'Türkiye Başsavcılığı' mı geliyor? Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin: Dış dünyada daha etkin olabilir

'Türkiye Başsavcılığı' mı geliyor? Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin: Dış dünyada daha etkin olabilir

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, geçtiğimiz aylarda gündeme gelen 'Türkiye Başsavcılığı' hakkında açıklamalarda bulundu. Ülke başsavcılığının kısa sürede hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Şahin, "Ülke dışında, ülkemizin milli ve manevi değerlerine yapılan saldırılarda soruşturmanın ülke başsavcılığı tarafından yapılması gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu. Şahin, 'Türkiye Başsavcılığı'nın dış dünyada daha etkin olabileceğini düşündüğünü aktardı.

Geçtiğimiz aylarda gündeme gelen 'Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı' uygulaması tartışma yaratmıştı. Bazı hukukçular 'Türkiye Başsavcılığı'nın mevcut koşullarda sakıncalı olabileceğini ifade etmişti.

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, adli yıl öncesi verdiği bir röportajda, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yerine 'Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı' adının kullanılmasını önermişti. Akarca, “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 'Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı' olarak yeniden yapılandırılmalı. Karşılaştırmalı hukukta genellikle ülke başsavcılığı sistemi mevcut olup, adli makamlar arasındaki denkliğin de tesisi gerekir.” ifadelerini kullanmıştı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise bu çıkışa ilişkin 'Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'' adının ''Türkiye Başsavcılığı'' olarak yeniden yapılandırılması önerisinin ise olgunlaşmadığını, henüz düşünce aşamasında olduğunu söylemişti.

CNN Türk'ten Paşa Alyurt'un haberine göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin 'Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı' ile Türk Devlet Teşkilatı ve İslam Ülkeleri Teşkilatı arasındaki yeni gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

'KISA SÜREDE HAYATA GEÇİRİLMELİ'

Bekir Şahin, ülke başsavcılığının kısa sürede hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyerek milli ve manevi değerlere yapılan saldırılar sonrası başlatılan soruşturmalarda daha etkin olacağını belirtti. Şahin, "Benim düşüncem ülke dışında, ülkemizin milli ve manevi değerlerine yapılan saldırılarda soruşturmanın ülke başsavcılığı tarafından yapılması gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

'DIŞ DÜNYADA DAHA ETKİN OLABİLİR'

'Türkiye Başsavcılığı' uygulamasının neden gerekli olduğunu anlatan Şahin şöyle konuştu:

"Kur'an-ı Kerim'e yapılan saygısızlıklarda ülke başsavcılığı olarak, ülkenin milli ve manevi değerlerine yapılan bir saldırı olduğunu düşündüğümüz için bunun ülke başsavcısı tarafından yapıldığı takdirde dış dünyada daha etkin olabileceğini düşünüyorum." dedi.

İSLAM ÜLKELERİ İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI BAŞSAVCILAR ŞURASI KURULUYOR

Şahin, Türk Devletleri Teşkilatları arasındaki gerçekleştirilen yargı çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Bakü ve Ankara'daki toplantıların ardından üçüncüsünün önümüzdeki günlerde Kırgızistan'da yapılacağını bildirdi. Projenin Türk dünyasının birleşmesi açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı.

İslam Ülkeleri Teşkilatı'nın yargı alanındaki yapılması planlanan yeni gelişmeyi de duyuran Şahin, "İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı Başsavcılar Şurası'nın kurulması için de taslak metin hazırlandı. Bahreyn'den, Suudi Arabistan'dan, İran'dan görüşler geldi. Bunlar birleştirilerek tek metin haline getirildi. İnşallah onu da kısa zamanda imzalayacağımızı düşünüyorum. Suudi Arabistan Başsavcısı da şubat ayı sonu buraya gelecek. Suudi Arabistan'la da geldiklerinde mutabakat zaptı imzalayacağız." diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN