Gelecek Partili Şahin gözlem raporunu açıkladı: Konteyner kentler kışa hazır değil

Gelecek Partili Şahin gözlem raporunu açıkladı: Konteyner kentler kışa hazır değil

Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili ve Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, dokuz gün boyunca deprem bölgesinde yaptığı çalışmanın ardından deprem bölgesi gözlem raporunu TBMM’de bugün yaptığı basın toplantısıyla açıkladı. Deprem bölgesindeki TOKİ inşaatları, hasarlı binalar ve eğitim gibi sorunlara değinen Şahin, "Konteyner kentler, kışa hazır değil. Yağmurlarda çatıların aktığı gibi somut tespitlerimiz var. Konteyner kentler acilen kışa hazırlanmalıdır" dedi.

Merkez üssü Kahramanmaraş 6 Şubat depremlerinin üzerinden yedi ay geçmesine rağmen bölgedeki problemler devam ediyor. Hasar gören deprem bölgesinde çalışmaları inceleyen Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili ve Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, gözlem raporunu TBMM’de düzenlenen basın toplantısında açıkladı.

İsa Mesih Şahin, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet, yaralılara da acil şifalar dileyerek başladığı konuşmasında büyük bir toplumsal dayanışma örneği gösterdiğimizi belirtip, "Bu kadirşinaslık örneği için asil milletimize bir kere daha şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

'ŞEHRİN SON DURUMUNU GÖZLEMLEDİK'

Ziyaret çerçevesinde 9 il, 8 taşra ve 5 köy ziyareti gerçekleştirdiklerini söyleyen Şahin, amaçlarının açık aramak değil, durumu yakından inceleyip sürece olumlu katkı sunmak olduğunu söyledi.

Ziyaret ettiği illerde TOKİ şantiyelerini ziyaret edip inşaatın son durumunu bizzat incelediklerini belirten Şahin, "Bunun yanında, konteyner kentleri ziyaret ettik. Yetkililerden bilgi almakla yetinmedik, depremzede vatandaşlarımızın kapısını çaldık, sorun ve talepleri bizzat onlardan dinledik. Şehir merkezlerinde esnafımıza, vatandaşımıza selam verdik, dert dinledik. Şehirlerimizin son durumunu, süreçten kaynaklanan sorunları yakından gözlemledik” ifadelerini kullandı.

'TOKİ İNŞAATLARI YETERLİ DEĞİL'

Verilen bilgilerin çelişki içerisinde olduğunu ve kamuoyuna bilgi vereceklerse şeffaf olmaları gerektiğini söyleyen Milletvekili İsa Mesih Şahin, “Cumhurbaşkanın da deprem sonrasında ‘bize bir yıl süre verin’ şeklinde bir mesaj vermişti. Bu mesajın bölgedeki anlamı şu, 1 yıl içinde mağduriyetler giderilecek! Peki giderilebilecek mi? Bölgede gördüğümüz tablo, TOKİ tarafından yapılan inşaatlar yeterli seviyede değildir. 180 bin inşaata başlandığı bilgisi çelişkili bir bilgidir. Bunu doğrulamaya çalıştık, ancak bu sayıda inşaatları gözlemleyemedik' şeklinde konuştu.

'İKTİDARDAN BEKLENTİMİZ ŞEFFAFLIKTIR'

Şahin, açıklamalarının devamında şu sözlere yer verdi:

"Depremzede vatandaşlarımızı zor bir kış bekliyor demiştik! Sadece bir kış değil, çok sayıda kış soğuk ve çetin geçecek. Burada bir hususun altını özellikle çizmek istiyorum. Eğer ki iktidar şunu yapacaksa, yerel seçim öncesinde her ilde bir kısım yapılan konutları teslim edip, ‘Ey Vatandaş bakın yaptık, az sabır geri kalanını da yapacağız’ gibi bir göz boyama siyaseti yapacaksa, yapmasınlar! Canı yanan vatandaşımızın üzerinden bunu yapmasınlar. Kamuoyunu şeffaf bir şekilde aydınlatsınlar. Bizim iktidardan beklentimiz budur. Toplu konut konusunda son olarak tekraren, bölgede yapılan toplu konut sayısı yeterli seviyede değildir. Barınma konusunda yaşanan mağduriyetin uzun yıllar devam edeceğini düşünürüz”

'KONTEYNER KENTLER KIŞA HAZIR DEĞİL'

Kendi evini yapmak isteyen vatandaşlara verilen hibe ve geri ödemeli kredi desteğinin bir evin maliyetini karşılayacak seviyede olmadığını söyleyen Şahin, konteyner kentlerin çoğunda su ve elektrik kesintisi sıkıntılarının yaşandığını belirterek sözlerini şöyle devam etti.

"Konteyner kentler, kışa hazır değil. Yağmurlarda çatıların aktığı gibi somut tespitlerimiz var. Konteyner kentler acilen kışa hazırlanmalıdır. Konteyner kentlerde internet beklentisi önemli bir taleptir. Konteyner ihtiyacının çokluğu nedeniyle konteynerlerde vatandaşlar kalabalık nüfuslar halinde yaşamak zorunda kalmaktadır. Konteyner kentlerde güvenlik kamera sistemi yoktur. Asayiş sorunları görülebilmektedir”

'EĞİTİMDE NİTELİK SORUNU ORTAYA ÇIKIYOR'

Deprem bölgesinde eğitim alanında sorunların olduğunu söyleyen Şahin, “Yıkılan ya da zarar gören okullardaki öğrenciler, başka okullara naklediliyor. Dolayısıyla sınıf başına düşen öğrenci sayısı artıyor. Eğitimde nitelik sorunu ortaya çıkıyor. Okul ihtiyaçları hızlı bir şekilde giderilmelidir. Konteyner kentlerin önemli bir bölümü eğitim faaliyetlerine tam olarak hazır değildir. Buradan başka okullara gidecek olan öğrenciler için servis konusunda belirsizlikler vardır. Tecrübeli öğretmenlerin tayin durumu, üniversite öğrencileri konut sorunu vardır" dedi.

'AĞIR HASARLI BİNALAR DURUYOR'

Grup Başkanvekili Şahin bölgede yerinde ayrışma yapıldığına ve büyük sağlık sorunlarının baş göstereceğine değinerek yetkilileri uyardı.

Şehirlerin bir an önce normalleşmesi için yükün işlemlerinin hızlandırılmasına dikkat çeken Şahin şu sözleriyle devam etti. “Şehirlerimizin hepsinde ağır hasarlı binaların önemli bir bölümü duruyor. Örneğin Malatya’da 36 bin civarı bina yıkılacak, ancak 5 bin kadarı yıkılmış. Bu sorun çözülmelidir. Şehirlerimizin birçoğunda içme suyu sorunu yaşanıyor. Bazılarında sık su kesintileri, bazılarında ise temiz su sorunu önemli bir sorun. Örneğin Hatay’da Malatya ve Adıyaman’da bu önemli bir sorun. Beraberinde sağlık sorununu getiriyor. Yıkılan binalar, şehirlerde yaşanan göçler, ülke ekonomisinin genel olarak kötü gidişatı gibi sebeplerle deprem bölgesinin ticari hayatı canlı değildir. Esnaf durumdan şikayetçidir. Normalleşmenin gecikmesi şehirlerimizdeki göç olgusunun büyütebilir” ifadelerini kullandı.

'İSTANBUL YIKILIRSA TÜRKİYE YIKILIR'

Şahin yaptığı basın açıklamasında Gelecek Partisi olarak bu konunun takipçisi olacaklarını belirtip beklenen büyük İstanbul Depremi konusuna da şu çarpıcı sözlerle değindi:

“Kahramanmaraş depremi en büyük ibrettir. Bu depremden ders çıkarabilmeliyiz, şehirlerimizi özellikle de İstanbul’u depreme hazır hale getirmeliyiz. ‘İstanbul yıkılırsa Türkiye yıkılır’ gerçeğinin farkında olmalıyız. Biz artık depremden sonra arama kurtarma faaliyetleriyle övünen bir ülke olmak istemiyoruz. Biz depremde yıkılmayan sağlam binalarıyla övünen bir ülke olmak istiyoruz. Deprem Bölgesinin sorunlarının takip edilmesi ve İstanbul’u depreme hazırlama konusu Gelecek Partisi olarak bizim en önemli gündem maddelerimizden birisi olacak diyor”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN