ÖTV'siz ticari araç almak isteyenler dikkat! Fiyat listesi ortaya çıktı: Fiyatlar tepetaklak oldu

ÖTV'siz ticari araç almak isteyenler dikkat! Fiyat listesi ortaya çıktı: Fiyatlar tepetaklak oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni bir ÖTV muafiyeti duyurdu ve araç fiyatları hakkında aramalar arttı. Özellikle Volkswagen araçlarının ÖTV'siz fiyatları merak ediliyor. Detaylar şöyle: Transporter, Caddy ve Crafter gibi modellerin ÖTV'siz fiyatları farklılık gösteriyor. İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gemlik'te bir fabrikanın temel atma töreninde yaptığı konuşmada, esnafa yönelik müjdeleri açıkladı. Başkan Erdoğan, "Yaparsa Cumhur İttifakı" yapar diye seslenerek, şehir içi taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, otobüs, çekici işletmeciliği, kamyonla ticari yük taşımacılığı yapan esnafın aynı cins taşıtlarını yenilerken ÖTV ödemeyeceklerini duyurdu. Bu kararla birlikte, esnafın araç yenileme maliyetleri önemli ölçüde düşecek.

Ayrıca, evlerinde imal ettikleri ürünleri internette ve benzeri platformlarda satanların vergi muafiyeti kapsamına alınacağı ve muafiyet sınırının 320 bin liradan 700 bin liraya çıkarılacağı açıklandı. Başkan Erdoğan, geçtiğimiz yıllarda yaptıkları düzenlemeyle basit usulde vergilendirilen esnafın kazançlarını gelir vergisinden istisna tuttuklarını hatırlattı. Bu düzenlemeyle, berber, terzi, bakkal, manav, kasap, taksici, dolmuşçu, servisçi gibi esnafların gelir vergisi ödememesi sağlanmıştı.

Halihazırda 837 bin esnaf, hem gelir vergisi muafiyetinden yararlanıyor hem de KDV ödemiyor. Bu yıl basit usule tabi olma hadlerinin yeniden düzenlendiği belirtilerek, mevcut hadleri aştığı için gerçek usulde vergilendirmeye geçmesi gereken esnafın basit usulden yararlanmaya devam edebileceği ifade edildi. Ayrıca, basit usul dışında kalan 13 büyükşehirdeki 80 bin pazarcı esnafının kazançlarının da bu istisna uygulamasına dahil edileceği açıklandı.

Bu müjdelerin ardından, Alman otomobil devi Volkswagen de 2023 Nisan fiyat listesini yayımladı. Buna göre, ticari araçlarda ÖTV oranları yüzde 1, yüzde 4 ve yüzde 9 arasında değişiklik gösteriyor. En çok tercih edilen Caddy modelinde ÖTV tutarları 17 bin lira ile 95 bin lira arasında değişiyor. Başkan Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında esnafların yeni araç alımlarında ÖTV ödemesine gerek kalmayacak olması, Volkswagen'in fiyat listesine de yansıdı.

ESNAF ARTIK ARAÇ YENİLEMEDE ÖTV ÖDEMEYECEK

3

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Türkiye'de araç fiyatlarının belirlenmesinde önemli bir rol oynar. Ancak, son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklama ile, esnaf artık araç yenilemede ÖTV ödemeyecek. Başkan Erdoğan, şehir içi taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, otobüs, çekici işletmeciliği, kamyonla ticari yük taşımacılığı yapan esnafın aynı cins taşıtlarını yenilerken ÖTV ödemeyeceğini açıkladı.

Bu müjde, ticari araçlarda ÖTV oranlarının değişken olduğu bir döneme denk gelmiş durumda. Alman otomotiv devi Volkswagen, 2023 Nisan ayı fiyat listesinde ticari araçlar için yüzde 1, yüzde 4 ve yüzde 9 arasında değişen ÖTV oranları belirlemiş durumda. En popüler modellerinden biri olan Caddy'nin ÖTV tutarı ise 17 bin lira ile 95 bin lira arasında değişiyor.

Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması, esnafın bu vergiyi ödemek zorunda kalmadan araçlarını yenileme şansını artırmış durumda. Bu sayede, Türkiye'deki ticari araç pazarında bir hareketlilik yaşanması bekleniyor. Esnafın yeni araç alımlarında ÖTV ödemek zorunda kalmaması, araç fiyatlarındaki yüksek seviyelerin de düşmesine neden olabilir.

Buna ek olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diğer müjdeleri de Türkiye'deki esnaf ve küçük işletmeleri desteklemeyi amaçlıyor. Evlerde imal edilen ürünlerin internet üzerinden satışı vergi muafiyeti kapsamına alınacak ve muafiyet sınırı 320 bin liradan 700 bin liraya çıkarılacak. Ayrıca, berber, terzi, bakkal, manav, kasap, taksici, dolmuşçu, servisçi gibi esnafın gelir vergisi ödememesi uygulaması devam edecek ve basit usulde vergilendirilen esnafın vergi hadleri yeniden düzenlenecek.

Tüm bu müjdeler, Türkiye'deki ekonomik canlanma için olumlu bir adım olarak görülüyor. Esnaf ve küçük işletmelerin desteklenmesi, işletmelerin büyümesine ve istihdamın artmasına katkı sağlayabilir. Ayrıca, ticari araç pazarında yaşanacak hareketlilik de otomotiv sektörünün canlanmasına yardımcı olabilir.

ARAÇLARIN ÖTV TUTARLARI

5

Volkswagen Türkiye, 2023 Nisan ayı için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) haricindeki fiyat listelerini yayınladı. Yeni fiyat listesine göre, Volkswagen Caddy, Transporter, Polo, Golf ve Passat gibi modeller ÖTV'siz olarak satın alınabilecek.

Caddy modelinde ÖTV tutarı, araç tipine ve özelliklerine göre farklılık gösteriyor. En çok tercih edilen Caddy modeli olan 122 PS Impression DSG'nin fiyatı 78.010 Türk Lirası iken, Caddy Cargo 122 PS DSG'nin fiyatı 18.415 Türk Lirası olarak belirlenmiş. Transporter modelinde ise farklı şasi ve motor özelliklerine sahip araçlar bulunuyor. Örneğin, Transporter Panel Van Uzun Şasi 150 PS'nin ÖTV tutarı 22.359 Türk Lirası iken, Transporter Pikap Uzun Şasi Çift Kabin'in ÖTV tutarı 22.213 Türk Lirası olarak açıklandı.

Ayrıca, esnafların sıfır araç sahibi olabilmeleri için yalnızca KDV ödemeleri gerekiyor. 2023 yılında uygulanacak olan ÖTV oranlarına göre hesaplama yapılıyor. Örneğin, bir aracın satış bedeli 600.000 Türk Lirası olduğunda, aracın vergisiz bedeli 282.486 Türk Lirası olarak belirleniyor ve yüzde 80 ÖTV oranı uygulanarak ÖTV tutarı 225.989 Türk Lirası oluyor. Ayrıca, yüzde 18 KDV oranı uygulanarak KDV tutarı 91.525 Türk Lirası hesaplanıyor. Esnafın ödeyeceği KDV tutarı ise 50.848 Türk Lirası olarak belirleniyor. Böylece, esnafın ödeyeceği toplam tutar 333.334 Türk Lirası oluyor ve cebinde kalan para 266.666 Türk Lirası olarak hesaplanıyor.

Volkswagen Türkiye'nin yayınladığı yeni fiyat listeleri, araç almak isteyenler için önemli bir referans olabilir. Özellikle esnafların sıfır araç sahibi olabilmeleri için yalnızca KDV ödemesi gerektiği bilgisi, ticari araç sahibi olmak isteyenler için önemli bir avantaj oluşturabilir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN