Artık e-devlet şifrenize güvenmeyin! Tapusu olanlar dikkat: Yeni dönem başladı

Artık e-devlet şifrenize güvenmeyin! Tapusu olanlar dikkat: Yeni dönem başladı

Tapu işlemlerinde yeni dönem başladı! Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor. Artık E-Devlet sistemine ek güvenlikler getirildi. Eskisi gibi olmayacak, hemen güncellemeniz lazım. Peki web tapu üzerinden yapılan değişiklikler neyi içeriyor? Yeni sistem nasıl çalışacak? Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, tapu sahiplerini uyardı. İşte tapu işlemlerine getirilen yeni ek güvenlik sistemleri...

Milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiren önemli bir duyuru gerçekleştirdi. Daha önce E-Devlet üzerinden kolayca tapu işlemlerini yapabiliyordunuz ancak sistemler güncellendi. Artık e-devlet şifrenize güvenmeyin! Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, tapu sahiplerini uyardı. Yeni dönem başladı! Peki bu yeni sistem nasıl işleyecek? Web tapu üzerinden yapılan değişiklikler neyi içeriyor? İşte detaylar haberimizde...

TAPU SAHİPLERİ DİKKAT! ARTIK E-DEVLET ŞİFRESİ YETERLİ OLMAYACAK

Tapu sahipleri için önemli uyarılarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, şu ifadeleri kullandı:

"Web tapu aslında tapu işlemlerinin başlatıldığı bir sistem olarak adlandırılıyor. Tapu dairelerinde tüm işlem başvuruları bu sistem üzerinden alınıyor. Bir yeri satmak isteyen bir yerin intikal gibi işlemini yaptırmak isteyen kişiler, tapu kayıtlarını görmek isteyen kişiler web tapu sistemini kullanıyor. Web tapu işlemlerine giriş için iki aşamalı kimlik doğrulaması yapılması gerekiyor. Ek doğrulama ile beraber kişilerin sadece e-Devlet şifrelerinin yeterli olmayacağı, aynı zamanda cep telefonu ve hat üzerinden de bir doğrulama sisteminin kurulmasıyla iki aşamalı bir sistem olduğunu ifade edebiliriz.

gfgf-2023-11-03t095538-486.jpg

YENİ GÜNCELLEMEDE NELER OLACAK?

Kullanıcılar e-Devlet şifreleri ile giriş yaptıklarında web tapu sistemine giriş yapmak istediklerinde iki aşamalı giriş özelliğinin açık olması gerektiğine ilişkin uyarıları görüyorlar. Burada ek bir güvenlik katmanı olarak sistemin tasarlandığını söyleyebiliriz. Sistem web tapu üzerinden işlem yapılmak istendiğinde mobil üzerinden bir doğrulama istiyor.

WEB TAPUDAKİ DEĞİŞİKLİKLE NE AMAÇLANIYOR?

Tapu dairlerinde yapılan işlemlere baktığımızda bazen sahte başvuru ya da tapu kayıtlarının sahte bir şekilde ele geçirilmesi (e-Devlet üzerinden ele geçirilmesi) mümkün olabiliyor. Bu açıdan baktığımızda iki aşamalı güvenlik ile beraber erişimin daha da zorlaşacağını söylemek mümkün. Burada sahte satışlar, bir kişinin mal varlığının haksız, usulsüz gözükmesi, kişisel verilerin ulaşılmasının daha güvenilir hale getirilmesi kişilerin mal varlığını korumak açısından daha anlamlıdır. Sahte vekalet vb. düzenlemelerin de önünde önemli bir engel oluşturabilir.

ghgh-29.jpg

Burada sahte satışlar, bir kişinin mal varlığının haksız, usulsüz gözükmesi, kişisel verilerin ulaşılmasının daha güvenilir hale getirilmesi kişilerin mal varlığını korumak açısından daha anlamlıdır. Sahte vekalet vb. düzenlemelerin de önünde önemli bir engel oluşturabilir.

İŞLEMLERİNİ PTT ÜZERİNDEN YAPABİLECEKSİNİZ

Sistem telefon numarası ile doğrulayarak aktif hale getirilebiliyor. NFC özelliği olan bir cep telefonunu, yeni çipli kimlik kartının e-Devlet profil sayfasından doğrulama işleminin yapılmasıyla olabiliyor. Ancak kişilerin yeni çipli kimlik kartı ya da NFC özelliği olmayan telefonu varsa burada PTT’ye 4 TL bedelle bu işlem yapabiliyor. Eğer kişiler tarafından alınmış e-imza, mobil imza gibi doğrulama sistemleri varsa bununla da SMS üzerinden telefon numarasının kimlikle eşleştirilmesi (doğrulama işlemi) yapılabiliyor.

Tapu dairlerinde yapılacak işlemlerin web tapu üzerinden başlatılması zorunlu. Her yıl milyonlarca giriş oluyor. Burada tapu kayıtlarının görüntülenmesi başta olmak üzere tapu işlem başvuruları bu sistem üzerinden yapılıyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN