Ekonomist Özgür Demirtaş'tan faiz kararına flaş tepki! Sosyal medya hesabında paylaştı

Ekonomist Özgür Demirtaş'tan faiz kararına flaş tepki! Sosyal medya hesabında paylaştı

Merkez Bankası faiz kararı sonrası vatandaş uzmanların yorumlarını merakla araştırmaya başladı. Peki Özgür Demirtaş ekonomi ile ilgili neler söyledi? Tüm detaylar haberimizde.

Son dönemlerde piyasalarda yaşanan hareketlilik Merkez Bankası faiz kararı sonrası hız kazandı. Yatırımcılar ve vatandaşlar uzmanların öngörülerini merakla araştırıyor. Özgür Demirtaş çarpıcı yorumlarda bulundu! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

ÖZGÜR DEMİRTAŞ'TAN ÖNEMLİ YORUMLAR

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan faiz konusunda alınan kararları açıkladı. Politika faizi 27 ay sonra ilk kez yükseltildi. Aylardır yüzde 8.5 olarak uygulanan faiz yüzde 15 seviyesine yükseltildi. Yabancı bankaların faiz konusundaki tahminleri yüzde 14-40 arsında değişkenlik gösteriyordu. Seçim sonrası Merkez Bankası Başkanlığına Hafize Gaye Erkan'ın, Hazine ve Maliye Bakanlığına Mehmet Şimşek'in atanması sonrasında alınacak faiz kararları merakla araştırılıyordu. Merkez Bankası politika faizi ile ilgili kararları şu sözlerle açıklandı; 'PPK politika faizi bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8.5 seviyesinden yüzde 15 seviyesine yükseltildi. Kurul dezenflasyonun en kısa süreli tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarında yaşanan bozulmaların kontrol altına alınabilmesi için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar verdi. Küresel ekonomide enflasyon düşerken uzun dönem ortalamanın üstünde seyrediyor. Bu sebeple tüm dünyada Merkez Bankaları enflasyon düşürmeye yönelik önlemler alıyor. Ülkemizde yakın dönemlerde enflasyon yükselişi seyrediliyor. 

Özgür Demirtaş Faiz Artırım Yorumları

Bu gelişmelerde yurt içi taleplerdeki güçlü izleyiş, maliyet yönlü baskı ve hizmet enflasyonu katılığı belirleyici oldu. Kurul, politika faizinin enflasyonun eğiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşabilmesini sağlamak için para ve finans koşullarını oluşturacak şekilde belirleyecek. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme yapılana kadar parasal sıkılaştırma gerekli zamanlarda ve gerekli ölçülerde güçlendirilecek. Enflasyon ve enflasyon eğilimine ilişkin göstergeler takip edilerek Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacıyla elindeki bütün amaçları kararlılıkla kullanacak. Parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasıyla birlikte para politikası etkinliği artacak. Bununla beraber fiyat istikrarında sürekliliğin sağlanması için Merkez Bankası cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları da destekleyecektir. Kurul mevcut olan mikro ve makroihiyati çerçevede piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artırarak makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirecek. Sadeleşme sürecinde etki analizleri yapılıp kademeli şekilde uygulanacaktır. Kurul kararları öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf şekilde almaya devam edecek.' Merkez Bankası faiz kararları sonrasında Özgür Demirtaş'ın sosyal medya hesabından 'Hadi' tweeti atması da epey dikkat çekti ve binlerce etkileşim aldı.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN