Toptancılar yüzüne bakmazken onlar yurt dışına pazarlıyor! 90 yıllık kazan geleneğinden üretim: Köylü bu yöntemle köşeyi dönüyor

Toptancılar yüzüne bakmazken onlar yurt dışına pazarlıyor! 90 yıllık kazan geleneğinden üretim: Köylü bu yöntemle köşeyi dönüyor

Bilecik’te köylüler o üretimle köşeyi dönüyor. Bölgede yetişen o meyvenin toptancılar yüzüne bakmazken onlar yurt dışına pazarlıyor. İşte, köylünün 90 yıllık kazan geleneği ile yaptığı üretim…

Bilecik’e bağlı Başköy, Küplü ve Bekdemir köylerindeki vatandaşlar, 90 yıldır geleneksel yöntemler ile hurma pekmezi üretiyor. Pekmez yapımı için yılda 700 ila 800 ton cennet hurması hasat ediliyor. Köylüler, toptancıların beğenmediği ve ıskartaya çıkan cennet hurmalarını pekmez yaparak değerlendiriyor.

5 KUŞAKTIR DEVAM EDEN ÜRETİM

Hasat edilen cennet hurmaları önce satıcılara sunuluyor. Satıcıların beğenmediği meyveler ise köylülerin üretimiyle pekmez haline geliyor. Bu sayede kendilerine yeni bir gelir kapısı elde ettiklerini ve bu üretimin 5 kuşaktır sürdüğünü söyleyen Hülya Dinçsoy şunları aktardı:

bilecikte-hurma-pekmezi-uretimi-1.jpg

“Hurmaları hamken koyuyoruz. Kazanda 5-6 saatte köpüğünü kestiriyoruz. Ertesi gün suyunu sıktığımız hurmaları yine kaynatıyoruz. 100 kilodan 10 kiloluk pekmezimiz oluyor. Bilecik İl Kültür Turizm Müdürü Serkan Bircan köylerde yılda 700-800 ton cennet hurması hasadının yapıldığını ifade ederek hurma kurusu ve yaş sebze olarak farklı hurma çeşitlerinin de satışının gerçekleştiğini söyledi”

bilecikte-hurma-pekmezi-uretimi-2.jpg

Dinçsoy, yurt içinde talebin yoğun olduğu hurma pekmezine aynı zamanda yurt dışından da yoğun ilgi gösterildiğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN