Deprem hasarları sigortadan karşılanacak mı?

Deprem hasarları sigortadan karşılanacak mı?

Deprem sigortası, afet bölgesinde konutu yıkılan ya da hasar gören depremzedelerin maddi kayıplarının bir kısmının da olsa karşılanması açısından önemli. Afet bölgesi ilan edilen 11 ilde hasar tespit çalışmalarının başlamasıyla gözlerin sigortacılara çevrildiğini belirten Hürriyet yazarı Noyan Doğan, yapılacak sigorta ödemelerin 20 milyar lirayı aşacağını yazdı.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat günü meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrası hasar tespit çalışmaları devam ediyor.

Hasar tespit çalışmalarına ilişkin bilgi veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki 4 milyon 658 bin bağımsız bölümü içeren 1 milyon 316 bin binanın incelemesi tamamlandığını söyledi.

Kurum'un açıklamasına göre incelenen binalardan 173 bininin ağır hasarlı, yıkık ya da acil yıkılacak olduğu tespit edildi.

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, deprem bölgesinde hasar tespit çalışmalarının başlamasıyla gözlerin sigortacılara çevrildiği belirterek, yapılacak ödemeler hakkında bilgi verdi.

DEPREMİN SİGORTAYA MALİYETİ NE OLACAK?

"13 milyondan fazla nüfusa sahip, milli gelire de yüzde 10 katkı sunan depremin etkilediği illerde, hepi topu 4 milyon poliçe bulunuyor. Mesela, bölgedeki konut poliçeleri ile kasko sigortalarının bir kısmı da bankalardan konut ve araç kredisi ile yapılan sigortalar" diyen Doğan, şöyle devam etti:

"Depremin ekonomi üzerinde yaratacağı maliyet hakkında farklı senaryolar var ama kabaca 80-100 milyar dolar bir maliyetten bahsediliyor. Peki, 11 ili etkileyen depremin sigortaya maliyeti ne olacak? Kabaca hesaplamışlar; 20 milyar liranın biraz üzerinde. Yani, toplam ekonomik kaybın yüzde 10’u sigortalı kayıp.

Diyeceğim o ki, böyle bir rakam için sigorta şirketlerinin evirip çevirecek, eğip bükecek halleri yok. Bu rakamı da öderler, bunun kat ve kat üstünü de öderler. Kaldı ki kendi kasalarından da ödemiyorlar. Nasıl ki vatandaş evini, aracını, dükkanını, fabrikasını sigorta şirketine sigortalıyorsa; sigorta şirketleri de kendilerini yurtdışındaki, adına reasürans şirketi denilen büyük sigorta şirketlerine sigortalıyorlar. Tüm bu hasarın tamamına yakınını yurtdışındaki şirketler ödeyecek."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN