Mardin'de toprağı kazdıkça fışkırdı! Daha önce arkeologlar o bölgeye dokunmamış bile: Kazmayı nereye vursan hazine çıkıyor

Mardin'de toprağı kazdıkça fışkırdı! Daha önce arkeologlar o bölgeye dokunmamış bile: Kazmayı nereye vursan hazine çıkıyor

Arkeologlar tarafından yürütülen kazı çalışmalarında kazmayı vurdukları yerden hazine çıktı. Daha önce dokunmadıkları bölgeden Mitanni, Halaf, Kalkolitik, Tunç ve Helenistik döneme ait tarihi hazine fışkırdı. İşte tüm detaylar..

Mardin Kızıltepe ilçesinde yürütülen çalışmalarda toprağın altından resmen tarih fışkırdı. Arkeologlar eşliğinde yapılan kazıda kazmayı nereye vurursan oradan bir şey çıkıyor. Çok eski dönemlere ait tarihi hazineler paylaşıldı.

SURİYE SINIRINDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Mardin'e yaklaşık olarak 50 kilometre uzaklıktaki Suriye sınırında kazı çalışmaları başladı. Büyükboğaziye Mahallesi'nde yürütülen çalışmalar 30 hektarlık alanda sürüyor. Kazı çalışmaları yaklaşık 3 ay önce kadar başlarken şimdiden bulunanlar ülke gündeminde yer edindi. Arkeologlar eşliğinde süren çalışmalarda tarihi hazinelere zarar gelmemesi için titiz bir çalışma sürüyor.

yer-mardin-topragi-kazdikca-yerin-altindan-mitanni-halaf-kalkolitik-tunc-ve-helenistik-doneme-ait-tarih-fiskirdi-84bd7f.jpg

BULUNTULAR 8 FARKLI DÖNEME AİT

Arkeologlar tarafından yapılan çalışmada keramik buluntular tespit edildi. Buluntularında ise, Halaf Dönemi, Kalkolitik Çağ, Tunç Çağı, Demir Çağı, Helenistik Dönem, Roma Dönemi, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ dönemlerini işaret ettiği paylaşıldı. Bölgede bulunan en büyük höyüklerden birisi ilan edilirken, kazı Başkanı Abdulgani Tarkan, AA muhabirlerine açıklamalarda bulundu.

Açıklamalarında, kazı çalışmalarının 20'ye yakın Artuklu Üniversitesi'nden gönüllü öğrencilerin katıldığını paylaştı. Mezapotamya'nın en büyük yerleşim alanlarından birisi olan Büyükboğaziye Höyüğü'nde çalışmalar sürüyor.

yer-mardin-topragi-kazdikca-yerin-altindan-mitanni-halaf-kalkolitik-tunc-ve-helenistik-doneme-ait-tarih-fiskirdi-40def9.jpg

ÇOK ÖNEMLİ BULUNTULAR

Suriye sınırında yaptıkları kazıda, Orta Çağ ve Demir Çağ tabakasında kazı çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Höyükte farklı tabakalamalar olduğunu söyleyen Tarkan, en üst tabakada olduğunu işaret etti. İstilalara uğramış, kuşatılmış büyük bir şehir olduğunu söyleyerek, "Mitanni, Hurri ve Asur dönemine tarihlenen tabakalarına ulaşılırsa çok önemli buluntulara ulaşacağımızı tahmin ediyorum." ifadelerini kullandı. Çalışmalarda merkezi bir rol üstlenen genç ise, "Daha yolun çok başındayız" sözlerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN