Ayılardan sonra o canlılar da kış uykusuna yatmadı! Uzmanlar daha fazla hastalık taşıyacaklar diyerek uyardı: Gittikçe çoğalıyor

Ayılardan sonra o canlılar da kış uykusuna yatmadı! Uzmanlar daha fazla hastalık taşıyacaklar diyerek uyardı: Gittikçe çoğalıyor

Kış uykusuna yatamayan canlılara ayılardan sonra onlar da eklendi! Uzmanlar daha fazla hastalık taşıyacaklarını söyleyerek uyardı! Sayıları ise gittikçe çoğalıyor...

Türkiye'de 2023 eylül ayında kaydedilen ortalama sıcaklıklar, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre 1991-2020 normallerinin üzerinde gerçekleşti. Eylül ayının ortalaması 22,4 derece olarak ölçülerek normallerin 1,5 derece üzerinde olduğu belirlendi. Ekim ayında ise ortalama sıcaklık 17,1 derece ile normallerin 1,5 derece üzerinde ölçüldü.

Kasım ayı ortalama sıcaklığı 12,5 derece ile normallerinin 3,2 derece, aralık ayı ortalama sıcaklığı da 8,3 derece ile normallerinin 3,5 derece üzerinde gerçekleşti. Bu sıcaklık artışı, son yıllarda kış aylarındaki sıcaklık değişiminin sivrisinek rahatsızlığının yıl boyunca devam etmesine yol açtı.

SİVRİSİNEK POPÜLASYONU ARTIYOR

sivrisinek-1.webp

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, meteorolojik verilere dayanarak yaptığı açıklamada, kış aylarındaki sıcaklık artışının sivrisinek popülasyonunu olumsuz etkilediğini ve son yıllarda sivrisineklerin normalden daha fazla üremeye başladığını belirtti. Özellikle Türkiye'de yaygın olan culeks sinek türünün nesil sayısının arttığını vurgulayan Prof. Dr. Çetin, bu durumun popülasyonun artmasına ve hastalık riskinin çoğalmasına neden olduğunu ifade etti.

SİVRİSİNEKLERE BAĞLI ŞİKAYETLER ARTACAK

sivrisinek-3.webp

Yapılan çalışmalara göre, 1980'lerde yılda 22 nesil veren culeks sinek türünün, son yıllarda 24-25 nesil vermeye başladığı tespit edildi. Prof. Dr. Çetin, sıcaklık artışının sivrisinek gelişim sürelerini kısalttığını, hızlı üremelerine ve popülasyonlarını artırmalarına neden olduğunu ifade etti. Bu durumun yaz aylarında sivrisinek nedeniyle artan şikayetlere yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Çetin, yerel yönetimlere seçim sonrası nisan ayından itibaren yoğun ilaçlama uygulamaları yapma çağrısı yaptı.

SU BİRİKİNTİLERİNE DİKKAT

sivrisinek-2.webp

Prof. Dr. Çetin ayrıca, iklim değişikliği etkileriyle birlikte gelecek yıllarda sivrisineklerin taşıdığı hastalıklarla karşılaşma olasılığının arttığını ve vatandaşların su birikintilerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Sivrisineklere karşı mücadelede vatandaşların bilinçli olmalarının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Çetin, su birikintilerinin önlenmesi ve düzenli ilaçlama yapılması gerektiğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN