Yeni yılda yüzde 60 zam! Ev sahipleri ve kiracılar yandı

Yeni yılda yüzde 60 zam! Ev sahipleri ve kiracılar yandı

Yeni yılın gelmesiyle birlikte apartmanlardaki aidat fiyatlarına da zam gelecek. Ocak ayında başlayacak toplantıların ardından özellikle işçi çalıştıran sitelerde asgari ücret oranında zam yapılması bekleniyor. İşte, 2023 yılı aidat zamlarıyla ilgili ayrıntılar...

Son zamanlarda ev fiyatları ile kiralara gelen zamlar vatandaşı zorlarken bir kara haber de aidat ödemelerinden geldi. Siteler, yeni aidat miktarlarını belirleyebilmek için toplantılarının Aralık-Şubat aylarında gerçekleştiriyor. Aidat zammına yasal olarak getirilen bir üst sınır bulunmuyor. Genel olarak enflasyon ile asgari ücretteki artışa göre yeni miktar belirleniyor. Peki, yeni yılda aidatlar ne kadar olacak? Aidatlara ne kadar zam gelecek? Merak edilen soruların yanıtı haberimizde...

AİDAT NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Aidatın belirlenmesi için ilk olarak binanın işletme projesinin olması gerekiyor. Projede binanın 1 senelik tahmini gelir ile gideri, giderden her kat malikine düşecek tahmini ücret, her kat malikinin vermesi gereken aidat ücreti bulunuyor. Kat maliklerinin hepsi, aralarında başka anlaşma sağlamadıkça: Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; gayrimenkulün sigorta primine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleriyle yönetici aylığı gibi giderlerine ve ortak tesislerin işletme giderleri için toplanacak avansa kendi arsa payına göre katılmak zorundadır.

AİDAT ZAMMINA İTİRAZ EDEBİLİRSİNİZ!

Kat maliklerinin katılımıyla belirlenen yeni aidat ücretine, karar verilin tarih itibariyle 1 aylık sürede sulh mahkemesine iptal davası açarak itiraz etme hakkı bütün kat maliklerine tanınmıştır.

TÜM DAİRELERİN ÖDEMESİ ZORUNLU!

Aidatını ödemeyen kat malikiyle ilgili, yönetici ve diğer bina sakinleri icra takibi başlatabiliyor. Kat maliki ödeme yapmadığı her gün için aylık %5 hesabı ile gecikme tazminatı öder. Apartman sakinleri ortak yerler ile tesisleri kullanma hakkından vazgeçtiğini ya da kendi bağımsız yerinin durumundan dolayı bu imkanlardan yararlanmaya ihtiyacı olmadığını söyleyerek aidat ödememezlik yapamaz.

Kiracılar ise, kiralanan evin olağan kullanımında gerekli temizlik ile bakım giderlerini ödemek zorundadır. Bunun dışındaki diğer giderler kiracıyı ilgilendirmez.

 aidat zammı

DAVA AÇTILAR

Aydın Söke'de bulunan bir sitenin sakinleri, ev kirasından daha pahalı olan aidatlar için hukuka başvurdu. Geçen dönem 592 TL olan aidatı 1+1’lerde 2 bin 250 TL, 2+1’lerde 3 bin, 3+1’lerde 3 bin 500 TL ve dubleks dairelerde 4 bin 750 TL’ye çıkaran yöneticiden, site sakinleri ve daire sahipleri şikayetçi oldu. Son karar Söke Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilecek.

GİDERLERİN BÜYÜK BİR KISMI ENERJİ

Yapay zeka tabanlı site yönetim uygulaması APTİ'nin kurucu ortağı Ali Emre Erişen, aidat zamlarında belirleyici unsurun asgari ücret olacağını açıkladı. Erişen, “Her site yönetiminin aidat oranlarını belirleyecek gider gerçekliliği değişkendir. Projesi, konumu, ortak alanlarını büyüklüğü ve yapısal özelliklerine göre farklılık gösterir. Aidatı oluşturan başlıca kalemler olan enerji, kapıcı, kaloriferci, bahçıvan, güvenlik, ortak yerlerin bakımı, onarım giderleri, sigorta giderleri, yönetici ve personel giderlerinin aynı kalacağını öngördüğümüzde 2023 yılı için yüzde 40 ile 60 aralığında artışın söz konusu olabileceğini söyleyebiliriz” sözlerini kullandı.

EN FAZLA ÜCRET İSTANBUL'DA ÖDENİYOR

APTİ verilerinde, aidatların en fazla olduğu il İstanbul olarak belirlendi. Bu kapsamda yüksek aidat ödemeleri; İstanbul’da Şişli, Beşiktaş ve Beykoz; Ankara’da Çankaya, Gölbaşı ve Etimesgut; İzmir’de ise Çeşme, Konak ve Kemalpaşa ilçeleri oluyor. Her ay ortalama ödenen aidat tutarları Beşiktaş’ta 1.700 TL, Şişli’de 1.300 TL, Beykoz’da 1.000 TL seviyelerinde. Ankara’da Çankaya ilçesinde ödenen ortalama aidat tutarı 650 TL, Gölbaşı’nda 500 TL, Etimesgut’ta 320 TL, İzmir’de Çeşme’de 800 TL, Konak’ta 550 TL, Kemalpaşa’da ise 500 TL olarak sıralanıyor. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN