4 yeni kitap okurlarına sunuldu

4 yeni kitap okurlarına sunuldu

VakıfBank Kültür Yayınları, ‘Dîvânu Lugâti’t-Türk’ü yeniden okurlarıyla buluşturuyor. Murat Menteş’in 'Afili Hafiye!’ Alfa Yayınları’nca okura sunuldu. Azem Sevindik’in ‘Kahkahanın Kültür Tarihi’ çalışması Ötüken Neşriyat tarafından okura sunuldu. ‘Can Kırığı’ kitabıyla tanınan Japon yazar Akira Mizubayashi’nin ‘Bin Yılın Aşkı’ romanı Yapı Kredi Yayınları tarafından Gözde Koca çevirisiyle Türkçeye kazandırıldı.

SALİHA SULTAN

‘TÜRK DİLİNİN İLK SÖZLÜĞÜ’ 951 YAŞINDA

VakıfBank Kültür Yayınları, Kaşgarlı Mahmud’un Türk dilinin ‘ilk sözlüğü’ olarak bilinen 950 yaşındaki ‘Dîvânu Lugâti’t-Türk’ü yeniden okurlarıyla buluşturuyor. Türklerin yaşadığı yerleri gösteren ilk Türk dünyası haritasının da yer verildiği eserde, 800 civarında kelime deyimler, atasözleri ve şiirlerden örneklerle ve Arapça çevirileriyle paylaşılıyor. Prof. Dr. Mehmet Ölmez’in editörlüğüne, Mustafa S. Kaçalin’in çevirisine imza attığı eser, öz Türk kültürünün hatırlanmasında önemli bir referans kaynağı olarak raflarda yerini aldı. Kaşgarlı Mahmud’un 1072’de yazmaya başlayıp 1077’de tamamladığı sözlük, Türkçenin gelmiş geçmiş en önemli referans kaynağı olarak biliniyor. Türk kültürünün tarihinin, coğrafyasının, edebiyatının, mitolojisinin, yaşayışının ve düşünce mirasının evrensel boyutta kaleme alındığı Dîvânu Lugâti’t-Türk, aynı zamanda döneminin tıbbı ve tedavi usulleri hakkında da okurları aydınlatan ansiklopedik bir eser niteliği taşıyor.

16kr02sol2.jpg

KUSURSUZ CİNAYET İŞLE SONSUZ AŞKI BUL!

Dublörün Dilemması, Ruhi Mücerret gibi kült romanların yazarı Murat Menteş’in mucizevi suçlarla dolu fantastik polisiyesi ‘Afili Hafiye!’ Alfa Yayınları’nca okura sunuldu. Yazar, melodram, polisiye, bilimkurgu ve komedinin bir arada yaşadığı Menteş evrenine aşina okuyucuları da şaşırtacak yeni hikâyesinde, paralel evrenleri de içine alan derinlikli bir üst kurmacaya imza atıyor. Roman, gizli görevdeyken cazibeli bir kadına rastlayan Kayıp Şahıslar Bürosu komiseri Alp Laçin O’un meçhul bir sevgilinin izini sürdüğü heyecanlı bir macerayı anlatıyor. ‘Gerçek’ kelimesinin gerçek anlamında kullanılmadığı bu kitapta, mizahi anlatımı, orijinal hikayeleri, sıra dışı karakterleri ve düşünsel işlekliğiyle dikkat çeken yazarın okurlarını sürpriz üstüne sürpriz bekliyor.

16kr02sol1.jpg

GÜLME EYLEMİNİN PERDE ARKASI

Türk Mizah Ekolü kitabıyla tanınan akademisyen Azem Sevindik’in insanoğlunun gülme eylemine odaklanan ‘Kahkahanın Kültür Tarihi’ çalışması Ötüken Neşriyat tarafından okura sunuldu. Sevindik, kitapta şu soruların ve bazı diğer dikkat çekici meselelerin peşine düşüyor: Gülmek insani midir? Neden, ne zaman, hangi durumlara, kime/neye güleriz? Başkalarının talihsizlikleri niye diğerlerini keyiflendirir? Baskı altında ve hata anında gülünmesinin sebebi nedir? Niçin en ciddi hitaplarda dahi sunum arasına birkaç espri sıkıştırılma ihtiyacı hissedilir? Çok güzel bir haber alınca sevinçten ağlayan insanoğlu neden hiç beklemediği kötü bir durum karşısında ‘şok’ bir gülümseyişle tepki verir? Ortak şeylere gül(ebil)me becerisi grupların imajı açısından bir uyum, güven, bağlılık ve süreklilik göstergesi midir? Kendi kendine gülenler niçin deli yaftası yemekten kurtulamazlar? Gülme negatif bir eylem midir? Gülme bulaşıcı mıdır? Gülmenin bir ekolojisi var mıdır?

16kr02sol.jpg

OKURKEN YAZARIN ZİHİNDEKİ MÜZİĞİ DUYACAĞINIZ SATIRLAR

‘Can Kırığı’ kitabıyla tanınan Japon yazar Akira Mizubayashi’nin ‘Bin Yılın Aşkı’ romanı Yapı Kredi Yayınları tarafından Gözde Koca çevirisiyle Türkçeye kazandırıldı. Yazar, romanında yine müzikle iç içe bir hikayeye imza atıyor, Tokyo Üniversitesi’nde eski Fransız edebiyatı profesörü olan Sen-nen’in, kendisi gibi opera sevdalısı Fransız Mathilde ile evlenerek Paris’e yerleşmesinden sonra yaşadıklarını okura aktarıyor. Bu aşkın iki meyvesi olur: Kızları Émilie ve Figaro’nun Düğünü operasına duyduğu tutku. Eşi Mathilde’in amansız bir hastalığa yakalanmasıyla, Sen-nen hayatın acı tatlı tüm tesadüflerini insanlığın evrensel anadili olan müzik aracılığıyla yaşamaya başlar.

16kr02sol3.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN