Ucuza ısınmak isteyenler dikkat! Herkesin merak ettiği soruya cevap geldi: Kombi mı kârlı yoksa elektrikli soba mı?

Ucuza ısınmak isteyenler dikkat! Herkesin merak ettiği soruya cevap geldi: Kombi mı kârlı yoksa elektrikli soba mı?

Havaların soğumasıyla beraber milyonlarca insanın ortak derdi olan “ısınma” gündemdeki yerini aldı. Artan hayat pahalılığından dolayı ucuza ısınmak isteyenler ise “kombi mi yoksa elektrikli soba mı karlı?” Sorusunun yanıtını aramaya başladı. Bu kapsamda herkesin merak ettiği o soruya yanıt geldi.

Isınma maliyetleri soğuk havaların etkisini göstermesiyle beraber artmaya başladı. Bu kapsamda vatandaşlar ise faturaların daha az gelmesi için yeni yöntemler arıyor. Peki ısınma maliyetinin düşmesi için neler yapılabilir? Kombi mi yoksa elektrikli soba mı daha karlı? Merak edilen bu sorular yanıtını buldu. İşte konuya ilişkin detaylar…

TAM BİR BÜTÇE DÜŞMANI

Elektrikli ısıtma cihazları, sanılanın aksine tam bir bütçe düşmanı. Piyasada çok ucuza satılan, çoğu kişi tarafından tercih edilen, hızlı ısınmaya yardımcı olan elektrikli ısıtma cihazları resmen faturaları alaşağı ediyor. Watt değerleri yüksek olduğundan 1 saatlik ısıtmada doğalgazdan kat kat fazla maliyet oluşturuyorlar.

yeni-proje-1.jpg

YENİ YILDA GEÇERLİ OLAN TARİFELER

1 ocak 2022 tarihinden beri elektrikte “kademeli tarife” uygulanıyor. Bu tarife kapsamında ayda 240 kilovatsaat (kWh) altında elektrik tüketen abonelere düşük, 240 kWh üzeri elektrik tüketen abonelere ise yüksek tarifeye göre fatura tarifeleri uygulanıyor. Düşük tarifenin kilovatsaat ücreti bugün itibariyle 1.73 lira iken, yüksek üst kademe tarife tutarı ise 2. 60 lira Olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan Beyaz eşya, elektronik eşya ve küçük ev aletleri kullanımında 240 kilovatsaatlik limite yakın bir tüketim söz konusu iken, kombi, elektrikli soba ve klima gibi ısınma amaçlı kullanılan cihazlar devreye girince bu limit kat kat artıyor. Doğalgazın metreküp fiyatı ise 5.5 milyon abonenin olduğu İstanbul’da son indirimle tüketime göre değişmekle birlikte vergiler dahil 5.40-5.80 lira civarında.

yeni-proje-2.jpg

YAĞLI RADYATÖRLER ALTERNATİF OLABİLİR

Yağlı radyatörler geç ısırmalarına rağmen ısındıktan sonra sağladıkları veremden dolayı infrared cihazlara alternatif olarak tercih edilebilir. Bu cihazları sürekli olarak belirli ayarlarda tuttuğunuz takdirde elektrik tüketimi daha düşük oluyor. Ayrıca bir kere ısındıktan sonra içindeki yağın özelliği ile uzun süre ortamı sıcak tutuyor.

BU CİHAZLARI KULLANIRKEN İKİ KEZ DÜŞÜNÜN

İnsanlar genelde sadece bir odayı ısıtmak için elektrikli ısıtıcılar, infrared ısıtıcılar ya da fanlı ısıtıcıları tercih ediyor. Yalnızca bir odayı ısıtmak için bunların kullanılması daha düşük tüketimin olacağı fikrini akıllara yerleştiriyor lakin durum tam olarak öyle değil. Birçok elektrikli ısıtıcının değeri 1200 watt’tan başlayarak 2500 watt’a kadar çıkıyor.

Eğer ki 1800 watt’lık bir ısıtıcıyı gün içerisinde 10 saat çalıştırırsanız bir ayda 504 kilovatsaat elektrik tüketmiş olursunuz. Bu kapsamda bakıldığı takdirde evin içerisinde elektrikli soba kullanılmadan önce 240 kilovatsaat tüketim olduğunu düşünürsek, belirlenen bu limitin üstünde tüketimlerde her kilovatsaati 2,60 lira olacak. Dolayısıyla 504 kilovatsaat için fazladan 1.310 TL ödeme yapılması gerekecek. Cihazın watt değeri 2500 ise bu kez aynı kullanımda 700 kilovat saat tüketim karşılığında 1.820 lira ek ödeme yapılacak demektir.

yeni-proje.jpg

KOMBİ EN EKONOMİK ISINMA ARACI

Hiçbir elektrikli ısıtıcı doğalgazın ekonomisiyle aynı düzeyde değil. Öte yandan tüm evin ısınması açısından baktığımız takdirde kombi sadece bir odayı değil bütün evi ısıtıyor. Yani herhangi bir elektrikli ısıtıcının bir odayı ısıtması ile oluşan maliyeti kombi bütün evi tek başına ısıtarak ortaya çıkarmış oluyor.

Doğalgazın 1 metreküp fiyatı İstanbul’da son indirimle KDV dahil 5.40 lira olarak güncellenmişti. Bu fiyattan baktığımız zaman kombinin 2 saatte yaklaşık bir metreküp doğalgaz tükettiğini düşünürsek, 10 saat çalışan bir kombi 5 m küp gaz harcayacaktır. Bu da 27 liraya tekabül eder. Her gün 10 saat çalışan bir kombinin aylık tüketim değeri ise 810 lira olarak faturaya yansıyacaktır. 2+1 evde tüm evi ısıtan kombinin aylık tüketimi 927 liraya tekabül ederken, tek oda 310 liraya ısınmış oluyor. Bu kapsamda bir elektrikli soba 1.310 liraya tek bir odayı ısıtırken klima ise 1.014 liraya bir oda ısıtıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN