Marmara'daki deprem sonrası kritik uyarı! O bölgenin canlı olduğunun göstergesi

Marmara'daki deprem sonrası kritik uyarı! O bölgenin canlı olduğunun göstergesi

Yalova'nın Çınarcık ilçesinde dün gece saatlerinde meydana gelen 4,1 büyüklüğünde deprem, İstanbul'da da hissedildi. Marmara’daki sistemin gerilim biriktirdiği uyarısında bulunan uzmanlar anormal bir durum olmadığına dikkat çekti ancak İstanbul depremi için 'hazırlık yapın' uyarısı yaptı.Prof. Dr. Ersoy, ''Bu tür depremler bir şeyin tetikleyicisi olmayabilir. Ama büyük bir deprem yaşandığı takdirde tetikleyicisi olduğunu söyleyebiliriz. Bu sadece o bölgenin canlı olduğunun göstergesidir.'' dedi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) dün saat 23.53'te merkez üssü Yalova'nın Çınarcık ilçesi olan 4,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Marmara Denizi'nde, Çınarcık ilçesinin 8,52 kilometre açıklarında meydana gelen depremin 11,18 kilometre derinlikteki gerçekleştiği öğrenildi.

Depremin ardından gözler bir kez daha olası İstanbul depremine çevrildi. Söz konusu deprem, 'Büyük İstanbul depreminin habercisi mi' sorusunu gündeme getirdi. Deprem uzmanları, konuya dair dikkat çekici değerlendirmelerde bulunarak İstanbul depremi için hazırlık uyarısını yineledi.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, bağlandığı NTV yayınında, sarsıntının beklenen büyük İstanbul depremiyle bir ilgisi bulunmadığını söyledi. Ancak bir hatırlatıcı olduğunun altını çizdi.

"BÜYÜK DEPREMLE KARŞILAŞACAĞIZ"

Tüysüz , NTV yayınında şunları aktardı:

"Sarsıntının merkezi Çınarcık çukurcuğunun ortasında. İstanbul depremi ile ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Bu depremle ilgili panik durumu söz konusu değil. Yakın çevrede hissedilir. Çınarcık ile Adalar arasında gözüküyor. Büyük depremi beklediğimiz Adalar’ın önünden geçen fayla ilişkisiz gözüküyor. Yalova-Çınarcık 1999 depremi ile büyük depremi atlatmıştır. Bu bölgede depremlerin olduğu aralık 11 km derinlikte olması. Anormal durum söz konusu değil. Deprem hatırlatıcıdır, bir gün büyük depremle karşılaşacağız ama zamanını söylemek söz konusu değil. Bu fayın bulunduğu yer Marmara’nın orta kesiminde. Küçük faylardan birisi olabilir. İstanbul üzerinde etkili olacak ana fayla ilgili değil.

"O BÖLGENİN CANLI OLDUĞUNUN GÖSTERGESİ"

Prof. Dr. Şükrü Ersoy da yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

"Geçen olan depremlerden farklı bir yer. Güney Marmara'da olan depremler Gemlik Körfezi'ndeydi. Bizim beklediğimiz büyük İstanbul depremiyle ilgili olmadığını söylemiştik. Bu deprem Çınarcık Çukuru'nda. Bu bölgedeki depremler bizim için kritik. Kırılmaya aday yer Kuzey Anadolu Fayı boyunca 7'den büyük deprem bekliyoruz. Bu uçlarda deprem olunca tedirgin oluyoruz. Bu tür depremler bir şeyin tetikleyicisi olmayabilir. Ama büyük bir deprem yaşandığı takdirde tetikleyicisi olduğunu söyleyebiliriz. Bu sadece o bölgenin canlı olduğunun göstergesidir. 4 büyüklüğünde 27 bin deprem olması gerekir ki 7 büyüklüğünde bir depremin enerjisini alsın. Hazır olmamız gerekiyor."

"DOĞU MARMARA FAYI ETRAFINDA YOĞUNLAŞMAKİ"

Prof. Dr. Cenk Yıltırak ise Doğu Marmara fayına dikkat çekerek uyardı:

''Doğu Marmara Fayı üzerinde olan Mw 4.2 lik (⭐️) depremi 1.9, 1.5 ve 2.6 büyüklüğünde depremler izlemiştir. Bu depremler 2015 ten bu yana süregelen deprem aktivitesinin bir devamıdır. Bu tür depremlerin ne anlama geldiğini izleyen bir merkez bulunmamaktadır. Söz konusu küçük deprem serisinin hakkında yapılacak her yorum spekülatiftir. Sadece haritada görüleceği gibi bu depremlerin çoğu uzun zamandır Doğu Marmara fayı etrafında yoğunlaşmaktadır.''

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN