Turnuvada başörtüsü takmamıştı: İranlı satranç oyuncusu İspanya’ya yerleşiyor

Turnuvada başörtüsü takmamıştı: İranlı satranç oyuncusu İspanya’ya yerleşiyor

İran’da aylardır süren protestoların ateşi dinmezken, ülkenin en iyi kadın satranç oyuncularından biri, uluslararası turnuvada başörtüsüz fotoğraflarının çıkmasının ardından İspanya’ya yerleşiyor.

İspanyol El Pais gazetesine konuşan iki kaynak, dünyada 804. ve kendi ülkesinde 10. sırada yer alan Sara Khadem'in ülkesindeki yetkililerden korkması nedeniyle turnuvadan sonra İran'a dönmeyi planlamadığını söyledi.

İddialara göre, Khadem, ailesiyle ismi belirtilmeyen bir İspanyol şehrine taşınacak. Ancak ailenin halihazırda oturma izni alıp almadığı veya sığınma talebinde bulunup bulunmadıkları belirsizliğini koruyor.

DÜNYA BASININDA MANŞETLERE OTURDU

Rapor, Sarasadat Khademalsharieh olarak da bilinen Khadem'in, Kazakistan'ın Almatı kentinde düzenlenen Fide World Rapid ve Blitz Chess şampiyonalarında ikinci gün başörtüsü olmadan oynadığı için dünya çapında manşetlere çıkmasından sonra geldi.

25 yaşındaki oyuncu, eylül ayında hükümet karşıtı protestoların patlak vermesinden bu yana İran'ın kadınlara yönelik katı kıyafet yönetmeliğine meydan okuyan bir dizi kadın sporcunun son üyesi oldu.

AYLARDIR DEVAM EDİYOR

Ülke çapındaki gösteriler İran'ı sararken, 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ülkenin başörtüsü düzenlemelerine uymadığı için tutuklandıktan sonra ahlak polisinin gözetiminde ölmesinin ardından 100 günden fazladır devam ediyor. Oslo merkezli İran İnsan Hakları grubuna göre, İranlı yetkililer sert önlemler aldı ve tutuklananlardan en az yüzü ölümle cezalandırılabilecek suçlamalarla karşı karşıya kaldı. Grup, bu hafta yaklaşık 500 protestocunun öldürüldüğüne inanılırken, BM kasım ayında en az 14 bin kişinin tutuklandığını söyledi.

SPORCULAR ‘ZORLA’ ÖZÜR DİLİYOR

Ekim ayında İranlı dağcı Elnaz Rekabi, Güney Kore'de başörtüsü olmadan yarıştıktan sonra ülkesinde kahraman gibi karşılandı. Rekabi özür diledikten ve başörtüsünün kazara düştüğü konusunda ısrar ettikten sonra aktivistler, sözlerinin İranlı yetkililerin baskısı altında yapıldığına dair endişelerini dile getirdiler.

Haftalar sonra, İranlı okçu Parmida Ghasemi'nin Tahran'daki bir ödül töreni sırasında seyirciler onu alkışlarken başörtüsünün düştüğünü gösteren bir video ortaya çıktı. Ghasemi daha sonra başörtüsünün kaydığını fark etmediğini söyledi. Bazı milli spor takımları, özellikle İran'ın Dünya Futbol Kupası'ndaki açılış maçından önce milli marşı söylemekten kaçındı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN