e-Devlet Hasar Tespit Sorgulama: hasartespit.csb.gov.tr

e-Devlet Hasar Tespit Sorgulama: hasartespit.csb.gov.tr

Ülkemizde meydana gelen acı depremlerin ardından, bölgedeki yıkılmayan evlerin hasar durumu birçok kişi tarafından sorgulanıyor. Tekrardan evlerine yerleşmek isteyen vatandaşlar, E-devlet aracılığıyla ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinin hasar durumlarını öğrenebilmektedir. Detaylar haberimizde...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı deprem bölgesinde bulunan vatandaşların adres ve T.C. kimlik numaralarıyla beraber E-devlet sisteminden veya hasartespit.csb.gov.tr internet sitesinden evlerinin hasar durumlarını öğrenebildiğini açıkladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yapmış olduğu açıklamada, 

Murat Kurum

"Halkımız adres ve T.C. kimlik numaralarını girerek, "E-devlet" uygulaması aracılığıyla veya "hasartespit.csb.gov.tr" internet sitesinden dairelerinin hasar durumlarını öğrenebilirler. 10 şehrimizde eş zamanlı Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konutu seferberliğini milletimiz için, yavrularımızın yarınları için başlatıyor olacağız. 16.900 arama kurtarma personeliyle birlikte, 3025 aracımızla son zamana, son saniyeye kadar da vatandaşlarımızı enkaz altından çıkartabilmenin mücadelesini hep beraber vereceğiz. Gaziantep'te 15.350 çadırın kurulum işlemi tamamlandı; toplamda 25.000 çadırın acil olarak bölgeye kurulması planlanmaktadır. Gaziantep'te 130.000 vatandaşa geçici barınma merkezleri sunarak hizmet vermekteyiz. Gaziantep özelinde 4.475 bina ve 12.423 ev, konut ve iş yeri ağır hasarlı ve yıkık olarak belirlenmiştir. Sayın cumhurbaşkanımızın önderliğinde tüm ekibimizle beraber çalışmalara devam edeceğiz." sözlerini söyledi.

HASAR TESPİT TANIMLARI

Hasar tespit, meydana gelmiş deprem ve benzeri afetlerin ardından mimar ve mühendislerin oluşturduğu teknik heyet tarafından depremin binada yarattığı etkinin gözlemsel olarak değerlendirilerek hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı ve acil yıkılacak olarak kategorilere ayrılması işlemidir.

İşte hasar tespit tanımları;

HASARSIZ BİNALAR

Deprem sebebiyle hiçbir hasar meydana gelmemiş binalardır. (Depremden önce oluşan hasarlar ve kusurlar değerlendirilmeye dahil değildir.) Binanın tekrardan kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır.

AZ HASARLI BİNALAR

Deprem sebebiyle binanın boyasında, sıvasında ve duvarlarında oluşmuş ince çatlaklıklar ve duvardan düşen sıvaların mevcut olduğu binalardır. (Depremden önce oluşan hasarlar ve kusurlar değerlendirilmeye dahil değildir.) Binanın tekrardan kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır.

ORTA HASARLI BİNALAR

Deprem sebebiyle binanın duvarında bulunan yarıklar ve taşıyıcı elemanlarda bulunan ince çatlaklıkların bulunduğu binalardır. (Depremden önce oluşan hasarlar ve kusurlar değerlendirilmeye dahil değildir.) "Orta" hasarlı yapılarda taşıma gücündeki azalmalar onarılmadan (yapı onarılmadan) yada güçlendirilmeden yapı kullanılmamalıdır. Eşyaların tahliyesi yapılabilir.

AĞIR HASARLI BİNALAR

Deprem sebebiyle binanın taşıyıcı elemanlarında bulunan geniş ve yaygın kesme kırılmalarının/ayrılmalarının mevcut olduğu binalardır. "Ağır" hasarlı yapıların onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri (dayanım ve ekonomik açıdan) alınamaz hasarları olan binalar olarak açıklanmaktadır.

ACİL YIKILACAK BİNALAR

Deprem sebebiyle binanın taşıyıcı elemanlarının ciddi büyüklükte kalıcı yer değiştirerek kısmen ya da tamamen yıkıldığı binalardır. Hiçbir şekilde tekrardan kullanılamayacak olan bu binaların içine girilemez ve eşyaların tahliyesi yapılamaz.

Deprem Hasar Tespit

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN