Gelecek Partili Rota'dan yeni KKM kararına tepki: Niyet doğru ama gerçekleştirmek zor

Gelecek Partili Rota'dan yeni KKM kararına tepki: Niyet doğru ama gerçekleştirmek zor

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduata dönüşüm hedefi uygulamasına son verildiğini açıkladı. Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota yeni KKM kararına ilişkin, "KKM ve negatif reel faizden dönüş niyeti doğru olsa da bunu gerçekleştirmek kolay olmayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı ekonomist Kerim Rota’nın KKM kararına ilişkin değerlendirmelerini sosyal medya hesabından paylaştı.

Merkez Bankası'nın kararının doğru olduğunu söyleyen Gelecek Partili Rota, liradaki güven kaybı nedeniyle bunu gerçekleştirmenin zor olacağına değindi.

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kaydetti:

'700 MİLYAR LİRA NAKİT AKTARIM YAPTILAR'

"1.5 yıl boyunca tasarrufları başka ülkenin paralarına endeksleyen bir ürünü gözümüzün içine baka baka "Liralaşma" diye satmaya çalıştılar. Bu kanaldan TCMB'ye gelen dövizden çok daha fazlasını seçim uğruna geri sattılar. Buna yatırım yapan bireyler ve şirketlere vergi muafiyeti sağladılar. KKM'ye Hazine ve TCMB'den şimdiye dek tahminen 700 Milyar TL üzerinde nakit aktarım yaptılar.

'DÜNYANIN EN YÜKSEK 5. ENFLASYONUNA MARUZ KALDIK'

Bunun yardımıyla ömrü uzatılan ölçüsüz negatif reel faiz nedeniyle dünyanın en yüksek 5.enflasyonuna maruz kaldık. Enflasyonun çok altında faizlerle verilen kredilere ulaşabilenlere vahşi bir servet aktarımı yapıldı.

Yine bu nedenle son dönemde dünyada konut ve kira fiyatları reel olarak en çok artan ülke haline geldik. Muhtemelen gelir ve servet dağılımı en çok bozulan ülkelerden biri olduk. Bugün yayınlanan tebliği KKM ve ölçüsüz negatif reel faizin verdiği zarardan kademeli dönüş niyeti beyanı olarak okumak gerekir. KKM ve negatif reel faizden dönüş niyeti doğru olsa da bunu gerçekleştirmek kolay olmayacak.

'ŞEFFAFLIK SÖZLERİNİN ARKASINDA DURMAK GEREKİR'

Tasarruf sahibi ve yatırımcının paramıza karşı öyle bir güven kaybı oluştu ki, bunun sadece iki ürün arasındaki faiz farkı ile geri kazanılması kolay değil. Öncelikle Haziran ayında sözü verilen şeffaflık ve öngörülebilirlik sözlerinin arkasında durmak gerekir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN