TGS İstanbul Şubesi'nden 'şiddet' raporu: Gizlice uyguladığınız şiddeti de kayda alıyoruz

TGS İstanbul Şubesi'nden 'şiddet' raporu: Gizlice uyguladığınız şiddeti de kayda alıyoruz

TGS İstanbul Şubesi, Cumartesi Anneleri’nin 967’inci hafta buluşmasında basın mensuplarına yönelik engellemelerin raporunu “Gizlice uyguladığınız şiddeti de kayda alıyoruz” başlığıyla yayımladı. Açıklamada; "Kayda geçmesin diye gizlice meslektaşımıza atılan tekmeler basın mensupları tarafından kayda alınıyor. Basın mensuplarına yönelik şiddete biran önce son verin, halkın haber alma hakkını engellemeyin" ifadelerine yer verildi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şubesi, Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'nda yapmak istediği eylemi takip eden gazetecilere yönelik polis engellemelerini ve şiddetini raporlaştırdı.

TGS İstanbul Şube, bu haftaki raporunu, “Gizlice uyguladığınız şiddeti de kayda alıyoruz” başlığıyla yayımlandı.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için 1995’ten bu yana İstanbul Galatasaray Meydanı’nda barışçıl biçimde bir araya gelen Cumartesi Anneleri/İnsanları, 25 Ağustos 2018’deki 700. hafta buluşmasından bu yana engelleniyor, kayıp yakınlarının meydana çıkmasına, basın açıklamasını okumasına izin verilmiyor.

'POLİSTEN ALDIKLARI GÜÇLE HAREKET EDİYORLAR'

Her hafta açıklama yapmak üzere meydana gelen Cumartesi Anneleri ile onlara destek veren hak savunucuları polis tarafından kalkanlarla çevrilip gözaltına alınırken olayı takip eden basın mensupları da engelleniyor ve polisin sözlü ya da fiziki şiddetine uğruyor. Basın mensuplarına yönelik engellemelerin tek kaynağı kolluk güçleri değil. Son haftalarda Galatasaray Meydanı ile eylemin sıkıştırıldığı İstiklal Caddesi’nde restoran ya da mağazası bulunan bazı işyerleri de gazetecilere yönelik düşmanca tavır sergiliyor. Görüntü alabilmek için mağazalarına giren basın mensuplarını engelliyor, mekanın dışına atılıyor ve bunu yaparken polisten aldıkları güçle hareket ediyorlar. Dolayısıyla tüm süreç boyunca gazetecilerin haber yapma, halkın da haber alma hakkı ihlal ediliyor.

'ATILAN TEKMELER GAZETECİLER TARAFINDAN KAYDA ALINIYOR'

İçişleri Bakanlığı’na çağrı yapan sendikanın hazırladığı raporda şunlara yer verildi:

“7 Ekim Cumartesi günü, 967. Hafta buluşmasında haber takibi yapan gazeteciler polis şiddetine maruz kaldı. Kayıp yakınlarının ablukaya alındığı anı bir kafede çekmek isteyen bir gazeteci, polis şiddetine maruz kaldı. Polis, gazetecinin çekimini engellemek için kamerasını zorla indirerek, çekim yapmasını engelledi. Öte yandan ara sokaklarda da takip edilen gazeteciler, haberi takibini sürdürmek için bir kovalamacanın içine sürükleniyor.

Galatasaray Meydanı’na yaklaşan kayıp yakınlarının 967. Haftasında gözaltına alınırken, çekim yapan bir muhabir, tekmelendi. Polis, muhabire şiddet uygulayacağı sırada kamera kaydına geçmemesi için ayağına tekme attı. İçişleri Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyet Müdürlüğüne çağrı yapıyoruz. Kayda geçmesin diye gizlice meslektaşımıza atılan tekmeler de basın mensupları tarafından kayda alınıyor. Basın mensuplarına yönelik şiddete biran önce son verin, halkın haber alma hakkını engellemeyin.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN