Toplayınca boş çubuk, 1 yıl bekletince hazine! ABD ve İngiltere'den talep yağıyor!Fiyatı 5 bin TL'den 30 bin TL'ye kadar çıkıyor

Toplayınca boş çubuk, 1 yıl bekletince hazine! ABD ve İngiltere'den talep yağıyor!Fiyatı 5 bin TL'den 30 bin TL'ye kadar çıkıyor

Hatay'ın Samandağ ilçesinde özel olarak yetiştiriliyor ABD ve İngiltere gibi ülkelere gönderiliyor. Türkiye'deki gelir kapısı oluyor yurt dışında talep patlaması yaşanıyor. Fiyatı ise 5000 TL ile 30.000 TL arasında değişiyor. İşte tüm detaylar…

Hatay'ın Sulak yerlerinde yetişen kamışlar özenle toplanarak kulaklarda işleniyor. Tasavvuf müziğinin vazgeçilmez enstrümanlarından biri olarak karşımıza çıkan ney, Türkiye genelinde ve yurt dışında yoğun ilgi ile karşı karşıya kalıyor. Emek emek işlenen neyleri almak için 5.000 TL ile 30.000 TL arasında bir tutarı da gözden çıkarmanız gerekiyor.

İNCE İNCE İŞLENİYOR

Yok alanlarda yetiştirilen kamışlar yaz sonunda maharetli ellerle buluşuyor. Bir yıl boyunca kuruması beklenen bu ürünlerin içi boşaltıldıktan sonra uygun aralıklarla delik açılıyor. Yontma ve zımpara işlemlerinin ardından neyzenlerin usta dokunuşlarıyla sesi de kulaklarda işleniyor.

cemil-kahilogullari.jpg

30.000 TL'YE KADAR ÇIKIYOR

Samandağ'da yetişen kamışların neylere dönüştüğü uzun yolculuk sonrasında ki fiyatı da oldukça dikkat çekiyor. Hem Türkiye genelinde hem de yurt dışında yoğun bir ilgiyle karşılanan neyler, yurt dışının dört bir yanına gönderiliyor. Neyzen ve ney yapımcısı Cemil Kahiloğulları, 45 yıldır bu alanda faaliyet gösterdiğini belirtti. Profesyonel neylerin fiyatının 5000 TL ile 30.000 TL arasında değişiklik gösterdiğini ifade eden Kahiloğulları, çocukken mandolin çalmaya başladığını ve nota öğrendiğini söyledi.

cemil-kahilogullari-neyzen.jpg

İlkokulu bitirmesi ile birlikte gitar aldığını ifade eden Kahiloğulları, askere gidene kadar gitarı iyice öğrendiğini ve grup kurduğunu aktardı. Düğünlerde sahneye çıktıklarını söyleyen Kahiloğulları, “Para da kazandık askerde ney ile tanıştım, neyzen arkadaşlarla tanıştım orada ve dünyanın en iyi kamışları Samandağı'nda yetiştiğini öğrendim. Tabi bu arada daha fazla merak sardım, dolayısıyla 10 yıl araştırma yaptım. Yani hangi kamış ney olur, nasıl gibi değerli üstatlarla görüştüm." dedi.

ney-sanati.jpg

DESTEKLERLE DEVAM ETTİ

Neredeyse birinci yılını dolduracak büyük deprem felaketinin ardından şehirlerin yeniden ayaklanması da uzun bir zaman aldı. Kahramanmaraş depreminin ardından yerle bir olan Hatay, devlet destekleri ile yeniden hayata döndürülüyor. Cemil Kahiloğulları, depremin büyük bir darbe olduğunu belirterek birçok şeyin yıkıldığını ancak hükümetin sağladığı desteklerle yeniden ayaklandıklarını aktardı. Ney üretimini sürdürmek için konteyner iş yerinde hizmet verdiğini aktaran Kahiloğulları, bölgedeki olumsuzluklara rağmen hükümetin sağladığı destekten memnun olduğunu aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN