Soba satışlarında talep patlaması! Herkes çarşıya pazara akın etti: Halkın sobaya dönme nedeni ise...

Soba satışlarında talep patlaması! Herkes çarşıya pazara akın etti: Halkın sobaya dönme nedeni ise...

Kış soğuklarının bastırmasıyla birlikte Gaziantep'te odun ve kömür sobası satışları da patladı. Son zamanlarda sobaya olan talebin arttığı belirten satıcılar, Kahramanmaraş depreminden sonra insanların bağ evlerine yönelmesinin satışlara olumlu yansıdığını söylüyor...

Soğukların git gide etkili olmasıyla birlikte evinde doğalgaz olmayan vatandaşlar soba almak için çarşı ve pazarın yolunu tuttu. Kış aylarının gelmesiyle birlikte satışlarda büyük bir artış yaşandığını söyleyen esnaf Bülent Kavas, soba fiyatlarında geçen seneye kıyasla yüzde 200 artış olduğunu da belirtti.

DEPREMDEN KORKAN SOBAYA YÖNELDİ

Kavas, özellikle Kahramanmaraş depreminden sonra herkesin bağ evlerinde ya da konteynerlerde yaşamayı tercih ettiğini bu yüzden de soba kullanımının arttığını söyledi. Soba fiyatlarındaki artıştan dolayı tamire gelenlerin sayısının da fazla olduğu bilgisini veren Kavas, buna rağmen soba tamiri yapacak işçi bulamadıklarının da altını çizdi.

Depremden sonra satışların yükseldiğini söyleyen Kavas, “Soba, insanlarda ısınma, ekonomi ve otantik olarak farklı bir duygu uyandırıyor. Depremden dolayı bağ evlerine ve konteynerlere soba talebi çok fazla oldu. Depremde herkes sobaya döndü. Deprem döneminde soba yetiştiremedik. Çevre illerde çok fazla soba sattık. Kahramanmaraş, Hatay gibi deprem bölgelerinde soba talebi çok fazlaydı" şeklinde konuştu.

soba-satislarinda-artis-1.jpg

FİYATLAR YÜZDE 200 ARTTI

Soba fiyatlarının önceki yıllara göre arttığına değinen Kavas, "Geçen yıla oranla soba fiyatlarında yüzde 200 civarında artış var. Geçen yıl 500-600 TL arasında değişen soba fiyatları şu an bin TL’den başlıyor. İhtiyaç olduğu için almak istiyor. Havalar da artık iyice soğumaya başladı. İnsanlar da bu nedenle almak zorunda kalıyor” dedi.

ÖLMEK ÜZERE OLAN MESLEKLERDEN BİRİ

Fiyatlardan dolayı soba tamiri yapmak isteyenlerin de çok olduğunu fakat soba tamir edecek eleman bulamadıklarını belirten Kavas, “İşçi sıkıntısı nedeniyle sobacılık mesleği ölüyor. Eleman yetiştiremiyoruz, çünkü çalışmak ve öğrenmek isteyen kimse yok. Müşteriler çok memnun fakat tek çalışınca ancak bu kadar oluyor. Bizler son ustayız diyebilirim. Eleman sıkıntısı çok fazla, eleman yetiştiremezsek bu meslek maalesef ölüyor” ifadelerini kullandı.

soba-satislarinda-artis-2.jpg

"SOBANIN VERDİĞİ HUZUR HİÇBİR ŞEYDE YOK"

Sobadan vazgeçemedikleri için yeni soba almaya gelen müşteri Abdulkadir Türkoğlu ise şunları söyledi; “Soba almamızın sebebi bir nevi deprem korkusu. Depremde doğal gaz kesintisi oldu. Soba da kesilme sıkıntısı yok. Bizi daha güvende hissettiriyor. Sobanın verdiği mutluluğu doğal gaz vermiyor. Sağlık açısından da soba bizim için vazgeçilmezdir. Aynı zamanda eskiye olan özlemi de gidermeye yarıyor. Sobanın verdiği huzur hiçbir şeyde yok”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN