Sigara, kafein ve stresin çıldırtan bir hastalığa neden olduğu ortaya çıktı! Uzmanı, bütün detaylarıyla anlattı

Sigara, kafein ve stresin çıldırtan bir hastalığa neden olduğu ortaya çıktı! Uzmanı, bütün detaylarıyla anlattı

Doç. Dr. Ela Araz Server, belirtileri kişiyi adeta çıldırtacak derecede rahatsız edici olan bir hastalığın nedenleri arasında, toplumda yaygın olarak kullanılan sigara, alkol, kafein ve ayrıca stres olduğunu söyledi. Uzman isim, hastalığın nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı. İşte detaylar...

Çok sayıda kişinin muzdarip olduğu kulak çınlaması, günlük yaşamı engelleyecek ve hayat kalitesini olumsuz etkileyecek kadar şiddetli görülebiliyor. Şiddetli görüldüğü durumlarda uyku problemleri, konsantrasyon bozuklukları ve depresif durumlara yol açabiliyor.

KULAK ÇINLAMASI NEDİR?

Kulak çınlaması kişinin kendisi tarafından algılanan ses veya gürültü olarak ortaya çıkıyor. Kulak çınlaması hafif bir rahatsızlık hissi oluşturabiliyor ya da günlük yaşamı engelleyecek ve hayat kalitesini olumsuz etkileyecek kadar şiddetli görülebiliyor.

Şiddetli görüldüğü durumlarda uyku problemleri, konsantrasyon bozuklukları ve depresif durumlara yol açabiliyor. Kulak burun boğaz hastalıkları bölümünden Doç. Dr. Ela Araz Server, kulak çınlaması hakkında bilgi verdi.

doktor-ela-araz-server-yorumlar.jpg
Doç. Dr. Ela Araz Server

KULAK ÇINLAMASI NEDEN OLUR?

Kulağa ses uyarımı gelmediği halde kişinin zil, ıslık, tıklama ve uğultu gibi farklı sesler duymasına kulak çınlaması ya da tinnitus denilmektedir. Bu ses çoğunlukla diğer insanlar tarafından duyulmaz. Çınlamada duyulan ses işitme yolundaki organlardan herhangi birinde kendiliğinden oluşan elektrik deşarjı sonucu gelişir.

Bu deşarjın sebebi, iç kulakta yer alan koklea denilen organın hasarı, kulak sinirine dışardan bası, beyin aktivitelerinin bozulması gibi birçok sebepten olsa da çoğu zaman nedeni belirlenemez. Yüksek seslere maruz kalma, doğal yaşlanma süreci, baş veya boyun yaralanmaları, ilaç reaksiyonları, duygusal sıkıntı veya stres nedenler arasında yer alabilir.

KULAK ÇINLAMASI BELİRTİLERİ NELER?

Kulak çınlaması tek başına bir hastalık değil, bazı tıbbi durumların belirtisidir. Ses her iki kulakta ya da sadece tek kulakta olabilir. Farklı tonlarda, alçak bir kükreme ile yüksek bir çığlık arasında değişen perdede olabilir. Nadir durumlarda, kulak çınlaması kişinin kalp atışıyla aynı anda ritmik bir nabız atışı veya uğultu şeklinde ortaya çıkabilir.

Şiddeti hastaya göre değişir. Bazı durumlarda, ses o kadar yüksek olabilir ki, kişi konsantre olmakta veya dış sesleri duymakta zorlanır. Çınlama her zaman mevcut olabilir veya gelip gidebilir. Özellikle dış ortamdaki seslerin maskeleme etkisinin kalktığı gece uyku saatlerinde daha şiddetli hissedilir.

KULAK ÇINLAMASI TEDAVİSİ VAR MI?

Kulak çınlaması tanısı için öncelikle ayrıntılı bir kulak, burun, boğaz muayenesi yapılmalıdır. Hastanın işitmesi odyometrik testler ile ölçülmelidir. Bu test sonucunda eğer işitme kaybı tespit edilirse ayırıcı tanı için ileri görüntüleme tetkikleri; tomografi ve MR istenilir.

Ayrıca yine altta yatan diğer hastalıkların tespit edilmesi için tam kan sayımı, sedimantasyon, tiroid hormonları, kolesterol kan şekeri düzeyleri gibi kan tetkikleri kontrol edilmelidir. İlk belirtiler ortaya çıkar çıkmaz bir KBB uzmanına başvurulması, kulak çınlamasının hızlı bir şekilde çözülmesini sağlayabilmektedir.

KULAK ÇINLAMASINDA MASKELEME TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Kulak çınlaması için tanımlanmış ve kabul edilmiş net bir ilaç tedavi şekli yok. Altta yatan bir sebep tespit edilebilmişse bu hastalık tedavi edilmeli. Ayrıca kafein, alkol, aspartam (tatlandırıcı), sigara ve stresten uzak kalınması önerilir. Hastalara; kulak çınlamasını dinlememeleri, sessiz ortamlarda mümkün olduğunca kalmamaları, mümkünse uyurken ufak bir ses eşliğinde örneğin rahatlatıcı bir müzik gibi odanın baz gürültü seviyesini artırıp kulak çınlamasını maskeleyerek uyumaları önerilmeli.

Maskeleme tedavisi, kulak çınlaması sorununa en etkili yöntemlerden biri. Maskeleme çınlama frekansının ve şiddetinin aynısından işitme cihazlarıyla veya bazı özel tinnitus cihazlarıyla hastaya dışarıdan ses verilmesidir. Ayrıca psikoterapi temelli 'tinnitus retraining terapi', transkraniyal manyetik stimülasyon (sinir sistemi düzenleyici tedavi, kısaca TMS), akupunktur gibi alternatif tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN