Türkiye'de o ilimiz ikinci sırada! Topraktan servet fışkırıyor! 142 bin 480 ton hasat edildi! Kilosu...

Türkiye'de o ilimiz ikinci sırada! Topraktan servet fışkırıyor! 142 bin 480 ton hasat edildi! Kilosu...

Topraktan fışkıran servet o ilimizde! O ilimiz ülkedeki üretimin yüzde 15’ini karşılıyor! Türkiye'de ikinci sırada! Dönümden 850 kilo ürün çıkıyor! 142 bin 480 ton hasat edildi! Kilosu ise...

Samsun, Türkiye'de çeltik üretiminin yüzde 15'ini gerçekleştirerek en çok çeltik üreten ikinci il olma özelliğini taşıyor. Bu yıl da çeltik hasadının başlamasıyla birlikte, üreticiler geçen yılki gibi bu yıl da karlı bir sezon geçirmeyi ümit ediyor.

SAMSUN’DA 142 BİN 480 TON ÇELTİK ÜRETİLİYOR

165216384-celtik1.jpg

Samsun'da 188 bin 828 dekar alanda çeltik ekimi gerçekleştiriliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yıllık ortalama 142 bin 480 ton çeltik üretimi yapılan Samsun, ülke genelinde önemli bir paya sahip.

KİLOSU 25 LİRADAN SATILACAK

Samsun'un Bafra ilçesinde bu yıl çeltik hasadının başlamasıyla birlikte üreticiler, geçen yıl kilosunu 15 liradan satarak para kazandıkları çeltiği, bu yıl en az 25 liradan satmayı hedefliyor.

FİYATLAR HENÜZ BELLİ OLMADI

kapak-165222.jpg

Çeltik üreticisi Salih Küçük, bu sezon dönüm başına ortalama 850 kilo çeltik aldığını belirterek “Şahsım olarak 100 dönümde çeltik üretiyorum. Geçen yıl dönüm başına 700 kilo civarındaydı. Bu sene ise dönümden ortalama 850 kilo çeltik alıyoruz. Geçen yıl kilosunu ortalama 15 TL’den sattık. Bu sene beklentimiz 25 TL ama henüz devletimiz fiyat açıklamadı. Kooperatif ise 20 TL’den kilosunu alıyor. Maliyetler bu sene oldukça arttı. O yüzden kilosu 25 TL’den aşağısı üreticinin yüzü gülsün. Biz üreticilerin en büyük istediği alım fiyatlarının hasattan önce açıklanması. Şu an hasat başladı ve biz fiyatları bilmiyoruz. Hasattan önce fiyatlar belli olsa biz de ona göre önümüzü görür ve hazırlıklarımızı tamamlarız” dedi.

Bafra Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Adem Aşçı, çeltikten para kazanamazlarsa kapya biberine yönelebileceklerini söyledi. Geçen yıl çeltiğin para etmesi sebebiyle kapya biberi üretiminin azaldığını belirten Aşçı, bu yıl fiyatların belirlenmemesi durumunda çiftçilerin çeltik üretiminden vazgeçebileceğine dikkat çekti.

Türkiye'de yıllık üretilen 950 bin ton çeltiğin 142 bin 480 tonunu Samsun karşılıyor. Bu nedenle, Samsun'daki çeltik üretimi, bölgenin tarımsal ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN