Selçuk Geçer dolarda zelzele olacak tarihi açıkladı! Dolar o tarihte ok gibi fırlayacak: 1 dolar bu kadar olacak!

Selçuk Geçer dolarda zelzele olacak tarihi açıkladı! Dolar o tarihte ok gibi fırlayacak: 1 dolar bu kadar olacak!

Enflasyonun ocak, şubat ve mart aylarında daha da yükseleceğine dikkat çeken Selçuk Geçer, “Enflasyon yüzde 30'lara düşecek diyorlar ya tamamen kandırmaca. Asgari ücret de açlık sınırının yarısında kalacak” diye konuştu.

Açıklamaları ile gündem olan Selçuk Geçer Sözcü yazarı Ruhat Mengi'ye konuştu. Kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Geçer dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

SELÇUK GEÇER MERAK EDİLENLERİ YANITLADI

Ruhat Mengi'nin“Hazine ve Maliye Bakanı Nebati de, Cumhurbaşkanı Erdoğan da“Vatandaşı enflasyona ezdirmedik” diyorlar. Cumhurbaşkanı gelecek yıl ortasında enflasyonu yüzde 30'lara, yılsonunda yüzde 20'lere indirmeyi hedeflediklerini de söyledi, bu arada asgari ücret 8 bin 500 TL olarak açıklandı. Sözcü vatandaşlarla konuşmuş, onlar “Bu asgari ücretle nasıl yaşayacağız” diyorlar. Siz ne diyorsunuz?”sorusuna yanıt veren Geçer, asgari ücret için yapılan %54.66’lık zammın hiçbir yerde enflasyon olarak görülmediğini belirtti. TÜİK Enflasyonun yüzde seksen dört olduğunu belirten Geçer, ENAG tarafından açıklanan enflasyon yüzde180 olduğunu belirtti.

selçuk geçer

Konu hakkında açıklamalarına devam eden Selçuk Geçer,“TÜİK'in enflasyonu yüzde 84, , kim ne derse desin halkın enflasyonu yüzde 150-300 arasında değişiyor ama buna rağmen siz fakir olan insanlara aslında istisna olması gereken bir ücrete sadece yüzde 54.66'lık bir zam yapıyorsunuz. Yani TÜİK'in enflasyonunun bile 30puan altında. Bakın, yüzde 30 altında demiyorum, yüzdelik olarak bakıldığında yüzde 50'lere filan denk geliyor bu ve diyorsunuz ki; gün itibarıyla siz yüzde 50 oranında fakirleşiyorsunuz. Bunu da şöyle satıyorsunuz”ifadelerini kullandı.

Asgari ücretin Cumhuriyet tarihinin en yüksek dolar gelirini elde ettiği iddialarına gerçeği yansıtmadığını dile getiren Geçer, %38'lik bir kesimin asgari ücret ile çalıştığını vurguladı. Asgari ücretin 457dolara denk geldiğini vurgulayan Geçer, dolar kurunun ise 18TL olarak görüldüğünü belirtti. Selçuk Geçer, dolar’ın enflasyon oranından değer kaybetmiş olması durumunda doların 24TL civarında görülmesi gerektiğini söyledi.

DOLAR BASKI ALTINDA MI?

“Baskılanarak mı 18 lirada tutuluyor hâlâ?”sorusunu yanıtlayan Selçuk Geçer, baskılınarak 18TL’de tutulduğunu belirterek 24TL olması durumunda asgari ücretin de 350 Dolar civarında olacağını dile getirdi.

Ruhat Mengi'nin “Nasıl baskılıyor, piyasaya devamlı para sürerek mi?” sorusundan sonra konu hakkında açıklamalarda bulunan Geçer, “Evet, Merkez Bankası rezervleri tamamen boşaltılıyor.” dedi.

dolar ne kadar olacak

“Bunun kime faydası olacak?” sorusuna cevap veren Selçuk Geçer, hiç kimseye yanıtını vererek siyasete ve siyasetçiye faydası olacağını belirtti. Doların 18 TL olduğu söyleyen Geçer, üretici sanayici ya da ticaret erbaplarında dolar maliyetinin en 24 lira ya da 30 TL olarak görüldüğünü vurguladı. Selçuk Geçer, “Çünkü adam malını satacak ve yerine tekrar mal koyacak, bu riski niye alsın ki? Doğal olarak maliyetlerini 24-25liraya yapıyor ve bu da fiyatların yukarıya çıkmasını beraberinde getiriyor. Ama halkın asgari ücreti ve enflasyonu, aynı zamanda dolar kuru hep düşük seviyelerdeymiş gibi görünüyor.” şeklinde konuştu. Konu hakkında açıklamalarına devam eden Selçuk Geçer, hem gıda üreticilerinin hem de Türkiye'ye mal satan kişilerin 24TL'den hesaplama yaptığını vurguladı. Gıda sektöründe her şeyin fiyatını artmaya devam edeceğinin altını çizen Geçer, Ocak, Şubat ve Mart aylarında fiyatlarının yükseleceğini belirterek %30’luk düşüş iddialarının yalan olduğunu dile getirdi.

ENFLASYON DÜŞECEK Mİ?

Merak edilen soruları yanıtlayan Selçuk Geçer,“Yani, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “enflasyon yüzde 20-30'lara düşecek” sözü hayal mi olacak?” sorusuna yanıt olarak ifadeleri dile getirdi:

“Tamamen siyaset yapılıyor, illüzyon yapılıyor. Devlet 2023'ün resmi enflasyonunun açıkladı; yüzde 123. Oradaki hikaye şu aslında, diyor ki; “baz etkisiyle geçen sene yüzde 60arttı ama bu sene o kadar yüksek artış olmayacak, o nedenle yüzde 30 civarında bir baz etkisi yaratacak” ama öyle bir durum yok ki, Türkiye'de gıda fiyatları artmaya devam ediyor, petrol fiyatları artmaya devam ediyor, akaryakıt fiyatları artmaya devam ediyor, girdi maliyetleri artmaya devam ediyor,sadece tarımda değil, bütün sektörlerde.”

Devletin zamlarının da %123'e göre belirlendiğini aktaran Geçer, MTV indiriminin yüzde61 olması durumunda gazetelerde indirim haberi olarak verildiğini söyledi. Şirketlerin zam üstüne zam yaptığının altını çizen Geçer,maliyetlerin üst seviyelerde yer aldığı söyledi.

dolar

Emekli maaş artışlarının henüz açıklanmadığını söyleyen Geçer, bakanın enflasyon farkını dikkate alarak bir düzenleme yapacağını aktardı.Geçtiğimiz yıl da hem emekliler hem de memurlar için aynı oranda zam yapıldığını belirten Selçuk Geçer, bu yılda ise asgari ücrete %54 oranında yapılan zam tutarında bir belirleme yapılacağını vurguladı. Seçim öncesinde daha yüksek oranda bir zam yapılabileceğini dile getiren Geçer, emeklilerin iktidarı kemikleri olduğunu söyledi. Bu nedenle zam yapılacağına inandığını belirten Selçuk Geçer, bunun hükümetin elindeki büyük bir bomba olduğunu aktardı. Geçer,“Şu anda niye yapmıyorsunuz bu insanlara zam” sorusunun cevabı yok. “Yüzde 54'lük enflasyon nerede var kardeşim” sorusunun cevabı yok. Ak Parti bir zengin partisi haline gelmiştir, sadece sermayedarın, bazı seçkin iş adamlarının yanında olan, halkı tamamen konunun dışına itmiş bir parti haline geldi Ak Parti, bunu da vatandaş çok net bir şekilde görüyor.” şeklinde konuştu.

Merak edilen tüm detayları tek tek açıklayan Selçuk Geçer, vatandaşların görmesine gerek olmadığını ve komisyonun aldığı kararların Cumhurbaşkanı tarafından açıklandığını söyledi. Cumhurbaşkanının yanında oturan kişilerden birinin Bakan Bilgin olduğunu aktaran Selçuk Geçer, diğer tarafındaki kişinin ise işveren temsilcileri olduğunu vurguladı. Masada diğer sendika temsilcilerinin olmadığının altını çizen geçer, Türkiye'de sanayi devriminden sonraki Avrupa’nın yaşandığının altını çizdi. Çocuk işçilerin olduğu, insanların ezildiği ve kadınların tekstil fabrikalarında ağır işlerde çalıştırıldığını söyleyen Geçer, 1800’lü dönemlerdeki Sanayi Devrimi’nin Türkiye'de yaşandığını vurguladı.

Kışın zor şartlar altında geçeceğini söylendiğini aktaran Geçer, İBB davası sonrasında ekonominin geri planda görülmeye başladığının altını çizdi. Elektrik ve doğalgaz olayının insanları ciddi oranda ezdiğini vurgulayan Geçer, nereye kadar dayanılabileceğini ya da ne yapılacağını merak ettiğini söyledi.

Açıklamalarına devam eden Selçuk geçer şu ifadeleri dile getirdi:

“Yapamayacaklar, yapamıyorlar zaten. Milyonlarca insanın elektriği, doğalgazı, suyu kesiliyor bu ülkede. TÜİK istatistikleri ortaya koyuyor bunu, 2021'de 4,5 milyon kişinin doğalgazı kesildi, bir o kadar insan da vanayı açmıyor, doğalgazı var ama vanayı açmıyor, battaniyelerin altında duruyor, evde giyinik oturuyor, elektrik yakmıyor. Bu, bir sorun olmadığı anlamına gelmiyor, insanlar sorunu bir şekilde atlatmaya çalışıyor ama sorun burada duruyor. Doğalgaz fiyatlarına zam yapılıyor, siz battaniyeyle günü geçirdiniz, sanayici nasıl geçirecek günü? Sanayici geçiremiyor, sanayici üretmek zorunda, o da zam yapıyor, sonra markete gidiyoruz, diyoruz ki “Eskiden 100 liraya şunu alabiliyordum, bugün niye alamıyorum”, sanayicinin elektriğinin, doğalgazının, suyunun fiyatı artıyor, girdi maliyetleri artıyor vs.”

Dolar fiyatları düşecek mi

Seçim yapıldıktan sonra yeni hükümetin gelmesi durumunda bu sürecin hemen düzelip düzelmeyeceği sorusuna yanıt veren Selçuk Geçer, düzelebileceğini belirtti. Geçer, yeni hükümetin para politikaları ile işi çözmeye çalışması durumunda en büyük hatanın yapılacağını aktardı. Selçuk Geçer, “Faizi arttıralım, piyasayı kısalım, zaten piyasa kısık şu anda. Kitabımda 1928-38 arasını işaret ediyorum, siz hangi para politikasını uygularsanız uygulayın hepsinde patlarsınız, geçici çözüm çünkü. Yapılması gereken kendi kaynağınla üretmektir.” şeklinde konuştu.

DOLAR NE KADAR BASKILINACAK?

Ruhat Mengi’nin “Doları böyle baskılayarak daha uzun süre 18-19 TL arasında tutabilecekler mi?” sorusuna cevap veren Selçuk Geçer, TÜİK enflasyon rakamları kapsamında Enflasyonun fiyatları etkisini 24 TL olarak görüleceğini aktardı. Başkan Erdoğan'ın 2023 yılında yüzde 20'lik enflasyonu kabul edeceğinin altını çizen Geçer, enflasyonun yüzde 20 düşmeyeceğini, yüzde 20 artış görüleceğini vurguladı.Enflasyon yüzde 84 üzerine yüzde 20 ekleneceğini belirten Selçuk Geçer, bu hikayenin karmaşık bir durum olduğunun altını çizdi.

Dolar fiyatlarının daha ne kadar artacağı sorusuna yanıt veren Selçuk Geçer, şu sözleri dile getirdi:

“En iyi ihtimalle seçimlerden sonra. Onlar o umut içerisinde. İstedikleri yerden para alsınlar, fark etmez. Ama ben bir iki ay içerisinde kurda ciddi ataklar bekliyorum, Ocak-Şubat gibi biz kur ataklarını görürüz. “Niye bugünlerde baskılıyorlar da o gün serbest bırakırlar”ın cevabını da söyleyeyim; Çünkü artık asgari ücret, memur-emekli zamlarını atlatmış olacaklar. Belki geçtiğimiz dönemde yaptıkları gibi, 20 Aralık gecesi yapılan operasyon benzeri (doların bir gecede 12 liradan 18'e çıktığı ve sonra tekrar 12'ye indiği gibi) bir operasyon bile yapılabilir.”

Bu durumun yaşanması ile birlikte 18 TL'den 30-35 TL'ye çıkabileceğini vurgulayan Geçer, daha sonra 25 TL'ye düşüreceğini aktardı. Bunun ardından doları nasıl düşürdük diyerek seçim yapmaya gideceklerini belirten Geçer, bu durumun zam fırsatı olarak kullanılacağının altını çizdi. Dolarda görülen yukarı ve aşağı yönlü hareketlerin zenginleri daha da zengin bir hale getirdiğini aktaran Geçer, yapay bir fiyat hareketi sağlandığını söyledi. Bu durumun 2 ay içerisinde görülebileceği ifade edildi.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN