4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Hikayecisi ödülüne layık görülen usta öykücü Akif Hasan Kaya'nın ‘Kehanetin İlk Günü’ adlı romanı okurlarına sunuldu. Fotoğraf sanatçısı Muhammed Fatih Dur’un ilk şiir kitabı ‘Sabırsız Dua’ Çıra Yayınları etiketiyle raflarda. VakıfBank Kültür Yayınları, günümüzün dikkat çekici konularından birinin işlendiği ‘Yapay Zekâ-Disiplinlerarası Yaklaşımlar’ kitabını okura sundu. Ötüken Neşriyat, Emine Semiye Hanım’ın ‘Bikes’ romanını Türk Klasikleri Dizisi’nden yayımladı.

SALİHA SULTAN

MİTOLOJİK ÇAĞDAN GÜNÜMÜZE İYİNİN KÖTÜLÜKLE MÜCADELESİ

İlk kitabı ‘Islak Kibritler’ ile Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Hikayecisi ödülüne layık görülen usta öykücü Akif Hasan Kaya şimdi de romanı ile okurlarının karşısında. Yazar, altı öykü kitabının ardından Uzam Yayınları’nca okura sunulan ‘Kehanetin İlk Günü’ adlı ilk romanında, mitolojik çağlarda başlayıp günümüze değin uzanan bir intikam hikâyesinin izini sürüyor. Bir taraftan bu hikâyenin nasıl yazıldığıyla neden yazıldığına odaklanan anlatıcı, modern dünyada yaşayan karakterleri üzerinden güncel ve sıcak konuları da bu mecra üzerinden sorguluyor. Kadim zamanlarda Yuşa’nın merakla çıktığı bir yolculukta tuttuğu notlar, yüzyıllar sonra küçük bir batı Anadolu kasabasında hayatın içinden ortaya çıkıyor. Kaya, romanında, iyiyle kötülüğün mücadelesini, iç içe geçmiş capcanlı insan hikâyeleriyle birleştiriyor. Böylece ortaya çıkan masalsı dil okuyucuyu, anlatılanlara katılmaya çağırıyor.

kar02-tanricv.jpg

GENÇ BİR ŞAİRİN İLK HEYECANI USTALARIN TAKDİMİYLE RAFLARDA

Fotoğraf sanatçısı Muhammed Fatih Dur’un ilk şiir kitabı ‘Sabırsız Dua’ Çıra Yayınları etiketiyle raflarda. Dur’un 20 şiirinin yer aldığı kitabı, her genç şaire nasip olmayacak türden bir sunuşla, günümüz şiirinin usta kalemlerinin nasihat ve övgüleriyle raflarda. Şair Hüseyin Akın, genç şaire şu nasihatle, ‘aramıza hoş geldin’ diyor: “Sevgili Fatih sabır durmasını bilmektir. Durmayı adet haline getirmek değil. Sürekli durmak durağanlığı doğurur. Durulacak yerde durmak ise bir disiplini.” Şair Sıddık Ertaş ise genç şairin tahlil ettiği şiirleri için şunları söylüyor: “Sabırsız Dua, bir ilk kitaba göre yer yer dikkat çekecek dizelere sahip. ‘Bakmam sana, gözlerim değişir’, ‘Hangi kuş getirmez sesini?’ gibi dizeler buna örnek olarak verilebilir. Ara ara anlatının öne çıktığı ve daha çok ben dilinin hâkim olduğu şiirler biraz daha işçilikle gelecek vadediyor.”

kar02-sabirsiz-dua.jpg

HERKESİN ANLAYACAĞI DİLDEN HER YÖNÜYLE YAPAY ZEKÂ

VakıfBank Kültür Yayınları, günümüzün dikkat çekici konularından birinin işlendiği ‘Yapay Zekâ-Disiplinlerarası Yaklaşımlar’ kitabını okura sundu. Editörlüğünü Berrin Küçükcan ve Banu Fulya Yıldırım’ın üstlendiği kitap, içerdiği konuların temelden başlanarak ele alınması ve yapay zekâ ile ilgili tartışmaları sadece teknik alanlar ile sınırlandırmayarak herkesin anlayabileceği şekilde sektör uzmanları ve akademisyenler tarafından hazırlanması ile yapay zekâ literatüründe öncü eserlerden biri olmaya aday. Kitap ayrıca Endüstri 4.0’ın odak noktası haline gelen yapay zekâyı, uygulama alanlarında görmek ve gerçek dünyada nasıl çalıştığını anlamak isteyenlerle birlikte yapay zekâyı kendi uygulama alanlarına dâhil etmek isteyenlerin de faydalanabilecekleri bir eser..

kar02-tanria.jpg

MEŞRUTİYET DÖNEMİ KADINLARININ HAK VE HÜRRİYET ARAYIŞI

Ötüken Neşriyat, Meşrutiyet dönemi kadın yazarlarından Emine Semiye Hanım’ın ‘Bikes’ romanını Türk Klasikleri Dizisi’nden yayımladı. Yazaran Hanımlara Mahsus Gazete’de 1897 yılında tefrika hâlinde yayımlanan romanı Bîkes, Meşrutiyet döneminin bir yansıması olarak, aristokratik gücünü kaybetmiş “asil” bir kadının, aldığı eğitim sayesinde hayatta kalma mücadelesini okurla buluşturuyor. Emine Semiye Hanım’ın kadınların eğitimi, hak ve hürriyetleri ile ilgili meseleleri açıkça tartışmaya açtığı romanı, her şeyin kadınlar etrafında geliştiği ve sözün bu kez erkek egemen dünyaya terk edilmediği bir eser. Kaleme alındığı dönemi birçok unsuruyla açıkça işin içerisine dâhil eden roman, Meşrutiyet dönemi Osmanlısı’na dair sunduğu panoramalarla da okura özel bir dünya vadediyor.

kar02-tanric.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN