İsveç'ten PKK'ya finansman sağlamaya çalışan kişiye hapis

İsveç'ten PKK'ya finansman sağlamaya çalışan kişiye hapis

İsveç’te ilk kez "PKK’ya finansman sağlamak" suçlu bulundu. Stockholm Bölge Mahkemesi, ismini açıklamadığı şahsı 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırarak sınır dışı edilmesini talep etti. Mahkemenin bu kararı, NATO'ya katılımı için Türkiye ve Macaristan'ın onayını bekleyen İsveç için bir ilk olarak kayıtlara geçti.

NATO üyeliği için kritik zirveyi bekleyen İsveç'te terör yasası ilk kez işletildi. "PKK’ya finansman sağlamak" suçundan ismi açıklanmayan bir kişi suçlu bulunarak hapis cezasına çarptırıldı.

Hapis cezasına çarptırılan 40'lı yaşlarındaki Kürt kökenli Türkiye vatandaşı, Ocak ayında Stockholm'deki bir restoranın önünde silahla ateş ettikten ve etrafına tehditler savurduktan sonra tutuklanmıştı.

Stockholm Bölge Mahkemesi Yargıcı Mans Wigen, sanığa, Stockholm’deki bir Kürt iş insanına silah zoruyla PKK’ya para ödemesi için baskı yaptığı için hapis cezası verildiğini söyledi.

'MAHKEMENİN KARARINA İTİRAZ EDECEĞİZ'

Wigen, "Gasp teşebbüsü, PKK'nın Avrupa'da yürüttüğü kapsamlı bir bağış toplama faaliyeti çerçevesinde gerçekleşti" dedi.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Avukat İlhan Aydın, "Müvekkilim sonuçtan memnun değil. Bölge Mahkemesi'nin özellikle terörün finansmanı ve nitelikli gasp teşebbüsü konusundaki kararına katılmıyoruz. Mahkemenin kararın itiraz edeceğiz" dedi.

İsveç'te yeni Terörle Mücadele Yasası 1 Haziran'da yürürlüğe girmişti.

Yeni yasa kapsamında "terör faaliyetlerinde bulunanlara" 4-8 yıl arasında hapis cezası verilebilecek, "terör örgütü lideri olarak tanımlanan kişlşiler" 25 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Ayrıca "terör örgütlerini finanse eden veya destekleyen kişilerin" gözaltına alınmaları ve yargılanmaları yönelik olarak, ilgili mercilerin yetkileri artırıldı.

'ÜST DÜZEY TOPLANTI YAPILACAK'

Bugün açıklanan kararla, yeni yasa ilk kez "PKK destekçisi" olduğu iddia edilen bir kişiye karşı kullanılmış oldu.

İsveç'in NATO'ya üyeliği, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta 11-12 Temmuz'da yapılacak NATO Zirvesi'nde önceliklikli gündem maddelerinden.

Zirve öncesi bugün Brüksel'deki NATO karargahında Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın dışişleri bakanları ile istihbarat başkanlarının da katılacağı üst düzey bir toplantı yapılacak.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in ev sahipliğinde gerçkleştirilecek toplantıda, Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar temsil edecek.

Türkiye, "istediği PKK ve FETÖ üyeleri iade edilmedikçe" İsveç'in üyeliğine karşı çıkacağının sinyalini veriyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "İsveç'in NATO'ya üyeliğinin bir yük mü yoksa fayda mı getireceği konusu artık daha çok tartışmaya açıktır" demişti.

'DEVLET CİDDİYETİNE YAKIŞIR BİR YÖNTEM'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da kabine toplantısı sonrası İsveç'i eleştirmiş, "teröre destek vererek, teröristlere alan açarak sokakları, caddeleri, şehrin en merkezi meydanlarını teröristlere tahsis ederek Türkiye'nin dostluğunun kazanılmayacağını" artık herkesin kabullenmesi gerektiğini söylemişti.

Erdoğan, "Oyalama taktikleriyle vakit kaybetmek yerine verilen sözlerin tutulmasının daha akılcı, daha faydalı ve devlet ciddiyetine yakışır bir yöntem olacağına inanıyoruz" demişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN