Amasyalılar altın değerinde meyve ekiyor! Tonlarca hasat topluyorlar

Amasyalılar altın değerinde meyve ekiyor! Tonlarca hasat topluyorlar

Amasya’nın Ziyaret beldesinde son 10 yılda cennet hurması ağaçlarının sayısında büyük bir artış yaşandı. Bu artış, masrafsız tarım yöntemlerinin ve meyvenin maddi değerinin etkisiyle gerçekleşti. Cennet hurması, rengi ve ekonomik değeri nedeniyle “Sarı Altın” olarak anılmaktadır. Bu yıl, beldenin hurma üretimi bin tondan fazla olduğunda, hasat sonrası yüzler gülmeye başladı

.

Amasya’nın Ziyaret beldesinde 10 yıl öncesine kadar nadir bulunan cennet hurması ağaçlarının sayısı, masrafsız tarım yöntemleri ve meyvenin ekonomik değeri sayesinde giderek artmıştır. “Sarı Altın” olarak da bilinen cennet hurması, hem sağlık açısından faydalı olması hem de ekonomiye katkısı nedeniyle önemli bir meyve olarak kabul edilmektedir. Bu yıl, beldenin hurma üretimi bin tondan fazla olduğunda, üreticilerin yüzleri gülmeye başladı.

img-7957.jpeg

Ziyaret beldesindeki hurma üretimi, son 10 yılda önemli bir artış gösterdi. Bu artış, devletin desteği ve masrafsız tarım yöntemlerinin yaygınlaşmasıyla gerçekleşti. 10 yıl öncesine kadar cennet hurması üretimi pek yaygın değildi, ancak her geçen yıl fidan dikimi ve rekolte arttı. 10 yıl önce 100 ton hasat edilirken, bu yıl bin tondan fazla hasat bekleniyor. Üreticiler, alıcıların kendilerine kadar gelmesinden memnunlar.

Ziyaret Belediye Başkanı Mehmet Uyanık, cennet hurması üretiminin son yıllarda arttığını ve mikroklima özelliği nedeniyle diğer meyve türlerine göre daha az ilaçlama ve zirai mücadele gerektirdiğini belirtti. Bu nedenle çiftçilerin cennet hurmasına yönelmeye başladığını söyledi.

Cennet hurması üreticisi İsmet Çevik, hurmanın diğer meyvelere göre daha karlı olduğunu ve ilaçlama masrafı olmadığı için tercih edildiğini ifade etti. Serdar Çakar ise 5 dönümlük arazisinde 300’e yakın cennet hurması ağacı bulunduğunu ve bu yılın kiraz ve hurma sezonunun iyi geçtiğini söyledi.

Hurma meyvelerini kurutmak ve satmak için evinin çatı kısmına asan Onur Aşlamacıoğlu ise kurusu daha değerli olduğu için kilosunu 150 TL ile 160 TL arasında satacaklarını belirtti.

Ziyaret beldesindeki cennet hurması üretimi, masrafsız tarım yöntemleri ve meyvenin ekonomik değeri sayesinde önemli bir artış göstermiştir. Bu durum, bölgedeki çiftçilerin yüzünü güldürmekte ve hurma üretiminin daha da artacağı umudunu vermektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN