İstanbul’da taş taş üstünde kalmayacak! Florya, Küçükçekmece, Pendik, Tuzla… Pılını pırtını toplayan kaçıyor!

İstanbul’da taş taş üstünde kalmayacak! Florya, Küçükçekmece, Pendik, Tuzla… Pılını pırtını toplayan kaçıyor!

Türkiye dört bir yandan sallanmaya devam ederken vatandaşlar da büyük İstanbul depremi için tedirginlik yaşıyor. Uzmanlar İstanbul raporunu açıkladı vatandaş korkudan tir tir titredi. Pılını pırtını toplayan o ilçeleri terk ediyor. İşte depremden en çok etkilenecek o ilçeler…

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depreminin ardından tüm Türkiye'de büyük İstanbul depremi için korkar oldu. Yıllardır uzmanların bas bas bağırdığı büyük İstanbul depremi için hazırlıklar devam ederken depremin de 7 ve üzeri bir şiddette olması bekleniyor. Yapılan incelemeler sonrasında uzmanlar da İstanbul raporunu açıkladı. Rapora göre büyük risk taşıyan ilçeler bir bir açıklandı. İşte depremden en çok etkilenecek o ilçeler…


O İLÇELERDE HASAR BÜYÜK

Büyük İstanbul depremi için hükümet, belediyeler ve valilik tarafından yürütülen çalışmalar devam ederken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) zemin rapor çizelgesi belli oldu. Risk altında olan ilçeler bir bir sıralanırken sıvılaşan zemin, küçük kaymalar ve büyük yer değiştirmeler tespit edildi. Zemin hasarı binalarda hasar oluşmasına neden olurken uzmanlardan uyarılarda peş peşe geldi.

istanbul.jpg

İBB tarafından düzenlenen raporda yer alan bilgilere değinen yer bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, İstanbul'da sıvılaşma riski olan bölgeleri tek tek açıkladı. Tüysüz “Seyitahmet Deresi ve Kurbağalı Dere alüvyonları, Çamaşırcı Dere, İdealtepe Deresi, Küçükyalı Deresi, Esenyurt Deresi, ve Tugay Deresi alüvyonları. Pendik Deresi, Kaynarca Deresi, Kemiklidere Deresi ve Tuzla Deresi alüvyonları. Sancaktepe ilçesi merkezi, Sultanbeyli ilçesi merkezi, Tuzla ilçesinin kuzey kısmı (Sabiha Gökçen Havalimanı doğu kısmı), Pendik ilçesinin kuzey kısmı (Sabiha Gökçen Havalimanı kuzey kısmı).”İstanbul depreminde en tehlikeli bölgeler.” şeklinde konuştu.


O İLÇELERDE OTURANLAR BİR KEZ DAHA DÜŞÜNSÜN


İstanbul'un zemininde meydana gelen sıvılaşma, heyelan ve yumuşak zemin nedeniyle en riskli bölgelerin Avcılar bölgesinin k uzeyinde yer alan Haliç'in İstanbul boğazına yakın olan kıyılarının olduğu belirtildi. Bu kapsamda Ayamama Deresi güzergahı, Halkalı tren istasyonu, Haramidere, Küçükçekmece gölünün kuzey kesimleri, Bakırköy, Güngören ve Gürpınar en riskli bölgeler arasında yer alıyor.

istanbul-halic.jpg


Tüysüz, Şişme potansiyeli nedeniyle Güngören'de formasyonun diğerlerinden daha yüksek olacağanı söyledi. Kanarya’dan Florya'ya kadar olan ve Avcılar'a kadar uzanan bölüm içinde uyarıda bulunan Tüysüz, büyük olmayan küçük ölçekli heyelanların 20 ile 30 metre yüksekliğindeki yamaçlarda gözlemlendiğinin altını çizdi.

SU ALTINDA KALACAK


İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan rapordan Anadolu Yakası'na ait bulgulara da yer verildi. Raporda “İstanbul Boğazı’na ve Marmara Denizi’ne birleşen tüm dere yatakları, sahil dolguları, Sancaktepe ve Sultanbeyli ilçe merkez kısımları, Tuzla ve Pendik’in kuzey kısımları sıvılaşma riski taşıyan alanlar olarak tespit edilmiştir.” ifadeleri yer aldı.

istanbul-deprem-riski.jpg


Sıvılaşma görülebilecek tabakanın 10 metre ve üstü olduğu derelerde tek tek açıklandı. Göksu Deresi, Küçüksu Deresi, Seyitahmet Deresi, Kurbağalı Dere, Esenyurt Deresi, Tugay Deresi, Kemiklidere Deresi ve Tuzla Deresidir. Sıvılaşabilir tabakanın 10 metre altı olduğu dereler; Bekar Dere, İstavroz Deresi, Çamaşırcı Dere, İdealtepe Deresi, Küçükyalı Deresi, Pendik Deresi ve Kaynarca Deresi’nde sıvılaşma olduğuna değinildi. Bu kapsamda sıvılaşma derecesi olan yerlerin çoğunda 30 cm'den daha fazla bir sonuç görüldüğü belirtilirken bu bölgeleri özel önlemler alınması gerektiğinin altı çizildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN