Marmara ve Karadeniz için acil durum! Uzmanlardan kıyamet gibi açıklama! 33 yılın en beteri geliyor

Marmara ve Karadeniz için acil durum! Uzmanlardan kıyamet gibi açıklama! 33 yılın en beteri geliyor

Meteoroloji tarafından Marmara ve Karadeniz Bölgesi için uyarılar gelmeye başladı. Raporda yer alan bilgilere göre son 33 yılda ilk kez böyle bir tehlikeyle karşı karşıya kaldı. Ülke genelinde hissedilen felaketin belirtilen bölgelerde şiddetini artırdığı gözden kaçmıyor. Marmara ve Karadeniz için acil durum uyarıları geldi. İşte tüm detaylar...

Türkiye'de aşırı sıcak geçen yaz mevsiminde sıcaklık rekorları peş peşe geldi. Mevsim normallerinin üzerinde yer alan sıcaklıklar hava olaylarının ve sıcak hava dalgalarının etkisiyle yükseldikçe yükseldi. El Nino ile başlayan yaz sıcaklıkları eyyam-ı bahur ve Basra sıcaklıklarıyla devam etti. Termometrelerin 40 derecenin üzerine çıkmasıyla birlikte birçok tehlike de beraberinde geldi.

2 BÖLGE İÇİN ACİL DURUM UYARISI

Aşırı sıcaklıklar nedeniyle kuraklık tehlikesi ülke gündeminde yer aldı. Barajların doluluk oranı azalırken, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisiyle kuraklık yeni bir boyut kazandı. Uzun bir süre yağış almayan ülke genelinde kuraklık görülürken Karadeniz ve Marmara'da 33 yılın en düşük seviyeleri görüldü.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından paylaşılan yağış raporu ile birlikte ağustos ayında yağışlar normalinin ve geçtiğimiz yılın yağışlarından da az gerçekleşti. Rapora göre ortalama 6,4 milimetre yağışın yaşandığı 2023 Ağustos ayı normal şartlarda 14,8 milimetre yağış alan ağustos aylarına göre (1991 - 2021) yıllarında göre yüzde 57, 16,1 milimetre yağış alan 2022 Ağustos ayına göre ise yüzde 60 oranında düşüş gösterdi.

6502ac484e3fe00064f6135a.webp

FELAKET KARADENİZ VE MARMARA'YI ETKİLEDİ

Meteoroloji tarafından ağustos ayı için hazırlanan Normalin Yüzdesi Metodu ile (PNI - Percent Of Normal Index) meteorolojik kuraklık durumunu sergiledi. Türkiye haritasında Karadeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesi'nin tamamı, diğer bölgelerin ise büyük bir kısmı için "Şiddetli Kurak" (Acil Durum) uyarısında bulundu.

Paylaşılan haritaya göre; İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Antalya ve Mersin'in bir kısmı riskli bir kısmı ise risksiz olduğu belirtiliyor. Erzincan - Tunceli ve Muş, Bitlis, Van, Siirt ve çevreleri üzerinde de bir risk görünmüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN