Kredi kartıyla internetten alışveriş yapanlar aman dikkat! Yeni karar açıklandı: KDV, şifre, kod...

Kredi kartıyla internetten alışveriş yapanlar aman dikkat! Yeni karar açıklandı: KDV, şifre, kod...

Son zamanlarda oldukça popülerleşen internet alışverişi her geçen gün daha da kullanışlı hale gelirken yeni bir gelişme yaşandı. Kredi kartıyla internetten alışveriş yapanlar bu gelişmeye dikkat edin. İnternet alışverişleri ile alakalı yeni karar açıklandı. İşte konuya ilişkin detaylar…

İnternetten alışveriş yapan milyonlarca insanı ilgilendiren KDV kararına ilişkin detaylar Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kapsamda sanal ortamlarda ya da fiziki mağazalarda pazarlaması yapılan aktivasyon, e-pin, oyun, dijital ürün, cüzdan kodları, hediye kartı/çeki ve benzeri ürünlerin ithali ve satışı katma değer vergisi olarak bilinen KDV’ye tabi olacak.

yeni-proje-19.jpg

GÜVENLİ ALIŞVERİŞ YAPILMASINDA KULLANILIYOR

Söz konusu tebliğe Dahil olan kart, şifre ve kodlar (aktivasyon kodu, e-pin kodu, oyun kodu, dijital ürün kodu, cüzdan kodu, hediye kartı/çeki gibi), internette pazarlanan bilgisayar programı, oyun, uygulama, müzik, yayın ve eğlence gibi ürün ve hizmetleri alabilmek için kullanılıyor. Bu kartlar, şifreler ya da kodlar sanal ortamda olduğu gibi fiziksel olarak da satılabiliyor. Belirli bir ürün ya da hizmetin karşılığını oluşturabilen bu kartlar bunları çıkaranlar tarafından sanal bir satın alma gücünü temsil ediyor.

Bu kapsamda çıkarılan tebliğe göre şifre ve kodların yurt dışından ithali veya Türkiye'de satışı KDV'ye tabi olacak.

Kartların, şifrelerin ya da kodların yurtdışı mukimi firmalardan temin edilmesi söz konusu bu işlem için KDV'nin Türkiye'de mukim olanlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenmesi gerekecek. Bunun yanı sıra KDV mükellefi olmayan gerçek kişilerce yurt dışı mukimi elektronik hizmet sunucularından sağlanması durumunda bu işleme ilişkin KDV'nin yurt dışı mukimi firma tarafından beyan edilip ödenmesi gerekecek. Eğer söz konusu bu ürünler Türkiye’de satılırsa KDV, satıcı firmalar tarafından beyan edilecek.

Sanal veya fiziki ortamda satılan ancak belirli bir ürün veya hizmetin karşılığını temsil etmeyen, kullanıldığında kart, şifre ve kodu çıkaran firma nezdinde bir satın alma hakkı oluşturan, ödeme aracı mahiyetinde olan kart, şifre ve kodların satışı KDV'nin konusuna girmiyor. Bu çerçevede, kart, şifre ve kodların yurt dışından temini veya Türkiye içerisinde satışı KDV'ye tabi olmayacak.

Sanal veya fiziki ortamda satılan ancak belirli bir ürün veya hizmetin karşılığını temsil etmeyen kart, şifre ve kodların kullanılarak veya aktive edilerek bu kart, şifre ve kodlar karşılığında ürün veya hizmet temin edilmesi genel hükümler çerçevesinde KDV'ye tabi tutulacak.

yeni-proje-20.jpg

BAVUL TİCARETİ İSTİSAN TUTARINDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ

Tebliğle ayrıca, Türkiye'de ikamet etmeyenlere özel fatura (bavul ticareti) ile yapılan satışlarda ve Türkiye'de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlarda (yolcu beraberi eşya) istisna uygulanacak asgari tutar 2 bin liradan 10 bin liraya yükseltildi. Alıcının, istisna kapsamında satış yapabilen satıcılardan aldığı malların faturada gösterilen bedelleri toplamının KDV hariç 1000 liranın üstünde olması halinde istisna uygulanacak.

Söz konusu tebliği kapsamında yapılan düzenlemeler arasında uluslararası taşımacılık kapsamında, taşımacılık faaliyetini yürütenlerin yetki belgesine sahip olması ve araçlarının bu yetki belgesine kaydedilmesi de yer aldı. Mükelleflerin vergi istisnasından yararlanabilmesi için taşımacılık faaliyetini yaptıkları dönemde uluslararası taşımacılık faaliyetinin yürütülmesine ilişkin ilgili mevzuat gereğince kendileri adına düzenlenmiş geçerli yetki belgesine sahip olması zorunlu olacak.

Öte yandan, Başkanlığın Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i de Resmi Gazete'de yayımlandı.

Düzenlemeyle, tebligat yapılacak kişinin adresinde bulunamaması durumunda kullanılan "Tebligat Pusulası" belgesi yeniden düzenlendi.

Tebliğler, 1 Şubat'ta yürürlüğe girecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN