Daha önce Kovid-19 geçirenler dikkat! Etkisi yeni çıkıyor, son iki ayda rekor artış: Bu şikayetleriniz varsa...

Daha önce Kovid-19 geçirenler dikkat! Etkisi yeni çıkıyor, son iki ayda rekor artış: Bu şikayetleriniz varsa...

Kovid 19'un ilk vakası ülkemizde 2020 yıllında tespit edilmişti. Ülkemiz ve Dünya'nın yıllarca mücadele ettiği Kovid-19 aşılar sayesinde kontrole alındı. İsveç'teki Umeå Üniversitesi konuyla ilgili bir araştırma yaptı. Covid-19 geçiren kişilerin "kalp hastalıkları" konusundaki artan riske dikkat çekti.

Umeå'daki Kuzey İsveç Üniversite Hastanesi'ndeki araştırmacılar, Kovid-19 olanların aynı zamanda taşikardi, atriyal fibrilasyon ve çarpıntı riskinin enfeksiyondan sonraki iki aya kadar arttığını söyledi.

Umeå'daki Kuzey İsveç Üniversite Hastanesi'nde kardiyolog olan Ioannis Katsoularis, "Sonuçlar, hem COVID-19'a karşı aşı olmanın hem de sağlık sisteminin bu tür komplikasyonlar açısından yüksek risk altında olan kişileri tespit ederek doğru teşhisin konulması ve uygun tedaviye zamanında başlanmasının öneminin altını çiziyor" dedi.

coivd.jpg

Taşikardilerin belirli bir alt kümesinin riski bile, ilk ayda paroksismal supraventriküler taşikardi enfeksiyondan sonraki 6 aya kadar arttı ve beş kat daha fazlaydı. Bradiaritmiler açısından risk, enfeksiyondan sonraki 14 güne kadar arttı ve ilk ayda, Kovid-19 olmayan kişilere kıyasla üç kat daha fazlaydı.

tariog.jpg

SALGININ İLK DALGASINDA RİSK DAHA BÜYÜKTÜ

Araştırma grubuna liderlik eden Anne-Marie Fors Connolly yaşlı bireylerde, şiddetli Kovid-19 geçiren bireylerde ve salgının ilk dalgası sırasında risklerin daha yüksek olduğunu tespit ettiklerini dile getirdi.

"Aşılanmamış kişilerin aşılanmış kişilere göre daha yüksek risk altında olduğunu da görebiliyorduk. Genel olarak enfeksiyonun şiddeti en güçlü risk faktörüydü" açıklaması ise enfeksiyonun süreci ve kalp sağlığı arasındaki ilişkiden bahsetti.

kapakf.jpg

Çalışmada, büyük ulusal kayıtlardaki bilgiler çapraz kontrolden geçirildi. Pandeminin başlangıcından Mayıs 2021'e kadar İsveç'te virüs testi pozitif çıkan tüm kişilerin yanı sıra, virüs testi pozitif olmayan kişilerden oluşan bir karşılaştırma grubu da dahil edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN