nedir? İki aşamalı kimlik doğrulama nasıl yapılır? İşte, e-Devlet'te güvenliği sağlamanın yolu...

Milyonlarca kullanıcısı bulunan ve kamu hizmetlerinin dijital ortamda yapılmasını sağlayan e-Devlet Kapısı'nda önemli değişikliğe gidildi. e-Devlet üzerinden sunulan hizmetlerden yararlanmak ve veri güvenliğinin sorunsuz sağlanması için yeni dönem başladı.

e-Devlet Kapısı kullanıcılarının mesaj kutularına gönderilen bilgilendirmeye göre hem Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Bilgi ve İletişim Güvenliği rehberindeki tedbirlere uygun olarak e-Devlet'ten yararlanabilmek hem de veri güvenliğinin sağlanabilmesi için "İki Aşamalı Kimlik Doğrulama" yönteminin aktifleştirilmesi gerektiği belirtildi.

e-devlet-iki-asamali-kimlik-dogrulama-1.jpg

E-DEVLET İKİ AŞAMALI KİMLİK DOĞRULAMA NEDİR?

e-Devlet İki Aşamalı Kimlik Doğrulama bir hesaba oturum açarken parolanın yanı sıra ilave bir kimlik doğrulama yönteminin kullanılması anlamına geliyor.

Türkiye'de 63 milyondan fazla vatandaşın kullandığı e-Devlet Kapısı platformunu sorunsuz ve güvenli bir şekilde kullanmak için türkiye.gov.tr tarafından tüm kullanıcılara bilgilendirme gönderildi. Bilgilendirmeye göre iki aşamalı kimlik doğrulama parolanızın çalınma halinde bile yetkisiz kullanıcıların hesabınıza erişimini engelliyor ve bunun için ek bir güvenlik katmanı sağlıyor.

e-devlet-iki-asamali-kimlik-dogrulama-2.jpg

E-DEVLET İKİ AŞAMALI KİMLİK DOĞRULAMA NASIL YAPILIR?

İki Aşamalı Kimlik Doğrulama parola girişinden sonra kullanıcıya ait cep telefonuna veya e-posta adresine geçici bir kodun girilmesi, sistem ile önceden eşleştirilmiş bir cihazdan üretilen doğrulama kodunun kullanılması, sadece kullanıcının bildiği bir sorunun cevaplanması, mobil uygulama üzerinden onay istenmesi ve kullanıcıya ait parmak izi veya ses gibi biyometrik verilerin taranması gibi yöntemler iki aşamalı kimlik doğrulama için uygulanıyor.

e-devlet-iki-asamali-kimlik-dogrulama-3.jpg

E-DEVLET İKİ AŞAMALI KİMLİK DOĞRULAMA NEREDEN YAPILIR?

e-Devlet Kapısı'nı tarayıcınızdan açtığınızda Şifre ve Güvenlik Ayarlarım sayfasında yer alan "İki Aşamalı Giriş İşlemleri" isimli işlem menüsü aracılığıyla iki aşamalı giriş ayarınızı yönetebilirsiniz.

İki aşamalı giriş ayarınızı açtığınızda, e-Devlet Kapısı hesabınıza girişlerinizde iki aşamalı olarak gerçekleşecek güvenlik sürecini tamamlamanız gerekmektedir. İlk olarak, e-Devlet Kapısı giriş sayfasında yer alan e-Devlet şifresi, mobil imza, e-imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı giriş yöntemlerinden birini kullanarak giriş işleminizi tamamlayabilirsiniz. Ardından, sizin hesabınıza uygun aşağıda listelenen seçeneklerden birisi aracılığıyla güvenlik sürecini tamamlayarak hesabınıza giriş işlemini tamamlamış olacaksınız.

e-devlet-iki-asamali-kimlik-dogrulama-4.jpg

E-DEVLET İKİ AŞAMALI KİMLİK DOĞRULAMA NASIL AÇILIR?

e-Devlet Kapısı hesabınıza kayıtlı mobil cihazınız bulunuyorsa; (Kayıtlı cihaz hakkında bilgiye "Kayıtlı Cihaz Nedir?" kısmında ulaşabilirsiniz.)

- Kayıtlı cihazınıza gelecek mobil anlık bildirime onay vererek,
- Kayıtlı cihazınızdaki e-Devlet Kapısı mobil uygulamasının giriş sayfasında yer alan "Mobil Onay" isimli işlem menüsünden onay vererek,
- Kayıtlı cihazınızdaki e-Devlet Kapısı mobil uygulamasının giriş sayfasında yer alan "Karekod ile Giriş" isimli işlem menüsünden işleme ait karekodu okutarak giriş yapabilirsiniz.

e-Devlet Kapısı hesabınıza kayıtlı mobil cihazınız bulunmuyorsa;

Kimlikle doğrulanmış telefon numaranıza kısa mesaj (SMS) aracılığıyla gelecek doğrulama kodunu girerek giriş yapabilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN