O meslek gruplarının başına talih kuşu kondu! Avrupa ülkeleri kapılarını sonuna kadar açtı: Türkiye’den 1 milyon kişiye istihdam

O meslek gruplarının başına talih kuşu kondu! Avrupa ülkeleri kapılarını sonuna kadar açtı: Türkiye’den 1 milyon kişiye istihdam

Avrupa ülkelerinin turizm sektöründeki açığı gittikçe büyüyor. Bu açığı kapatmak isteyen ülkeler 1,2 milyon işçi alımı yapacak. İşte, Avrupa ülkelerinin yapacağı alımla ilgili detaylar…

Turizm sektöründeki açığını kapatamayan Avrupa ülkeleri, bu açığı kapatmak için 1,2 milyon kişilik Türkiye’deki meslek grubuna yönelmeye başladı. Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru İçigen, pandemiden sonra Avrupa’da turizm sektöründen çıkan ve geri dönmeyen 1,2 milyon kişinin oluşturduğu açığın Türk turizmi ve iş gücüne olumlu etkileri olduğunu söyledi.

Turizmin başkenti olan Antalya, her sene yerli ve yabancı milyonlarca turisti ağırlıyor. 640.000 yatak kapasitesi, 5 yıldıza sahip tesisleri ve her şey içinde sistemiyle Türkiye’nin misafir odası olarak da tanımlanan kenti ziyaret eden turistler deniz, kum ve güneşin tadına neredeyse her mevsim varıyor.

Bunun yanı sıra Akdeniz Üniversitesi de Turizm Fakültesi ile 81 ilden gelen öğrencilere eğitim verirken aynı zamanda çalışma fırsatı da sunuyor. Turizm sektöründeki ara eleman açığı problemine çözüm bulmak isteyen üniversite ve sektör temsilcileri çeşitli projeler düzenleyerek, verilen hizmetin kalitesini daha çok artırmayı hedeflerken, özellikle pandemi dönemiyle birlikte sektörde değişen dengeler Avrupa ülkelerinin gözlerini Türkiye’ye dikmesine neden oldu.

Sektörde çalışanların pandemi sürecinde kapanan tesislerden ayrılarak farklı sektörlere yönelmesi ve geri dönmemesi Avrupa ülkelerindeki personel açığını fazlasıyla artırdı.

turkiye-turizm.jpg

TÜRK TURİZMİNE OLUMLU YANSIDI

Avrupa ülkelerinde yaşanan sektör açığının Türkiye’ye olumlu yansıdığını söyleyen Prof. Dr. İçigen, "Öğrencilerimize ve mezunlarımıza yönelik Avrupa'nın önemli kurumsal turizm işletmeleri bize ulaşıyor. Pandemi sonrası bu süreç oldukça arttı. Daha önceleri yurt dışına gitmek isteyen öğrencilere sunulan şartlar daha zorken, işletmelere ulaşmak daha zorken, şu anda işletmeler ulaşmaya başladı. Süreç tersine döndü" dedi.

Öğrenciler ile bölüm mezunlarının bu ilgi karşısında memnun kaldığını da söyleyen İçigen, bu durumun ülkemizdeki iş gücü potansiyelini olumsuz etkilemesinden endişe duyduğunu belirtti. Bu endişesinin gerçek olmaması için yapılması gerekenlere de değinen İçigen, Türkiye’de turizmin 12 aya yayılmasının en etkili çözüm olacağının altını çizdi.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN