Netanyahu varken olmaz

Netanyahu varken olmaz

Gazze’de soykırımı dünyanın tepkisine rağmen sürdüren Netanyahu, destekçilerinin de tepkisini çekmeye başladı. Bir ay aranın ardından İsrail Başbakanı ile görüşen Biden “Netanyahu görevdeyken iki devletli çözüm mümkün değil” dedi. AB Dış Politika Şefi Borrell de İsrail’deki mevcut hükümetin ‘iki devletli çözüm için açık bir engel oluşturduğunu’ söyledi.

İSRAİL ERKEN SEÇİME GİTMELİ

Gazze’de 106 gündür ölüm yağdıran İsrail’in saldırılarında katledilen Filistinli sayısı 24 bin 927’ye çıktı. Dünyanın gözü önünde devam eden soykırıma İsrail toplumu da karşı çıkmaya başladı. Başbakan Netanyahu’nun evinin önünde toplanan binler ‘hükümet istifa’ sloganları attı. Savaş Kabinesi üyesi eski Gadi Eisenkot da “Netanyahu’nun 7 Ekim’de sorumluluğu var. İsrail’de erken seçime gidilmeli” dedi. Eski Mossad Başkanı Pardo ise Netanyahu’nun 136 rehineyi kurtarma amacının olmadığını belirterek “Eğer esirlerden vazgeçtiyse çık bunu açıkla” çağrısı yaptı.

ÇÖZÜM ÖNÜNDE AÇIK BİR ENGEL

Katliamları ısrarla sürdüren Netanyahu, müttefiklerinin de tepkisini çekti. Fransa desteği bırakıp arabulucu oldu. İngilizler ve Almanlar sessizliğe gömüldü. ABD, eleştiri tonunu yükseltti. Son bir aydan bu yana ilk kez Netanyahu ile görüşen ABD Başkanı Biden ‘gerekirse silahsız bağımsız bir Filistin devleti’ önerisi sundu. Ancak Biden, çözüm için aynı karşılığı bulamadı. Görüşme sonrası Biden, Netanyahu görevdeyken ‘İki devletli çözüm mümkün mü?’ sorusuna “Hayır, değil” yanıtı verdi. AB Güvenlik Şefi Borrell de “İsrail’deki hükümet iki devletli çözüm için açık bir engel” dedi.

2101krt01a-tum.jpg

ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN ADI NETANYAHU

İsrail Başbakanı Netanyahu en büyük destekçilerinin eleştiri oklarına tutuldu. Bir aydır ilk kez Netanyahu ile görüşen Biden açıkça ‘Netanyahu görevdeyken iki devletli çözüm mümkün değil” dedi. AB Dış Politika Şefi Borrell de Netanyahu’yu da İsrail-Filistin çatışmasını çözmeye yönelik her türlü girişimi “kişisel olarak” rayından çıkarmakla suçladı.

Gazze’de 7 Ekim’den beri yüzde 70’i çocuk ve kadın 25 bin kişinin ölümüne yol açan saldırıları ısrarla sürdüren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu gerek uluslararası gerekse de kendi ülkesi nezdinde sabırları taşırdı. Hamas’ın baskınından bu yana İsrail’e en büyük askeri ve diplomatik desteği veren ABD Başkanı Joe Biden ile Netanyahu arasında soğuk rüzgarlar esiyor. İki ülke arasındaki “iki devletli çözüm” anlaşmazlığı sürerken, önceki gün Netanyahu ve Biden bir telefon görüşmesi yaptı. Liderler, 23 Aralık’tan bu yana ilk kez görüştü ve görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, 19 Ocak Cuma günü iki lider arasında gerçekleştirilen görüşmenin yaklaşık son bir ay içinde yapılan ilk görüşme olduğu belirtildi. ABD’den yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Biden, Netanyahu ile bağımsız bir Filistin devletinin kurulması için olası çözümleri konuştu.

Bu çözüm önerilerinin arasında “silahsızlandırılmış bir hükümete”giden bir yol da vardı. Beyaz Saray’ın açıklamasında, Biden’ın daha kalıcı bir barış ve İsrail’i tamamen bölgeye entegre etmek için güvenlik vizyonunu ve İsrail’in güvenliğinin garanti edildiği iki devletli çözümü ele aldığı belirtildi. İsrail şu ana kadar Washington’un tercih ettiği seçenek olan uluslararası tanınırlığa sahip Filistin Yönetimi’nin hem Gazze’yi hem de işgal altındaki Batı Şeria’yı yönetmesine izin verilmesi çağrılarını reddetti ve bunun yerine İsrail Savunma Kuvvetleri’nin önemli bir denetleyici rol oynadığı, yerel güç sahiplerini ya da klanları içeren bir yönetim biçimi önerdi. ABD’li belediye başkanlarıyla görüştükten sonra basına konuşan ABD Başkanı Biden, Netanyahu görevdeyken iki devletli çözümün mümkün olup olmadığına ilişkin soruya, “Hayır, değil” yanıtını verdi.

Avrupa Birliği’nin (AB) dış politika ve güvenlik politikası yüksek temsilcisi Josep Borrell de, İsrail’i “El Fetih kontrolündeki Filistin Yönetimi’ni zayıflatmak” için Hamas’ı finanse etmekle suçladı. Olası bir barış süreci için 10 maddelik bir yol haritası hazırlayan Borrell, iddiasını destekleyecek somut bir kanıt sunmadı. İspanya’daki Valladolid Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşma sırasında sert açıklamalarda bulunan Borrell, Netanyahu’yu da on yıllardır süren İsrail-Filistin çatışmasını çözmeye yönelik her türlü girişimi “kişisel olarak” rayından çıkarmakla suçladı. Borrell, “Kötü haber şu ki İsrail, özellikle de hükümeti, son 30 yıldır kişisel olarak boykot ettiği (iki devletli) çözümü kabul etmeyi tamamen reddediyor - ve dün Netanyahu sanki bugünkü sözlerimi bekliyormuş gibi bunu tekrar söyledi.” ifadelerini kullandı.

Borrell’in bu açıklaması, Netanyahu’nun Washington’dan gelen savaş sonrasında bir Filistin devleti kurulması ve İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri saldırılarını azaltması yönündeki çağrıları reddetmesinden bir gün sonra geldi.

ESKİ MOSSAD BAŞKANI: SAVAŞI KAYBEDEBİLİRİZ

Eski Mossad Başkanı Tamir Pardo, Gazze’deki savaşın, Hamas’ın elindeki 136 esirin ölümüyle bitmesi durumunda İsrail’in ilk kez kaybetmiş olacağını belirtti. İsrail Devlet Televizyonu KAN’a açıklamada bulunan Pardo, Başbakan Binyamin Netanyahu’ya hitaben, “Eğer esirlerden vazgeçtiyse bunu kamuoyu önünde açıkça söylesin” ifadesini kullandı. Pardo, “Savaşı 136 tabutla (Gazze’deki İsrailli esirler) bitirecek olursak İsrail ilk kez kaybeder. Devletin, vatandaşlarını gözden çıkarma ve onlara ihanet etme yanlışını düzeltmesi gerekir” değerlendirmesinde bulundu. KAN’ın başka bir haberinde ise İsrailli esirlerin ailelerinden onlarca kişinin, Netanyahu’nun evinin önünde oturma eylemi yapmak üzere Kayserya kentine hareket ettiği aktarıldı. Netanyahu hükümetine güvenlerini kaybettiklerini ifade eden esir aileleri, kendilerinin harekete geçeceğini belirtti ancak ayrıntı vermedi. İsrail ordusuna göre, Gazze Şeridi’nde hala 136 İsrailli esir bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN