Nuri Bilge’nin kırsal dünyası kırsal müzede

Nuri Bilge’nin kırsal dünyası kırsal müzede

Ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın, 2003-2013 yılları arasında çektiği fotoğraflar Bayburt Bayraktar Köyü’ndeki Baksı Müzesi’nde bir araya getirildi. ‘Babamın Dünyası’ ve ‘Sinemaskop Türkiye’ bölümlerinden oluşan sergide, Ceylan’ın ‘kırsal’a bakışı objektife yansıyor. Baksı Müzesi’nin kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan “Müzenin amfi tiyatrosunda Ceylan filmleri gösterilecek” diyor.

Bayburt’a 45 kilometre uzaklıktaki Bayraktar köyünde kurulan Baksı Müzesi’nde yeni sezonda ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın fotoğraf sergisi sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. ‘Nuri Bilge Ceylan Baksı’da’ adıyla açılan, Ceylan’ın 2003-2013 yılları arasında ürettiği fotoğraflarını Ceren Erdem küratörlüğünde bir araya getiren sergi iki bölümden oluşuyor. ‘Babamın Dünyası’ ve ‘Sinemaskop Türkiye’ serilerindeki fotoğraflar Ceylan’ın çok yönlü ve derin dünyasının Anadolu’ya taşınması tahayyülünün bir bölümünü oluşturuyor. Bu sergi sanatçının sinemayla fotoğraf dünyası arasındaki geçişkenliliği ve çok katmanlılığı üzerine inşa edildi. Ceylan bu sergiyle bir anlamda, hep yakın ilgi duyduğu kırsal dünyayı, kırsal alanda kurulan Baksı Müzesi’ne götürüyor.  

19-05/07/nuri.png

Baksı Müzesi kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, sergiyle ilgili olarak “Nuri Bilge Ceylan’ın Anadolu ile göçle, yalnızlıkla kurduğu üst üste zamansal etki yapan, bir zamana değil çok zamana ait sinema dili ve onun bir benzeri olan fotoğraf dilinin Baksı’ya, bizim bozkıra çok yakışacağını düşündük” dedi. Serginin son derece etkili olacağını vurgulayan Koçan, serginin Baksı Müzesi’nin mimarisiyle de belli bir uyum içerisinde olduğuna dikkati çekti. Koçan, Nuri Bilge Ceylan’ın uluslararası bir kimliğe sahip olduğunun altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu: “Uluslararası basından bu sergiyi izlemek ve yayın yapma teklifleri alıyoruz. Hem bu yerelliği hem Anadolu öyküsünü anlatmayı bir sorun olarak gören ve onu çok üst düzeyde de anlatan birisini ağırlayacağız. Bunun da uluslararası boyutunu hesaba kattığımız andan itibaren bu serginin, Alev Ebüziyya ile başlayan uluslararası etkisi ve yolculuğu artarak devam edecek diye düşünüyorum. Serginin büyük çapta izleyici talebi olacağı kanaatindeyim. Onun için bu sergi bizim açımızdan yeni bir hareket adımı diye değerlendirilebilir.” 

19-05/07/dcn.jpg

Müzenin Şair Zihni alanındaki amfi tiyatroda Ceylan’ın filmlerini de göstermeyi planladıklarını anlatan Koçan “Yazlık sinema gibi olacak, teknik çalışmaları şu günlerde yapıyoruz. Umut ediyorum ki onu da başarırsak eylüle kadar Nuri Bilge Ceylan iklimi burada kuşatıcı bir etkiyle devam edecek” diye konuştu. 

Çevre iller de sergiden payına düşeni alacak

Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Nuri Bilge Ceylan’ın Baksı Müzesi’nde sergi açmasının sanat gündeminde belli bir yer oluşturacağına işaret ederek şöyle devam etti: “Böylece sanat izleyicisi ve sanat meraklılarının Bayburt’la ilişki kurması sağlanacak. Bu tür daha gündem oluşturan sergiler hiç kuşku yok ki bilinirlik ve paylaşılabilirlik imkanlarını çoğaltıyor. Bu imkanları çok iyi bir biçimde kentin ve çevre illerin kullanması da lazım. Bundan Erzurum da kendine düşen payı alıyor, Gümüşhane de, Erzincan da, Trabzon da. Ben bu etkinliklerin sadece bu köye, bu şehre değil, çevreye tümüyle büyük bir katkısını olduğunu düşünüyorum.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN