Dünyanın gözü Ortadoğu'da: Liderlerden peş peşe açıklama

Dünyanın gözü Ortadoğu'da: Liderlerden peş peşe açıklama

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e başlattığı 'Aksa Tufanı' operasyonu ile çok sayıda noktaya saldırı düzenledi. İsrail ordusu 'savaş durumu alarmı'na geçerek Gazze Şeridi'ne hava saldırısı düzenledi. Dünyanın gözü Ortadoğu'ya çevrilirken ülke liderlerinden peş peşe açıklamalar geldi.

Filtistinli Hamas grubu, İsrail'e yönelik son yılların en büyük saldırısını, 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufanı' operasyonu ile gerçekleştirdi. Operasyonun ardından İsrail resmi olarak 'savaş hali' ilan etti. İki tarafın da ağır kayıplar verdiği saldırıları ve sonrasında yaşananlar dünya kamuoyu tarafından dikkatle takip ediliyor.

'SAVAŞTAYIZ VE KAZANACAĞIZ'

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Savaştayız ve kazanacağız" dedi. Reuters haber ajansının aktardığına göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, halkının "yerleşimcilerin ve işgal askerlerinin terörüne karşı kendilerini savunma hakkına sahip olduğunu" söyledi.

Şimdiye kadar her iki tarafta da yüzlerce kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı. İsrail yetkilileri, 100'den fazla kişinin Hamas tarafından rehin alındığını duyurdu.

DÜNYA LİDERLERİNDEN AÇIKLAMALAR

Geçtiğimiz 24 saatte çok sayıda diplomatik temas gerçekleşti, dünya liderleri açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti'nin 4. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Hamas'ın Aksa Tufanı Operasyonu'na ilişkin, itidal çağrısı yaptı.

Erdoğan, "Türkiye olarak İsrail'deki hadiseler ışığında tarafları itidalle hareket etmeye, gerilimi tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz" dedi.

1kapak-007.jpg

İlerleyen saatlerde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki’nin yanı sıra Katar, Suudi Arabistan, Mısır ve İran dışişleri bakanları ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdiği kaydedildi.

Erdoğan Pazar günü yaptığı bir konuşmada da bölgedeki sorunların kökeninde Filistin meselesi olduğunu ve bunun "hakkaniyete uygun" bir şekilde çözülmesi gerektiğini vurguladı.

"İki devletli çözüm" perspektifinin önemli olduğunu belirten Erdoğan, "1967 sınırları temelinde bağımsız ve coğrafi bütünlüğü haiz, başkenti Kudüs olan bir Filistin Devleti'nin hayata geçirilmesi artık ertelenemez bir ihtiyaçtır" dedi.

'İSRAİL KENDİSİNİ SAVUNMA HAKKINA SAHİP'

Geçtiğimiz saatlerde birçok dünya lideri İsrail'in "kendisini savunma hakkına sahip olduğu" yönünde açıklamalar yaptı.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, Almanya, Ukrayna, İtalya ve İngiltere liderlerinin İsrail'in kendisini "ne kadar gerekiyorsa" savunma hakkına destek verdikleri belirtildi.

BEYAZ SARAY'DA İSRAİL'E DESTEK MESAJI

Cumartesi akşamı Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada ABD Başkanı Joe Biden da İsrail'in "kendisini ve halkını savunma hakkına sahip olduğunu" ve ABD'nin İsrail'e desteğinin "sağlam ve tereddütsüz" olduğunu ifade etti.

1kapak-008.jpg

"İsrail'e düşman olan herhangi bir taraf açısından bu saldırıları kullanma zamanı değildir" diyen Biden, "Dünyanın gözü üzerinizde" diye devam etti.

Biden, İsrail'in ihtiyacı olan her şeye sahip olması ve kendisini savunmaya devam edebilmesi için müttefiklerle görüşülmekte olduğunu kaydetti.

RİSHİ SUNAK: SALDIRILAR KARŞISINDA ŞOKA UĞRADIM

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Aksa Tufanı operasyonuna ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Hamas teröristlerinin İsrail halkına karşı gerçekleştirdiği saldırılar karşısında şoka uğradım” dedi.

1kapak-009.jpg

İsrail’in kesinlikle kendini savunma hakkına sahip olduğunu belirten Sunak, “İsrailli yetkililerle irtibat halindeyiz" dedi.

LEYEN, HAMAS SALDIRILARINI KINADI

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Hamas saldırılarını kınadı.

1kapak-010.jpg

Von der Leyen, "Hamas teröristlerinin İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı kesin surette kınıyorum. Bu, terörizmin bir en aşağılık örneğidir. İsrail, böyle çirkni saldırılara karşı kendini savunma hakkına sahiptir" dedi.

ZELENSKİY: TERÖRE BAŞVURAN HERKES DÜNYAYA KARŞI SUÇ İŞLİYOR

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ise sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Teröre başvuran herkes dünyaya karşı suç işliyor. Terörün hiçbir yerde ve hiçbir zaman hayatı yok etmeye veya kontrol etmeye kalkışmaması için dünyanın birlik ve beraberlik içerisinde durması gerekiyor. İsrail'in meşru müdafaa hakkı tartışılmaz" dedi.

MACRON'DAN İSRAİL'E DESTEK

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da İsrail'e yönelik "terör saldırılarını" kınadı.

1kapak-011.jpg

Sosyal medyadan paylaşım yapan Macron, "Kurbanlarla, onların aileleriyle ve onlara yakın olanlarla tam dayanışma içinde olduğumu ifade ediyorum" dedi.

ÇİN: ENDİŞE DUYUYORUZ

Çin Dışişleri Bakanlığı ise Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrailliler ve Filistinliler arasında tırmanan gerilim ve şiddet olaylarından "derin endişe" duyduğunu belirtti.

Açıklamada, "İlgili tarafları sakin olmaya, itidalli davranmaya ve sivilleri korumak ve durumun daha da kötüleşmesini önlemek için düşmanlıkları derhal sona erdirmeye çağırıyoruz" denildi.

Bakanlık, "Çatışmanın tekrarlanması, barış sürecinin uzun süre duraklamasının devam edemeyeceğini bir kez daha gösteriyor" dedi.

Bakanlık, uluslararası toplumu "kalıcı barışı sağlamanın bir yolunu bulmak" için "daha büyük bir aciliyetle hareket etmeye" çağırdı.

'İKİ TARAF ARASINDAKİ SİLAHLI ÇATIŞMA DÖNGÜSÜ SONLANDIRILMALI'

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit, "Gazze'deki askeri operasyonların derhal durdurulması" ve "iki taraf arasındaki silahlı çatışma döngüsünün" sonlandırılması çağrısında bulundu ve şöyle devam etti:

1kapak-012.jpg

"İsrail'in şiddet içeren ve aşırılıkçı politikaları uygulamaya devam etmesi, bölgeyi öngörülebilir gelecekte istikrara yönelik ciddi fırsatlardan mahrum bırakan bir saatli bombadır."

MISIR: MAKSİMUM İTİDAL UYGULANMALI

Devlet haber ajansına göre ise Mısır Dışişleri Bakanlığı, İsrail ile Filistinliler arasındaki gerilimin tırmanmasının "ciddi sonuçları" konusunda uyarıda bulundu.

Bakanlığın yaptığı açıklamada, "Maksimum itidal uygulanması ve sivillerin daha fazla tehlikeye maruz bırakılmasından kaçınılması" çağrısında bulunuldu.

Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü'nün gelişmeleri görüşmek üzere AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile bir görüşme gerçekleştireceği aktarıldı.

İRAN'DAN FİLİSTİN'E DESTEK AÇIKLAMASI

İran'ın Dini Lideri Ali Hamaney’in danışmanı Rahim Safavi, Filistinlilerin İsrail’e yönelik saldırısını destekledi.

1kapak-013.jpg

ISNA haber ajansında yer alan haberde Safavi’nin “Filistinli savaşçıları kutlarız” ifadelerine yer verildi.

Safavi, “Filistin ve Kudüs'ün özgürleşene kadar Filistin savaşçılarının yanında olacağız” dedi.

Interfax haber ajansının Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov'a dayandırdığı haberine göre ise Rusya, İsrail-Filistin çatışmasının tırmanmasıyla bağlantılı olarak İsrail, Filistinliler ve Arap ülkeleriyle temas halinde olduğunu söyledi.

RUSYA'DAN İTİDAL ÇAĞRISI

Rusya tarafından yapılan açıklamada, "Her zaman itidal çağrısında bulunduğumuzu söylemeye gerek yok" denildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN