Lafla olmaz harekete geçin

Lafla olmaz harekete geçin

Kuvözdeki bebeklerin bile ölüme sürüklendiği vahşet daha fazla savunulamayacak hale gelince Batılı yönetimler söylem değiştirmeye başladı. ABD Başkanı ‘Hastaneler korunmalı’ mesajı verdi, AB Temsilcisi Borrell ‘Sürgüne de işgale de izin verilemez’ dedi. Ancak tüm bu açıklamalara rağmen İsrail’in soykırımı sürdürmesi, dünyadan somut adım gelmeden saldırıların durmayacağını gösterdi.

Gazze’de okullara, camilere bombardımanın ardından hastanelerin hedef olması dünya halklarını ayağa kaldırdı. BM Sözcüsü “Gazze’deki felaket gözler önünde gerçekleşiyor” dedi. Sokak protestoları şiddetini artırınca 7 Ekim’den beri Netanyahu’ya koşulsuz destek veren Batılı liderler de söylemini değiştirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un “Bebekler, kadınlar ölüyor. İsrail durmalı” çıkışından sonra iki dikkat çeken açıklama daha geldi.

ÇOCUKLARIN ÖLDÜĞÜ SALDIRILARI DURDURACAK ADIMLAR ATILMALI

ABD Başkanı Biden, hastanelerin korunmasını istedi. İsrail güçlerine ‘daha az müdahaleci eylem’ çağrısında bulundu. AB Temsilcisi Josep Borrell de Filistin devletinin inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Borrell “Filistinlilerin sürgününe ve Gazze’nin İsrail tarafından işgaline izin verilemez” dedi. Batılı liderlerin açıklamaları karşısında ‘11 bin ölümden sonra İsrail’e gecikmeli uyarılar önemli ancak sonuç alacak hamlelere gidilmeli’ yorumları yapıldı.

HASTANE BAHÇESİ TOPLU MEZAR

Hastalarla birlikte evi yıkılan binlerce sivilin de sığındığı Şifa Hastanesi’nde, İsrail saldırılarıyla vicdanları kanatan trajedi yaşanıyor. Bir yandan bombalanan bir yandan enerji eksikliği çekilen kuruluşta hayatını kaybedenler bahçedeki ‘toplu mezara’ gömülüyor. Hastane Müdürü Muhammed Ebu Salmiya “7’si bebek, 29’u yoğun bakım hastası olmak üzere 179 kişiyi toplu şekilde defnetmek zorunda kaldık” açıklaması yaptı.

1511krt01a-tum.jpg

İsrail’in her geçen gün insanlık vicdanını daha da kanatan vahşi eylemleri karşısında en büyük destekçileri bile çark etmeye başladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 11 kasım’da BBC’ye verdiği mülakatta, “Bebekler, kadınlar, yaşlılar bombalanıp öldürülüyor. Bunun hiçbir gerekçesi ve meşruiyeti yoktur. Bu yüzden İsrail’i durmaya çağırıyoruz.” diye konuşmasının ardından Batı’dan birer birer çark etme sinyalleri geliyor. İsrail’e ilk günden en büyük desteği veren, bölgeye uçak gemilerini yollayan ABD Başkanı Joe Biden, bebek ölümleri sonrasına sonunda Gazze’deki hastanelerin korunması gerektiğini vurguladı. Batılı liderlerin açıklamaları karşısında ‘11 bin ölümden sonra İsrail’e gecikmeli uyarılar önemli ancak sonuç alacak hamlelere gidilmeli’ yorumları yapıldı.

BLINKEN’DAN BAKANLIĞINDA ANLAŞMAZLIK İTİRAFI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın de, çalışanlarına gönderdiği bir elektronik postada, Başkan Joe Biden yönetiminin İsrail’in Gazze’ye saldırılarına yaklaşımı konusunda bakanlık içinde anlaşmazlık yaşandığını kabul ettiği bildirildi. CNN’in haberine göre Blinken, bakanlık çalışanlarına gönderdiği elektronik postada, “Birçoğunuz için bu krizin yol açtığı acıların derin bir bedel ödettiğini biliyorum.” ifadesini kullandı. Blinken, bebeklerin, çocukların, yaşlıların, kadınların ve bu krizde acıya maruz kalan diğer sivillerin görüntülerini görmenin iç burkucu olduğunu belirterek, “bunu kendisinin de hissettiğini” kaydetti.

ABD’Lİ 100 DİPLOMATTAN MUHTIRA

ABD’de Dışişleri Bakanlığı ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansından (USAID) 100 diplomat, İsrail’in Gazze’ye saldırılarına dair Başkan Joe Biden’ı “yanlış bilgi yaymakla” suçlamıştı. Diplomatların imzaladığı bildiride, İsrail’in Gazze’de “savaş suçları” işlediği belirtilerek, Biden’a İsrail’in eylemlerini daha fazla sorgulaması tavsiye edilmişti.

TEMSİLCİLER MECLİSİ DE İSYANDA

ABD Temsilciler Meclisi üyeleri de, başkent Washington’daki Kongre binası önünde basın toplantısı düzenleyerek, “Gazze’de ateşkes” çağrısı yaptı. Kongre binası önünde yapılan basın açıklamasında, Temsilciler Meclisi üyeleri, Gazze’deki insani drama ve bir an önce ateşkes sağlanmasının önemine dikkati çekti. Burada konuşan ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, “Bu gece ateşkesin ne olduğu konusunda gayet netiz. Ateşkes, bombardımanın şu an durması demek. Ateşkes, masumların savunulması demek. Korkmayacağız.” ifadelerini kullandı. Filistin asıllı Temsilciler Meclisi Üyesi Rashida Tlaib de, konuşmasında, Biden yönetimini eleştirerek, “Ülkemizde şu anda milyonlarca kişi, İsrail hükümeti suyu, gıdayı ve hayati tıbbi desteği keserek savaş suçu işlerken, (Biden) hükümetin, Filistinlilerin toplu cezalandırılmasına destek vermesini izleyip dehşete kapılıyor. Aynı zamanda Başkanımız (Biden), Kongreyi sivillerin üzerine atılmak için daha çok bombaya çağırırken de dehşete kapılıyor.” dedi.

BIDEN’A SOYKIRIM DAVASI

ABD’de Başkan Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin’e ‘Gazze’deki soykırıma engel olmadıkları’ gerekçesiyle dava açıldı. Gazze ve ABD’deki Filistinliler adına mahkemeye başvuran Anayasal Haklar Merkezi’nden (CCR) yapılan açıklamada, “Birleşik Devletler’in soykırımı daha ileri taşıma değil, önleme yolunda açık ve bağlayıcı bir yükümlülüğü var” ifadeleri kullanıldı. İsrail güçlerinin Gazze’deki saldırılarına işaret edilerek açılan davada ABD’nin İsrail’e olan askeri ve diplomatik desteğini durdurmak için mahkeme emri çıkarılması da talep edildi.

80 LİDERDEN UCM’YE ÇAĞRI

Avrupa ve Latin Amerika’daki yaklaşık 20 ülkeden 80 siyasi lider, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Karim Ahmad Khan’a mektup yazarak, “İsrail’in Gazze’deki soykırımının durdurulmasını ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile hükümetindeki diğer sorumluların yargılanmasını” talep etti. UCM Savcısı Khan’a hitaben mektup yazan liderler arasında, İngiltere İşçi Partisi’nin liderlerinden ve milletvekili Jeremy Corbyn, Belçika İşçi Partisi Genel Sekreteri Peter Mertens gibi isimlerin de olduğu kaydedildi.

AB: GAZZE İŞGAL EDİLEMEZ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından Gazze’deki çatışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Borrell, Filistinliler için yeni bir devlet inşa edilmesi gerektiğini belirterek, Filistinlilerin sürgününe ve Gazze’nin İsrail tarafından işgaline izin verilemeyeceğini söyledi. Borrell, AB olarak 3 konuya “hayır” dediklerini aktararak, bunları şöyle sıraladı: “Birincisi, Gazze’nin dışına zorla göçe izin verilemez. Filistinlilerin sürgün edilmesine izin veremeyiz. İkincisi, Gazze toprakları küçültülemez. Gazze toprakları, İsrail tarafından işgal edilemez. Üçüncüsü ise Gazze’deki durum, Filistin meselesinin çözümünün bir parçası olmak zorunda.”

SUNAK’TAN KIBRIS TEKLİFİ

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail’in “teröre karşı kendisini savunma hakkını” desteklediğini, ancak sivillerin güvenliğinin sağlanması için “daha fazlasının yapılması gerektiğini” söyledi. İsrail’in uluslararası hukuk çerçevesinde hareket etme sorumluluğu olduğunu söyleyen Sunak, “Hastaneler dahil olmak üzere, masum sivillerin korunması için tüm önlemleri almalılar. Batı Şeria’da aşırılıkçı şiddet sona ermeli ve Gazze’ye daha fazla yardım girmesine izin verilmeli” dedi. Sunak, İngiltere’nin Gazze’ye yönelik yardımlarını iki katına çıkaracağını kaydetti ve Kıbrıs’taki İngiliz üslerinin yardımların ulaştırılmasında rol alabileceğini ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN