Manisa’dan Hollanda’ya dev ihracat! Kilosu 2 euro’dan gidiyor, 30 tonu geçiyor…

Manisa’dan Hollanda’ya dev ihracat! Kilosu 2 euro’dan gidiyor, 30 tonu geçiyor…

Seracılığın merkezi olarak bilinen Hollanda’ya Manisa’dan dev ihracat. Manisa seralarında üretilen domatesler kilosu 2 euro’dan gidiyor…

Jeotermal kaynaklar açısından önemli bir yeri bulunan Manisa bu kaynağını tarıma da yansıtarak seracılığın dünyadaki merkezi Hollanda’ya domates ihracatı yapıyor. Manisa Salihli’deki tam otomasyonlu seralarda yüksek verimlilik ile ihracata büyük katkı sağlandığını söyleyen Manisa Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, “Avrupa’nın birçok zor pazarlarına, kriterleri zor olan pazarlara ihracat yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Manisa’da jeotermalden gelen buharlı sular gerek ısı gerek enerji alanı kadar tarımda kullanılıyor. Jeotermal enerji potansiyeli açısından dünyada yedinci, Avrupa’da ise birinci sırada olan Türkiye’de pek çok alanda kullanılan jeotermal, ayrıca seracılıkta da enerji gücü sunuyor.

MANİSA’DAN SERACILIĞIN MERKEZİNE İHRACAT

Manisa’nın tam otomasyonlu teknolojik jeotermal seralarında genellikle domates yetiştirilirken, domatese ek olarak muz da yetiştiriliyor. Tarlada ürünün olmadı dönemde üretim yapılması özellikle ihracatta önemli getiri sağlıyor. Seralarda yetiştirilen domatesler 2 euro civarında Avrupa’ya ihraç ediliyor. Bu kapsamda seracılıkta gelişmişliği ile dikkat çeken Hollanda’ya Manisa’dan domates ihraç ediliyor.

manisadan-hollandaya-ihracat-1.jpg

DÜŞÜK ISI MALİYETİ VERİMİ ARTIRIYOR

Yenilenebilir enerji maliyetleri ile verimli bir üretim aldıklarını belirten sera işletme müdürü Erdem Çelik, “Bu tesiste domates üretiyoruz. Domates üretiminin olmazsa olmazlarından biri sıcaklık. Domates için önemli olan sıcaklık. Bu sıcaklığı da biz jeotermalle sağlıyoruz. Bu da tabi üretim ekonomisine katkı sağlıyor. Yenilenebilir ve düşük ısı maliyeti sağlamasından dolayı gayet verimli bir üretim geçiriyoruz. Elektrikli ısıtmaya göre yüzde 60 oranında daha verimli bir orana sahibiz. Zaman içerisinde domatesin yanında alternatif olarak neler üretebiliriz diye düşündük. Buna istinaden belirli bir alanda muz üretimi yaptık. Gelişen konjonktür muz üretiminin Akdeniz şehirlerinde daha yoğun olması sebebiyle ilerleyen zamanda onu da domatese çevirmeyi düşünüyoruz. Domates son 3-4 yıldır Avrupa’daki enerji krizinin başlamasıyla birlikte Türkiye’den talebin artmasından dolayı domates üretimi gayet verimli geçiyor. Biz de domates üretim alanlarını arttırmayı hedefliyoruz.

manisa-hollanda-ihracati-2.jpg

Jeotermal sera olmasının bir avantajı da dönemsel olarak tabi daha avantajlı konuma giriyoruz. Yaklaşık ağustos ayında fidelerimizi dikiyoruz. Kış ayı boyunca, dışarda tarlada üretim yapılamayan dönemde biz domates üretiyoruz. Kasım ayından temmuz ayına kadar ürün çıkartıyoruz. Bu tesiste üretilen ürünlerin yüzde 95’i ihracata gidiyor. Yurtdışında anlaşmalı olduğumuz zincir marketler var. Onların tedariğini yapıyoruz. Avrupa’nın birçok noktasına ürünlerimizi sevk ediyoruz. Jeotermal seracılığın yatırım maliyeti yüksek işletmeciliği önemli yer kaplayan yatırım. Ancak şu anda kilogramı 1,8 - 2 Avro civarı satış yapıyoruz” dedi.

manisadan-hollandaya-ihracat.jpg

MANİSA CİDDİ BİR JEOTERMAL KAYNAĞA SAHİP

Manisa’nın jeotermal kaynaklar bakımından ciddi bir kaynağa sahip olduğunu söyleyen Manisa Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, “Şu anda aktif üretim alanında Türkiye’de ikinci konumdayız. 14 işletmemizde 43 sera ünitesinde toplam 917 dekarlık sera alanına sahibiz. Ülkemizde de hızlı bir şekilde jeotermal ısıtma teknolojisi gelişiyor. Bununla ilgili tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri kuruluyor. Buraların da hızlı bir şekilde gelişeceğini göreceğiz. Biz de il olarak önemli bir avantaja sahibiz. Ciddi bir jeotermal kaynağa sahip olan bir iliz. Bunu ciddi anlamda elektrik üretiminde de kullanan bir iliz. İlerleyen yıllarda yatırımcılarımız fizibilite çalışmalarını da tamamladıktan sonra hızlı bir şekilde elektrik üretimi haricinde tarımda yatırımlarda da göreceğiz. Jeotermal kaynak seracılığın önemli bir maliyet olan ısıtma maliyetini çok aşağılara çektiği için bizim için burada önemli avantajlar sağlıyor. Bu maliyetleri aşağı çekiyor olabilmek özellikle ihracat ürünü yetiştirdiğimiz için yurtdışındaki rakiplerimize göre avantajlı konuma getiriyor. Kış aylarında ihracat fiyatlarının arttığını göreceğiz. Bu da ülkemizin ihracatı anlamında bizi çok avantajlı konuma getirecek.

Seralarımız çok profesyonel yönetiliyor. Bütün kontroller otomasyonlu. Burada gerek sulaması, gübrelemesi, aydınlatması, havalandırması, ısıtması tamamen otomasyonla yapılıp herhangi bir insan müdahalesi olmadan bilgisayarlarla yapılıyor. Bu yatırımların ilk yatırım maliyetlerinin yüksek olmasıyla beraber gerçekten katma değerli ürünler elde ettiğimiz için bize burada önemli bir avantaj sağlamış oluyor. Hollanda seracılıkta dünyada önemli bir merkez olarak bilinir. Manisa’daki seralarımızdan biz Hollanda’ya domates ihraç ediyoruz. Avrupa’nın birçok zor pazarlarına burada kriterleri zor olan pazarlara buradan ihracat gerçekleştirmiş oluyoruz. Yüksek teknolojinin kullanıldığı seralardan üretim gerçekleştiriliyor” ifadelerine yer verdi.

30 TONDAN FAZLA ÜRETİM YAPILIYOR

Teknolojik seralardan yüksek verim alındığını aktaran Öztürk, “Burada topraksız tarım gerçekleştiriliyor. Kokopitlerin içerisinde domates üretimi yapılıyor. Birim alanda da 30 tonun üzerinde üretim yapılıyor. Bu da önemli bir rakam. Teknolojik seraların da bir özelliği birim alandan yüksek verim elde edilmesi” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN