Paris'te halk İran’daki Fransız ‘rehine’ler için sokakta

Paris'te halk İran’daki Fransız ‘rehine’ler için sokakta

Fransa’da protestocular, iki ülke arasında artan diplomatik gerilimin ortasında İran'da gözaltına alınan Fransızlara destek gösterisi için Paris'te toplandı. Tutuklular, kasım ayında Fransız uyruklu altı kişinin tutulduğunu doğrulayan Fransız hükümeti tarafından ‘rehine’ olarak tanımlanıyor.

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin tutuklandıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde patlak veren ölümcül protestolar 16 Eylül’den bu yana devam ederken, İran’ın Batılı devletlerle ilişkileri daha da gerginleşiyor. Fransa başkenti Paris’te toplanan göstericileri, bir kısmı yıllardır İran’da tutuklu bulunan altı Fransa vatandaşını destekledi.

AÇLIK GREVİNE ARA VERDİ

Fransız-İranlı araştırmacı Fariba Adelkhah, Haziran 2019'da tutuklandı ve ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğu için beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Benjamin Briere, Mayıs 2020'de tutuklandı ve casusluk yapmaktan sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bir öğretmen sendikasının iki üyesi Cecile Kholer ve Jaques Paris de Mayıs 2022'de tutuklandı. Ekim ayında gözaltına alınan Fransa-İrlanda vatandaşı Bernard Phelan, ailesinin talebi üzerine geçtiğimiz hafta açlık grevine ara verdi.

Diğer Fransız tutuklu Louis Arnaud'nun ebeveynleri, kimliğini kamuoyuna yeni açıkladı. Ailesi Jean-Michel ve Sylvie 26 Ocak'ta AFP'ye yaptıkları açıklamada, Arnaud'un 28 Eylül'de turist olarak İran'ı ziyaret ederken tutuklandığını ve o zamandan beri Tahran'da bulunan bir hapishanede tutulduğunu söyledi.

YENİ YAPTIRIMLAR

Ekim ayında Fransa Dışişleri Bakanlığı, keyfi tutuklanma riskini öne sürerek vatandaşlarını "bir an önce ülkeyi terk etmeye" çağırarak "Çifte vatandaşlar da dahil olmak üzere tüm Fransız ziyaretçiler, yüksek bir tutuklanma, keyfi gözaltı ve adil yargılanma riskine maruz kalıyor. Bu risk aynı zamanda basit bir turistik gezi yapan insanları da ilgilendiriyor” diye kaydetti.

AB, pazartesi günü İran'a yönelik yeni bir insan hakları yaptırımları duyurdu ve İran makamlarını keyfi gözaltıları durdurmaya ve yasadışı olarak gözaltına alınan herkesi serbest bırakmaya çağırdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN