Ekonomist Alaattin Aktaş'tan doları altüst edecek KKM uyarısı:Türkiye tarihinde bir ilk olacak

Ekonomist Alaattin Aktaş'tan doları altüst edecek KKM uyarısı:Türkiye tarihinde bir ilk olacak

İktidarın dolar kurundaki artışı baskılamak için 2021'de hayata geçirdiği Kur Korumalı Mevduat'ta geçen hafta 44 milyar TL’lik çıkış oldu. Hazine'ye ağır yük getiren uygulamaya ilişkin değerlendirmede bulunan ekonomist Aktaş, ilerleyen günlerde Merkez Bankası'nın dövizden dönüşümlü KKM hesapları için de yeni kısıtlamalar getirebileceğini ve bu uygulamaya da son verilmesi durumunda Türkiye tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir kur riski yaratabileceğini aktardı.

KKM geçen hafta 44 milyar TL azalırken Merkez Bankası, likidite yönetimine yönelik yeni bir adım daha attı. Geçen günlerde KKM ve DTH’larda zorunlu karşılık düzenlemesi yapan banka, önceki gün de kotasyonlu swapta limit düzenlemesine gitti.

Yurt içi yerleşiklerin parite etkisinden arındırılmış toplam yabancı para mevduatı 1 milyar 232 milyon dolar arttı. Parite etkisinden arındırıldığında gerçek kişilerin döviz mevduatları 805 milyon dolar yükselirken, tüzel kişilerin döviz mevduatları 427, milyon dolar artış gösterdi.

Merkez Bankası’nın toplam rezervleri, 26 Ocak haftasında bir önceki haftaya göre 930 milyon dolar azalışla 137 milyar 161 milyon dolara geriledi. TCMB'nin haftalık para ve banka istatistikleri açıklandı. Buna göre, 26 Ocak itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 1 milyar 212 milyon dolar azalışla 89 milyar 154 milyon dolara geriledi.

Brüt döviz rezervleri, 19 Ocak'ta 90 milyar 366 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu. Bu dönemde altın rezervleri 282 milyon dolar artışla 47 milyar 725 milyon dolardan 48 milyar 7 milyon dolara yükseldi.

'TARİHTE EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR KUR RİSKİNE NEDEN OLUR'

Kur Korumalı Mevduat üzerine yaptığı yorumlarla adından söz ettiren Ekonomim.com yazarı Alaattin Aktaş, geçtiğimiz dönemde "'Başımızda büyük bir bela var. Dünyanın kıskandığı buluş olarak lanse edilen kur korumalı mevduat. Bu hesabı açtıranlara bütçeden ve Merkez Bankası’ndan aktarılan kaynak bir yana asıl felaket uygulama bittiğinde yaşanacak''' sözleriyle KKM'nin neden olduğu çıkmazı gözler önüne sermişti.

Aktaş, son olarak köşesinde yayınladığı yazıda, dövizden dönüşümlü KKM'ye aniden son verilmesi halinde uygulamada bulunan paranın büyük bir bölümünün döviz tevdiat hesaplarına yönelebileceğini belirterek, bu durumun Türkiye tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir kur riski yaratabileceğini aktardı.

KKM'DE YENİ YASAKLAR YOLDA!

KKM'de bir süredir yaşanan erimenin önemli olduğunu belirten uzman isim, buna karşın eriyen paranın tamamına yakınının TL dönüşümlü KKM'lerde yaşandığını, mevcut KKM stoğunun ise büyük bölümünün dövizden dönüşümlü hesaplarda bulunduğunu aktardı.

Aktaş, ilerleyen günlerde Merkez Bankası'nın dövizden dönüşümlü KKM hesapları için de yeni kısıtlamalar getirebileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Döviz dönüşümlü KKM’yi aşağı çekmek için yeni adımlar atılması hiç şaşırtıcı olmaz. Her ne kadar kısa bir süre önce bu hesapların zorunlu karşılık oranı aşağı çekilmişse ve bu yolla bankalara bu hesaplar için bir avantaj sağlanmışsa da orta vadede KKM’den kurtulmak istenecektir.

Zaman içinde belki halen yüzde 85 olarak uygulanmakta olan politika faizinden düşük olmama koşulu, daha da aşağı çekilebilir.

Ama döviz dönüşümlü hesaplar ekonomi yönetiminin yumuşak karnıdır, bu hesapların birden çözülmesi durumunda gidilecek adres mevduat değil özellikle döviz olacaktır. Dolayısıyla bu konudaki adımlar çok temkinli atılacaktır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN