Batı Şeria'da Filistinlilere saldıranlar ABD’ye gidemeyecek: Aşırılıkçılara vize yasağı başladı

Batı Şeria'da Filistinlilere saldıranlar ABD’ye gidemeyecek: Aşırılıkçılara vize yasağı başladı

İsrail'in Gazze'de 16 bini aşkın sivili öldürdüğü saldırılarına destek veren ABD yönetimi, dünyadan ve kendi kamuoyundan giderek tepkilerin artmasıyla işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere saldıran aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilere yönelik vize yasağı uygulamasını başlattı. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, vize kısıtlaması ile ‘Batı Şeria'da, sivillerin temel hizmet ve ihtiyaçlara erişimini engelleyenler dahil, barışın, güvenliğin ve istikrarın altını oyan kişileri hedef aldıklarını’ duyurdu.

ABD, İşgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere saldırdığı belirlenen aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilere vize yasağı getirdi. Amerikan yönetimi, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere saldıran aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilere yönelik vize yasağı uygulamasını başlattı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, vize kısıtlaması ile "Batı Şeria'da, sivillerin temel hizmet ve ihtiyaçlara erişimini engelleyenler dahil, barışın, güvenliğin ve istikrarın altını oyan kişileri hedef aldıklarını" duyurdu.

Sözcüsü Matthew Miller da, ilk vize kısıtlamalarının hedef alacağı kişilerin belirlendiğini ve önümüzdeki günlerde sayının artacağını söyleyerek "Bu kararın düzinelerce kişiyi ve potansiyel olarak aile üyelerini etkilemesini bekliyoruz" dedi. Miller, şu an ABD vizesi bulunan kişilerin de etkilenebileceğini belirtti. Amerikan pasaportu sahibi olan yerleşimciler ise bu uygulamadan muaf tutulacak.

'İSRAİL ŞİDDETE SON VERMEK İÇİN DAHA FAZLA ŞEY YAPMALI'

Miller, Blinken'in geçen haftaki İsrail ziyaretinde de "Filistinlilere yönelik aşırılıkçı şiddete son verilmesi için daha fazla şey yapılması ve sorumlulardan hesap sorulması için İsrailli yetkilileri uyardığını" ekledi.

İsrail'in Batı Şeria'daki yasadışı yerleşimlerinde bulunan aşırılıkçıların Filistinlilere yönelik saldırıları Gazze'deki savaşın gölgesinde son dönemde iyice artmış durumda. Resmi devlet politikası olarak kağıt üzerinde iki devletli çözümü destekleyen Washington yönetimi, İsrail'i bu konuda geçmişte de sık sık uyarmıştı. ABD Başkanı Joe Biden ise 18 Kasım'da Washington Post gazetesi için kaleme aldığı makalede, Gazze'de ateşkes çağrısı yapmamakla birlikte yasadışı yerleşimcileri eleştirmişti.

YASADIŞI YERLEŞİMLER SON 15 YILIN EN YÜKSEĞİNDE

Filistinlilere uluslararası hukukla vaat edilen bağımsız devletin bir parçası olan ancak İsrail'in 1967 yılında beri işgal altında tuttuğu Batı Şeria'daki yasadışı Yahudi yerleşimlerinin yayılması son yıllarda hızlanmış durumda. Aynı zamanda, Filistin topraklarına inşa edilen bu yerleşimlerde yaşayan aşırılıkçı Yahudilerin Filistinli sivillere yönelik saldırıları da bu yıl, son 15 senenin en yüksek seviyesinde. Yerleşimciler son olarak geçen hafta sonunda Batı Şeria'da iki Filistin köyüne baskın düzenlemiş, bir Filistinli öldürülmüştü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN