İlaç kanunda yeni bir düzenlemeye geliyor. İlaç ruhsatlarının kanuni dayanağı olan 1262 sayılı yasada değişiklik yapılıyor. Yapılan değişiklikle birlikte Sağlık Bakanlığı’nın ilaçları artık kendisi analiz etmeden piyasaya süreceğini belirten eczacılar duruma tepkili, eczacılar, vatandaşın denek olarak kullanılmasının önü açılacağını savunuyor.
TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmekte olan ve içerisinde çeşitli sağlıkla ilgili düzenlemeleri barındıran torba yasa tasarısı, ilaç sektöründe önemli değişiklikler öngörüyor. Tasarıya göre, yeni ilaçların ruhsatlandırılması sürecinde Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan ürün analizleri yerine artık sadece ilaç firmalarının beyanı yeterli olacak. Bu düzenleme, meslek örgütleri ve eczacılar tarafından büyük endişeyle karşılanıyor.
BirGün gazetesinin haberine göre, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edilen ve ilaç ile eczacılık alanında değişiklikler içeren kanun teklifi, ilaç ruhsatlandırma sürecindeki numune alımı ve tahlil yapılması zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Eczacı Nurten Saydan, kanun değişikliği teklifinin kabul edilmesinin halk sağlığı için ciddi riskler taşıdığını belirtiyor. Saydan, mevcut düzenlemelerin ilaç üretiminin dünya standartlarında olmasını sağladığını ve halk sağlığını koruduğunu, dolayısıyla bu kanun teklifinin kabul edilemez olduğunu ifade ediyor.