Hala yapmadıysanız aman dikkat! Sadece 11 gün kaldı! Değiştirmeyene büyük cezalar geliyor! 81 ilde geçerli

Hala yapmadıysanız aman dikkat! Sadece 11 gün kaldı! Değiştirmeyene büyük cezalar geliyor! 81 ilde geçerli

81 ili kapsayan yeni yönetmelik ile birlikte doğalgaz sayaçlarının değiştirileceği belirtildi. Hala yapmadıysanız aman dikkat! Yalnızca 11 gününüz kaldı. Yapmayanlara büyük cezalar yolda. İşte tüm detaylar…

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik doğrultusunda elektrik, su ve gaz sayaçlarının muayenelerini yaptırılması gerektiği belirtildi. Muayene işlemlerinin kim tarafından nerede ve nasıl yaptırılacağı merak edilirken hangi idari yaptırımların uygulanacağı da tek tek belirlendi. 81 ili kapsayan sayaç değişikliği için 11 gün çağrısı yapılırken vatandaşlarda tek tek uyarıldı. İşte tüm detaylar…

81 İLDE GEÇERLİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 1 Ocak 2014-31 Aralık 2019 dönemi arasında piyasaya arz ettiği doğalgaz sayaçları için yeni yönetmeliği açıkladı. 2025 yılı sonuna kadar sökülerek yerine geçerli muayene işlemlerinin yapılarak sayaç taktırılması gerektiği belirtildi. Yönetmelik 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe giriyor. Uygulama 81 ilde geçerli olacak.

dogalgaz-sayaci.jpg

SAYAÇ MUAYENESİ NASIL YAPILIR?

Elektrik, su ve doğalgaz sayaçlarında ilk muayene, periyodik muayene, ani muayene, şikayet muayenesi ve stok muayenesi gibi farklı kontrol türleri bulunmaktadır. Sayaç muayene işlemleri kapsamında Bakanlığın il müdürlükleri tarafından kullanıcının kurduğu veya anlaştığı servislerde muayene işlemlerinin yapılacağı belirtildi. Servis kullanımından dolayı bakanlık vatandaşlardan herhangi bir ücret talebinde bulunmayacak.

Muayene işlemleri kapsamında sayacın tip onayının olmadığını veya tip onayını etkileyecek değişiklik yapıldığının tespiti durumunda sayacı muayenesine devam edilmeyecek. Bu kapsamda sayacı kapsayan yönetmelik kapsamında düzenlenen raporda bu durum kayıt altına alınacak.

sayac.jpg

Muayene yapılacak sayacın takılı bulunduğu yerden sökülüp servise getirilme işlemi tamamen kullanıcıya ait olacak. Sayaçların muayene müracaatı, kullanıcısı veya kullanıcı tarafından yetkilendirilen servis tarafından ilgili İl Müdürlüğüne yapılacağı belirtildi. İlk, periyodik veya stok muayene sonucunun olumlu sonuçlanması durumunda sayaçlara damga basılacak.

YAPTIRMAYANA BÜYÜK CEZALAR GELİYOR

1 Ocak 2014-31 Aralık 2019 döneminde piyasaya sunulan sayaçların muayene işlemlerinin yaptırılması gerektiği belirtildi. Gaz iletim şebekesine veya iletim şebekesine doğrudan bağlı gaz sayaçlarını listesinin kullanıcı tarafından ilgili müdürlüğe getirileceği ifade edildi. Şubat ayı sonuna kadar iletilmesi ve 2025 sonuna kadar sökülerek yerine geçerli muayene işlemi yaptırılmış sayaç takılması gerektiği vurgulandı.

dogalgaz-sayac-degsikligi.jpg

Sayaç muayene işlemlerini yaptırmayan vatandaşlara ölçülü aleti kullanma fiilinden idari para cezası uygulanacak. Listeyi belirtilen süre içerisinde bildirmeyen, eksik veya hatalı bildiren kullanıcılarda idari para cezası ödeyecek.

Bakanlığın Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği de Resmi Gazete'de yayımlandı. Değişiklikle elektrik, su ve gaz sayaçları bu yönetmelik kapsamından çıkarıldı.

Bakanlığın, Ölçü ve Ölçü Aletlerinin Tamir ve Ayarını Yapacak Kişilere Verilecek Yetki Belgesi Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği de Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikle ölçü ve ölçü aletlerinin tamir ve ayar hizmetlerini yapacak kişilere verilecek yetki belgesi ve iş yeri uygunluk belgesi/sicil ve muayene kartı ile ilgili usul ve esaslar düzenlendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN